'The Devil Operation' gratis te bekijken ivm arrestatie Peruaanse mensenrechtenactivist Father Marco

'The Devil Operation' gratis te bekijken ivm arrestatie Peruaanse mensenrechtenactivist Father Marco

7 augustus 2012

De Peruaanse mensenrechtenactivist, Priester Marco Arana Zegarra, is in juli door lokale autoriteiten in Cajamarca gearresteerd en mishandeld.

‘Father Marco’ was in 2011 te gast op het Movies that Matter Festival, als een van de tien geselecteerde mensenrechtenactivisten in Amnesty’s A Matter of ACT. Ook was hij te zien in de film The Devil Operation, in 2011 geselecteerd voor het A Matter of ACT filmprogramma op het festival.

In The Devil Operation ontdekt documentairemaker Stephanie Boyd tijdens het filmen van de protesten van Peruaanse boeren tegen een Amerikaanse mijnmaatschappij, dat er vuil spel gespeeld wordt.

Boyd, die al eerder films over misstanden rond de mijnindustrie in Peru regisseerde, vatte oorspronkelijk het plan op om protesterende boeren te volgen, maar ontdekte al filmende dat het verhaal rondom deze goudmijn veelomvattender is.

In juli van dit jaar vielen er tijdens nieuwe protesten tegen de mijnmaatschappij zeker drie doden en verschillende gewonden, nadat de Peruaanse overheid de noodtoestand had afgekondigd in drie provincies. Volgens de Peruaanse autoriteiten werd Father Marco gearresteerd wegens het organiseren van bijeenkomsten; een activiteit die tijdens de noodtoestand verboden zou zijn.

Stephanie Boyd heeft uit solidariteit met Father Marco de documentaire The Devil Operation online beschikbaar gemaakt voor het publiek. De film is gratis te bekijken via deze link.