Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Update #MtMF18
Meet the World

We zijn alweer bij dag 5 van het Movies that Matter Festival 2018! Op vrijdagavond werd het festival geopend door Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, en onze artistiek directeur Dirk van der Straaten, waarna het publiek de première van Aus dem Nichts bijwoonde.

Inmiddels hebben we vele mooie premières, Q&A's en inspirerende ontmoetingen met activisten mogen beleven. In deze nieuwsbrief blikken we terug en kijken we welke programma's er nog op de agenda staan.

In première

Afgelopen weekend mochten wij maar liefst vier wereldpremières van Nederlandse films verwelkomen in het Theater aan het Spui. 

Op zaterdag spraken we met Jacqueline van Vugt over het maken van Onderkomen in aanwezigheid van de vrijwilligers van VLOT, Ghullam, Keiber en Noori, en was er een optreden van Def P. Onderkomen is donderdag 28 maart en zaterdag 31 maart nog op het festival te zien, en toert in mei langs 17 filmtheaters in ons On Tour programma. 

Trotse leden van Het Schoonmakersparlement bezochten met familie en vrienden in grote getalen de première van Leon Verdonschots gelijknamige BNNVARA documentaire. De avond werd feestelijk afgesloten met een optreden van de Afterpartees en een drukbezochte photobooth. Het Schoonmakersparlement is donderdag nog te zien in het Nutshuis en wordt op 16 april uitgezonden op NPO2. 

Gister was Sinan Cans BNNVARA documentaire De verloren kinderen van het kalifaat te zien op tv: afgelopen zaterdag ging de film in premiè tijdens ons festival, in aanwezigheid van Houssein die in de docu samen met Can naar Syrië reist om zijn familie te zoeken.

Op zondag ontvingen we Floris-Jan van Luyn en zijn crew voor de première van The Bastard, het aangrijpende en gelaagde verhaal van de Ethiopische Daniël Hoek en zijn Nederlandse vader Joop Hoek, die hem als kind verliet. The Bastard is vandaag, vrijdag en zaterdag nog te zien op het festival. 

BNNVARA Publieksprijs tussenstand

Moeite met een keuze maken uit ons programma van ruim 70 films? Doe inspiratie op uit de tussenstand van de BNNVARA Publieksprijs. Op de laatste dag van het festival, zaterdag, wordt de winnaar bekend gemaakt en ontvangt de winnende filmmaker een bedrag van €5.000.

Als je er zeker van wilt zijn de winnaar te zien, koop dan alvast een ticket voor de Best of #MtMF18 waar deze winnaar samen met de Activist en Students' Choice winnaars te zien zullen zijn.

Bekijk de laatste update
I <3 My muslim

Carla is een 62-jarige Amsterdamse die zich heeft bekeerd tot de islam en is getrouwd met de bijna dertig jaar jongere Fouad. Hij is een voormalige Libische strijder die in Nederland woont. I <3 my muslim toont hun alledaagse leven in Nederland, maar schetst ook een persoonlijk beeld van de onrust in het Midden-Oosten en de reactie daarop binnen de Nederlandse maatschappij. Na de vertoning op vrijdag 30 maart om 21.45, spreekt Bahram Sadeghi met regisseur Marjolein Busstra over het maken van haar film en met hoofdpersonages Carla en Fouad over hun opmerkelijke liefdesverhaal.

Tickets
Activist Night

In het Activist programma zijn ook dit jaar weer acht bijzondere documentaires te zien over vrijheidsstrijders uit alle windstreken, die zich inzetten voor een betere wereld. Zij gaan na de vertoningen van hun films in gesprek met het publiek, maar hebben tussendoor ook ontmoetingen met voor hen relevante organisaties, politici en media.

Op woensdag zetten wij de activisten in het zonnetje tijdens de Activist Night! Een internationale jury o.l.v. Lilianne Ploumen bekroont de beste film uit de competitie met de Gouden Vlinder Activist Documentary Award en €5000. Voor de activisten is er de Gouden Vlinder Activist Human Rights Award en €5000. 

Koop hier je ticket voor de Activist Night
Camera Justitia

In het Camera Justitia programma zie je acht indrukwekkende films (zowel fictie als documentaire) en naprogramma's over juridische dilemma’s, waarheidsvinding, internationaal recht en de strijd tegen straffeloosheid. Aanstaande donderdag kun je bovendien om 4 uur de gratis Camera Justitia Masterclass van Kathryne Bomberger (Internationale Commissie voor Vermiste Personen) bijwonen.

Tenslotte kent een internationale jury tijdens de feestelijke Camera Justitia Night met een vertoning van Truth Detectives de Gouden Vlinder Camera Justitia Award en €5.000 toe aan de regisseur van de winnende film. 

Bekijk de Camera Justitia selectie
Amnesty  vfonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube