'Bahar' in De Balie

'Bahar' in De Balie

16 april 2013

De documentaire Bahar beleefde zijn wereldpremiere tijdens het Movies that Matter Festival 2013, dat van 21-27 maart plaatsvond in Den Haag. Op dinsdag 16 april is de film om 19.45 uur in De Balie te zien in Amsterdam. Na afloop van de vertoning is er een gesprek over huiselijk geweld, zelfopoffering en romantisering van de liefde.
Met regisseur Carin Goeijers, schrijfster en co-scenariste Nazmiye Oral en trainer en publiciste van artikelen over eergerelateerd geweld Jale Simsek.

Een Turkse familie raakt in diepe schok als hun enige dochter Bahar (Lente) op gewelddadige wijze om het leven wordt gebracht voor de ogen van haar twee kinderen. De familie denkt zeker te weten dat hun voormalige schoonzoon Bahar vermoord heeft. Justitie heeft hem in hechtenis genomen in afwachting van de rechtszaak, die nog lopende is.

Bahar beseft al snel de vergissing die ze begaat wanneer ze tegen haar vaders wil trouwt met haar Turkse buurjongen. Gevangen tussen de liefde voor haar man en de liefde voor haar vader besluit ze de consequenties van haar vergissing in stilte te dragen, met fatale gevolgen. De Turkse familie raakt in diepe schok wanneer hun enige dochter Bahar (Lente) op gewelddadige wijze om het leven wordt gebracht voor de ogen van hun twee kleindochters. Bahars ouders, schoonzussen en broers blijven achter met vele vragen en de pijn dat ze haar niet hebben kunnen redden. Aan de hand van dagboeken en brieven van Bahar, probeert de familie antwoorden te vinden op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Nadat de familie haar in Turkije heeft begraven, vinden ze in haar dagboek de hartenkreet: ‘Ik heb maar één zonde begaan: ik heb lief gehad.’