Daphne Bunskoek presenteert discussie Bruid of Bruidsmeisje? bij 'Tall as the Baobab Tree'

Daphne Bunskoek presenteert discussie Bruid of Bruidsmeisje? bij 'Tall as the Baobab Tree'

24 maart 2013

Na afloop van de speelfilm Tall as the Baobab Tree om 19.30 uur in Filmhuis Den Haag zaal 6. Daphne Bunskoek in gesprek over kindhuwelijken met Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, een afgevaardigde van Girls Not Brides en directeur van Plan Nederland, Monique van ‘t Hek.

Trouwen de mooiste dag van je leven? Niet als je op je twaalfde wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Ieder jaar worden er 10 miljoen minderjarige meisjes uitgehuwelijkt. Tall as the Baobab Tree vertelt het verhaal over een Senegalees dorp waar het moderne leven voorzichtig binnendringt. De zusjes Coumba en Debo zijn de eersten in hun familie die naar school gaan. Maar als hun broer een ongeluk krijgt, wil vader het jongste meisje uithuwelijken om zo de medische kosten voor de broer te kunnen betalen. Coumba is fel tegen het plan en doet alles wat ze kan om het gedwongen huwelijk van haar zusje te voorkomen.

Na de film gaat Daphne Bunskoek in gesprek over kindhuwelijken met: minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, een post waarin voor het eerst hulp en handel worden gecombineerd. Zelf ziet ze zich als minister voor Kansen en Mogelijkheden. Ook aan wezig is een afgevaardigde van de organisatie Girls Not Brides, een initiatief van The Elders, een raad van wereldleiders , met voorzitter Desmond Tutu. Hij zei: “We can end child marriage in a generation.”

Verder met: Monique van ’t Hek, directeur Plan Nederland, komt op voor achtergestelde meisjes in ontwikkelingslanden. Investeren in meisjes is “The Smartest Investment” om de armoedespiraal te doorbreken.”

En fotografie van Stephanie Sinclair, winnaar van World Press Photo 2012 met haar serie Child Brides.

Lees hier de speciale Movies that Matter-editie van Bowie's Beeldcolumn, gebaseerd op Tall as the Baobab Tree met A Matter of ACT jurylid Katja Schuurman op Cineville.