Panelgesprek Balibo over de zaak Sander Thoenes

Panelgesprek Balibo over de zaak Sander Thoenes

29 maart 2010

Tijdens het panelgesprek na de film Balibo werd ingegaan op de zaak van de vermoorde Nederlandse journalist Sander Thoenes. In het september 1999 kwam hij om het leven toen hij het vertrek van de Indonesiërs uit Oost-Timor vastlegde voor The Financial Times en Vrij Nederland. Ondanks een uitgebreid VN-onderzoek naar de moord en de inspanningen van de Nederlandse regering om de daders berecht te krijgen, weigert het OM in Indonesië hen te vervolgen.
Balibo vertelt het verhaal van de moord op de Balibo Vijf. Vijf journalisten die de invasie van het Indonesische leger in Oost-Timor in 1975 versloegen, werden door Indonesische militairen neergeschoten. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen was er een nagesprek met Indonesië-expert Nico Schulte Nordholt, journaliste Tjitske Lingsma en europarlementariër Thijs Berman. Onder leiding van Harm Ede Botje (Vrij Nederland) bespraken zij de mogelijkheden om de regering in Jakarta via de Europese Unie alsnog te bewegen de daders van de moord op Sander Thoenes te berechten.
Indonesische autoriteiten ontkennen nog steeds schuld aan de moord op de Balibo Vijf. Door de machtspositie van Indonesië kan Oost-Timor zich diplomatiek zeer weinig permitteren en durft de huidige regering niet aan te dringen op een onderzoek naar de moorden door het Indonesische leger.


De broer van Sander Thoenes, Peter Thoenes, was in de zaal aanwezig en vertelde dat The Financial Times, een van Sanders oude werkgevers, in een mailuitwisseling met president José Ramos-Horta heeft vernomen dat de regering van Oost-Timor inderdaad de moorden op burgers wil “vergeven en vergeten”, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de moorden op buitenlanders in Oost-Timor.
Dit versterkt de positie van de Europese Unie om politieke druk uit te kunnen oefenen op Jakarta. Europarlementariër Thijs Berman gaf aan dat het gebruik van politieke druk bijvoorbeeld voorafgaand aan het ondertekenen van belangrijke handelsverdragen echt kan helpen. Nederland alleen kan niet genoeg druk uitoefenen, maar wellicht via de EU kan Nederland Indonesië diplomatiek in een hoek drijven.
“In Indonesië is momenteel misschien nog geen juridische erkenning voor wat er gebeurd is in Oost-Timor, maar er ontstaat steeds meer morele erkenning,” aldus Tsjitske Lingsma. En ook volgens Nico Schulte Nordholt ligt de sleutel bij Jakarta. “Indonesië zal langzamerhand een andere houding aan moeten gaan nemen ten opzichte van de eigen geschiedenis. Daar zit dynamiek in.”


Vertoningsdata Balibo:


dinsdag 30 maart 2010 - 19:15
Filmhuis Den Haag zaal 1