Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter november 2018
tehran taboo on tour in november

In het regiedebuut van Duits-Iraanse regisseur Ali Soozandeh, de animatiefilm Tehran Taboo, uit hij felle kritiek op zijn thuisland Iran. Hij kon zijn film dan ook niet in Teheran maken. Om toch zo goed mogelijk de stad en het leven daar in beeld te brengen, gebruikt hij animaties en de rotoscooptechniek, waarbij scenes met acteurs worden opgenomen die daarna worden overgetekend. In de film doorkruisen de levens van drie vrouwen en een jonge man elkaar in de schizofrene samenleving van de Iraanse hoofdstad. Alles wat verboden en taboe is – seks, drugs, overspel en corruptie – gaat schuil achter de schijnwerkelijkheid van de strenge islamitische wetgeving. Bekijk hier de trailer van Tehran Taboo. 

Tehran Taboo toert in november door heel Nederland. De film wordt in zeventien verschillende steden vertoond in combinatie met een inleiding of nagesprek.

Vrouwenrechten in Iran

Iran lijkt zich met kleine stapjes te willen opstellen als steeds toleranter en vrouwvriendelijker land. Zo worden Iraanse vrouwen sinds eind 2017 niet meer gearresteerd wanneer zij niet voldoen aan de islamitische kledingvoorschriften, maar moeten zij in plaats daarvan deelnemen aan een heropvoedings-cursus. Toch is hier nog een lange weg te gaan omtrent vrouwenrechten. De strenge islamitische wetgeving beheerst de samenleving en veroordeelt zaken als buitenechtelijke en betaalde seks zwaar. Vandaar ook dat Soozandeh gedwongen was om van Tehran Taboo een animatiefilm te maken. Desondanks probeert hij met deze film de mensenrechtensituatie in Teheran zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Meer informatie

Movies that Matter stuurt deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om deze film onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst voor een actie, neem dan contact op via  info@moviesthatmatter.nl.

Amnesty  vfonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube