Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter
Het aftellen is begonnen

Nog een kleine maand en dan barst het Movies that Matter Festival weer los in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui!

Negen dagen lang kun je zeventig bijzondere films zien, expo's en masterclasses bezoeken, onmoet je interessante mensen en geniet je van muziek en lekker eten. Het filmprogramma en blokkenschema staan nu online dus neem gauw een kijkje! Het verdiepingsprogramma, met alle nagesprekken en gasten, staat begin maart op onze site en de kaartverkoop start op 8 maart.

Bekijk het programma nu online

Benieuwd welke films er dit jaar te zien zijn? Bekijk de filmselectie nu online! Zo kan je alvast aan de slag met je planning voordat de kaartverkoop op 8 maart start. 

Naast de twee hoofdprogramma's Activist, met acht documentaires over mensenrechtenverdedigers en Camera Justitia met films over recht en onrecht, presenteren we dit jaar de nieuwe competitie: Dutch Movies Matter met films van Nederlandse makers.

Ieder jaar vullen we de vaste programmaonderdelen aan met gevarieerde, actuele themaprogramma’s. Dit jaar zijn de thema’s: On the Move over migratie, Resist over verschillende vormen van opstand, Save the Planet over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en Second Sex over de
ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Wil je in maart de gratis de festivalkrant per post thuis ontvangen? Meld je hier aan.

DECODED | Sex Matters

In samenwerking met CJP organiseren we op vrijdag 30 maart de spraakmakende avond DECODED | Sex Matters met film, theater, muziek en uiteraard bier en bitterballen als toetje! 

We starten deze avond met een korte film, gevolgd door de highlights van het theaterstuk SEXIETY. Daarna zie je de komische docu Ask the Sexpert  over de 93 jaar oude dokter Mahinder Watsa: hij schrijft een super populaire column voor de Mumbai Mirror, waarin hij openhartig seksualiteit en de do’s en don’ts van het in India zeer beperkt besproken en door taboes omgeven thema seks bespreekt.

Koop je kaartje
MovieZone Talent Day

Ben jij of ken jij iemand die droomt van een carrière in de filmwereld? De MovieZone Talent Day biedt je de tools om dit voor elkaar te krijgen: ontmoet andere jonge filmfans uit het hele land, stel al je brandende vragen aan professionals, krijg feedback op je eigen film of scenario en doe mee met de filmworkshop van regisseurs Ester Gould en Sarah Sylbing (Schuldig). 

Binnenkort maken we het volledige programma bekend, maar je kunt nu alvast een ticket kopen en verzekerd zijn van je plekje op deze dag!

Tickets zijn nu al te bestellen
Festival Previews

Kun jij ook niet wachten tot het festival begint? Geen probleem, want in maart organiseren wij verschillende preview-vertoningen van MtMF18-films die je kan bijwonen.

De ontroerende speelfilm Une saison en France is gratis op 1 maart te zien bij Pakhuis de Zwijger, en op 10 maart bij Humanity House. Bevind je je in het noorden van het land? Kom dan naar het Internationale Filmfestival Assen, een filmfestival over vrouwen voor en achter de camera. Op 10 maart presenteren we daar de progressieve animatiefilm Tehran Taboo, en voor degenen die zich liever laten verrassen is er een verrassingsfilm. Op 13 maart is A River Below tijdens de Boekenweek, die dit jaar in het thema staat van natuur, te zien in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Organiseert jouw lokale filmtheater een maandelijkse Amongst Friends sneak preview? Goed nieuws, want op 19 maart staat deze in het teken van ons festival!

Sacharovprijs viert jubileum

In 1988 werd de Sacharovprijs voor het eerst uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela en Anatoli Marchenko, dissident van de Sovjet-Unie. Dit jaar vieren we het dertigjarig bestaan van de Sacharovprijs met een speciale vertoning van de film The Women of Venezuelan Chaos op dinsdag 27 maart. Daarnaast is er een fototentoonstelling over het leven en werk van vier verschillende activisten en Sacharov Fellows i.s.m. Magnum Photos. Deze bijzondere expositie is in het kader van het festival van 6-19 en van 26-31 maart te zien in het Atrium in Den Haag.

A Stranger Came to Town

Dat de complexe werkelijkheid niet kan worden gereduceerd tot een simpele kwestie van goed tegen kwaad zie je in de documentaire A Stranger Came to Town. De film is te zien in ons nieuwe programma Dutch Movies Matter, dat geëngageerde documentaires van eigen bodem onder de aandacht breng. Op donderdag 29 maart is er een speciale vertoning i.s.m. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Na afloop is er een nagesprek met twee Syrische studenten over de oorlog in hun land en toekomst in Nederland. De film wordt ingeleid door UAF-directeur Mardjan Seighali.

Expositie
State of Being

Staatlozen hebben geen officiële nationaliteit, geen paspoort en geen rechten. Formeel bestaan ze niet. Fotograaf Anoek Steketee ging op zoek naar staatlozen in Nederland en portretteerde ze voor de tentoonstelling State of Being, die eerder te zien was in het Rijksmuseum. De expo is tijdens het festival te zien op het Spuiplein. Op dinsdag 27 maart, na afloop van de vertoning van Une saison en France en Watani My Homeland, is er een speciale talkshow in samenwerking met UNHCR en het Humanity House.

On Tour:
Newton

Newton toert in maart in 17 steden door heel Nederland, waaronder ook bij nieuwkomer KINO Rotterdam.

Humor is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een film over het in goede banen leiden van een democratisch proces in India. Regisseur Amit Masurkar slaagt er echter in om zijn film Newton te doorspekken van zwarte humor en won daarmee de CICAE-award op de Berlinale 2017.

Bekijk hier de trailer van Newton.

Mooie films, het hele jaar door

Gedurende het hele jaar maatschappelijke en inspirerende films bekijken? Dan hebben we leuke actie voor jou! Cinetree biedt onze volgers een jaarabonnement van €72 aan voor maar €48. Voor €4 per maand krijg je telkens een nieuwe selectie van films en documentaires die je niet wilt missen, met films gekozen door Cinetree's leden en bekende namen uit de culturele wereld zoals onze artistiek directeur Dirk van der Straaten.

Meld je aan!
Amnesty  vfonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube