Vandaag is V-Day: One Billion Rising

Vandaag is V-Day: One Billion Rising

14 februari 2013

V-Day is de internationale dag om verzet tegen vrouwenmishandeling te laten zien. Vandaag vindt de 15e editie van V-Day plaats, met de grootste campagne tot nu toe: One Billion Rising. Op het Movies that Matter Festival 2013 hebben we ook speciale aandacht voor vrouwenrechten in ons themaprogramma Women’s Voices, met onder andere:

Justice for My Sister: David en Goliath-vertelling over de missie en vastberadenheid van de Guatemalteekse Rebeca om de moordenaar van haar zus Adela veroordeeld te krijgen. Ondanks tegenwerking, corruptie en vooroordelen strijdt zij voor gerechtigheid, in een land waar femicide (vrouwenmoord) aan de orde van de dag is.

Forbidden Voices: Invloedrijke 'cyberfeministen' uit Cuba, China en Iran blijven ondanks constante tegenwerking bloggen over de misstanden in hun land. Met een níet-aflatende strijdlust houden de jonge vrouwen de wereld op de hoogte van de misstanden die zich in hun land afspelen.

Salma: Ontroerend portret van de bekendste Indiase Tamil-dichteres Salma. Ze bracht vijfentwintig jaar van haar leven door achter gesloten deuren. Eerst in haar ouderlijk huis en later in dat van haar schoonfamilie. Een lot dat vele jonge moslimvrouwen over de hele wereld delen. Salma vocht terug en herwon de vrijheid die haar zo jong werd afgenomen.

Tall as the Baobab Tree: In een Senegalees dorp dringt het moderne leven voorzichtig binnen. De zusjes Coumba en Debo zijn de eersten in hun familie die naar school gaan. Maar als hun broer een ongeluk krijgt, wil vader het jongste meisje uithuwelijken om zo de medische kosten voor de broer te kunnen betalen. Coumba is fel tegen het plan en doet alles wat ze kan om het gedwongen huwelijk van haar zusje te voorkomen.

Wadjda: De winnaar van de Publieksprijs van het Rotterdams filmfestival van dit jaar is een enorme feelgoodmovie. De eigengereide Wadjda uit Riyad zet alles op alles voor een groene fiets. Jongens mogen toch ook fietsen? Waarom zij dan niet? Wadjda is de eerste lange speelfilm van een vrouwelijke regisseur uit Saoedi-Arabië.

Het volledige programma van het Movies that Matter Festival 2013 staat begin maart online. De ticketverkoop start 7 maart.