'A Separation' in het Humanity House

'A Separation' in het Humanity House

7 juni 2012

Op donderdag 7 juni is om 19:30 uur in het Humanity House de met een Oscar bekroonde film A Seperation te zien. Na Ceasefire en Lebanon is dit de derde film in de serie Humanity Cinema: documentaires en films over rampen en conflicten.

 

De film vertelt het meeslepende verhaal over de enorme klassenverschillen in het geïsoleerde Iran van vandaag en volgt Nader en zijn vrouw Simin, die samen met hun dochter Termeh Iran willen verlaten. Zijn vrouw heeft alles geregeld en staat erop om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Nader heeft echter zijn bedenkingen. Hij is bezorgd over zijn demente vader, wil hem niet aan zijn lot overlaten en besluit dat het gezin thuis moet blijven. Zijn vrouw is het hier niet mee eens, vertrekt naar haar moeder en laat Nader en Termeh alleen achter. A Separation van regisseur Asgar Farhadi, won tijdens het laatste filmfestival van Berlijn de Gouden Beer voor de beste film en werd in 2012 bekroond met een Oscar voor beste buitenlandse film.

Na de film is er de gelegenheid vragen te stellen aan schrijver en  voormalig vluchteling uit Iran, Peyman Jafari. In 1987 vluchtte hij met zijn ouders uit Iran en woont sinds 1989 in Nederland. In 2009 verscheen zijn boek Het andere Iran.