Iraanse filmmaker Jafar Panahi in hongerstaking

Iraanse filmmaker Jafar Panahi in hongerstaking

21 mei 2010

De Iraanse filmmaker is een hongerstaking begonnen in Teherans Evin gevangenis, waar hij al meer dan twee maanden vastzit.
Een cultureel centrum, gevestigd in Parijs, heeft een brief van Panahi vrijgegeven. Hierin zegt hij dat zijn hongerstaking een manier is om te protesteren tegen zijn behandeling in de gevangenis. Hij wil zijn familie zien en zeker weten dat ze veilig en gezond zijn. Daarnaast verzoekt hij toegang tot een advocaat en wil hij onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.

In zijn brief zegt Panahi dat hij beschuldigd is van filmen in zijn gevangeniscel, beambten hebben gedreigd om zijn familie te arresteren en op te sluiten in de Evin gevangenis en zijn dochter naar een gevaarlijk dententiecentrum te brengen.

Hij zal zijn hongerstaking niet stoppen zolang er niet tegemoet gekomen wordt aan zijn verzoeken. "Mijn enige verzoek is om mijn lichaam bij mijn familie te brengen, zodat zij mij kunnen begraven waar ze willen", aldus Panahi.


Panahi, die meerdere internationale awards ontving waaronder de Gouden Leeuw bij het Festival van Venetie in 2000, werd in maart thuis gearresteerd. Een aantal prominente filmmakers, waaronder Oliver Stone en Stephen Spielberg, heeft zijn vrijlating geclaimd.