Winnaars Movies that Matter Festival

Winnaars Movies that Matter Festival

1 april 2010

Woensdagavond 31 maart vond in Theater aan het Spui in Den Haag de Award Ceremony van het Movies that Matter Festival plaats. Bekend werd gemaakt dat het festival dit jaar een recordaantal bezoekers heeft behaald. Vorig jaar bezochten 10.000 mensen het festival, dit jaar waren het er 14.500. De awards waren voor To Shoot an Elephant, Mugabe and the White African, No One Knows About Persian Cats, Reporter, Tibet in Song en mensenrechtenactiviste Shadi Sadr.


A Matter of ACT Award
Het Movies that Matter Festival stelde dit jaar vooraanstaande activisten, onder wie Rebiya Kadeer, Somaly Mam, Shadi Sadr en The Yes Men, centraal in tien documentaires binnen het hoofdprogramma A Matter of ACT. Het programma kent twee Amnesty International-prijzen: een Gouden Vlinder voor de meest imponerende mensenrechtenactivist of -organisatie en een Gouden Vlinder voor de beste documentaire. De internationale jury, bestaande uit Ruud Lubbers (voorzitter), Thekla Reuten, Sandra Lutchman, Maciej Nowicki en Sridhar Rangayan, koos de winnaar. De eerste Gouden Vlinder, Amnesty International's A Matter of ACT Award (€5.000), is voor de meest indrukwekkende en inspirerende mensenrechtenverdediger/-organisatie en gaat naar advocaat, activist en voormalig gewetensgevangene Shadi Sadr. Shadi Sadr (1974) is expert op het gebied van vrouwenrechten in Iran. Ze was directeur van een inmiddels door de overheid gesloten adviescentrum voor vrouwen en richtte een actiesite voor gelijke rechten voor vrouwen op. Iraanse autoriteiten arresteerden haar meerdere malen. De tweede Gouden Vlinder, Amnesty International's A Matter of ACT Documentary Award (€4.000), wordt aan de regisseur van de beste film uit dit programma toegekend en gaat naar Alberto Arce voor de documentaire To Shoot an Elephant. In de documentaire To Shoot an Elephant laat Alberto Arce zien wat er gebeurde toen Israëlische autoriteiten de Gazastrook gedurende twee maanden afsloot van de buitenwereld. Een speciale vermelding was er voor de film The Sari Soldiers.
Camera Justitia Award
Het Camera Justitia programma belicht het thema mensenrechten en gerechtigheid met films en debatten over internationaal recht, rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid en bestond uit zeven documentaires met aansluitend debatten. Camera Justitia kent de Zilveren Vlinder, de Camera Justitia Award, toe aan de regisseur van de film die met de meeste zeggingskracht en humaniteit een urgente mensenrechtensituatie heeft verbeeld, een situatie waarin rechtspraak en gerechtigheid centraal staan. De jury voor de Camera Justitia Award bestaat uit minister Hirsch Ballin van Justitie (voorzitter), Willem van Genugten (hoogleraar Europees en Internationaal Recht) en Ally Derks (directeur IDFA). De Camera Justitia Award, de Zilveren Vlinder en een geldprijs van €3.000, ging naar Mugabe and the White African van Lucy Bailey en Andrew Thompson. De documentaire belicht het verzet tegen de landonteigening in Zimbabwe.
 
Students' Choice Award
Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool koos uit een voorselectie uit het festivalprogramma drie films. Renate van der Linde, Patrick Robijn en Donia Ibrahimi stelden de winnaar vast: Reporter van Eric Daniel Metzgar. De regisseur van de winnende film ontvangt een geldprijs van €1.000. In de documentaire Reporter belicht Eric Daniel Metzgar de gevolgen van de burgeroorlog in de DRC. In de zomer van 2007 reist de tweemalige winnaar van de Pulitzer Prize Nicholas Kristof af naar de Democratische Republiek Congo om verslag te doen van de burgeroorlog. Hij gaat op zoek naar mensen die een verhaal te vertellen hebben dat illustratief is voor de mensenrechtencrisis in Congo. Reporter is niet alleen het verhaal over een onderbelicht conflict in Afrika, maar ook een pleidooi voor goede journalistiek. Die komt door slinkende budgetten steeds meer onder druk te staan.
De Students' Choice Award wordt mede mogelijk gemaakt door De Haagse Hogeschool.
MovieSquad All Rights Award
De film No One Knows About Persian Cats (Bahman Ghobadi, Iran, 2009) heeft de MovieSquad All Rights Award 2010 gewonnen. De MovieSquad bestond uit vijf jongeren tussen de 16 en 20 jaar: Fatima el Youssfi, Ikrame Tajioui, Renske Derkx, Lesley Smit en Lotte Hamelink. Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over. Ze spraken met filmmakers en filmjournalisten en waren te gast op filmfeestjes. Kortom, ze beleefden het festival van binnenuit. Zij kozen de winnaar uit negen films uit het hoofdprogramma van het festival. De winnende film ontvangt de MovieSquad All Rights Award, €2.000 voor promotie van de film en maakt kans opgenomen te worden in een van de filmeducatieve programma's van Eye.
VARAgids Publieksprijs
Het publiek van het Movies that Matter Festival koos Tibet in Song van Ngawang Choephel als winnaar van de VARAgids Audience Award. De maker van de documentaire ontvangt een bedrag van € 5.000.