Verslag MBO debat na vertoning van 'Welcome'

Verslag MBO debat na vertoning van 'Welcome'

26 maart 2014

Op woensdag 26 maart vond tijdens het Movies that Matter Festival het MBO debat plaats voor scholieren. Na vertoning van de film Welcome in Theater aan het Spui in Den Haag gingen scholieren met elkaar in discussie.

"Vandaag debatteerde een groep leerlingen van het ID College over illegaliteit van asielzoekers in Nederland. Van tevoren hadden zij de film Welcome gekeken in het Filmhuis Den Haag, waarin de 17-jarige Bilal uit Irak via Frankrijk naar Engeland probeert te komen om bij zijn vriendin te zijn.

Tijdens het debat gingen de leerlingen onder andere in op de stelling: ‘het is goed om illegaliteit strafbaar te stellen’. Bij de eerste stemmingsronde mocht iedereen zijn eigen mening geven, geheel professioneel met echte stemkastjes. Een kleine meerderheid was voor. Vervolgens werd de groep opgesplitst in voor en tegen, waarbij geen rekening werd gehouden met persoonlijke meningen. De uitdaging was om desondanks met sterke argumenten en een goede strategie het debat in te gaan.

Het debat kwam enigszins langzaam op gang; de leerlingen moesten nog even los komen. Maar bij de tweede debatronde werden ze fanatieker. Misschien ook omdat het persoonlijke verhaal van een jonge Somalische vluchteling erbij werd betrokken: moet Said terug naar Somalië omdat hij in Nederland iemand in het gezicht heeft geslagen en daarmee een strafbaar feit heeft gepleegd?

‘Regels zijn regels, je stuurt iemand weg als die zo zijn kans verspeelt’, luidde het argument voor. ‘Voor hem tien anderen die zich wel kunnen gedragen’! Maar… is het wel zo gemakkelijk? Volgens de tegenpartij verdient elk kind een tweede kans; ‘Said is nu geen kind meer, maar was dat wel toen hij de misdaad pleegde. Ook hij heeft recht op gezinshereniging en hij heeft geleerd van zijn fouten’. Leerlingen gingen steeds feller op elkaar in en het werd weer eens duidelijk hoe veel verschillende kanten een dergelijk verhaal kent. Al met al een intrigerend debat!"