Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter December 2018
Proost!

Kerst staat voor de deur en daarna is het aftellen tot het nieuwe jaar. Dat is mooi want in 2019 hebben we een prachtig programma met nieuwe On Tour films en nieuwe online vertoningen bij De Groene en Trouw. Ook is voor ons het aftellen naar het #MtMF19 al een beetje begonnen: in deze nieuwsbrief lichten we een tipje van de sluier. En we hebben weer een paar leuke winacties. Wij zeggen alvast proost en wensen je hele fijne feestdagen en een prachtig en filmisch 2019!

Tipje van de festivalsluier

Het selectieproces voor het Movies that Matter Festival 2019 (22-30 maart in Den Haag) is momenteel volop in gang en het gehele filmprogramma wordt in februari bekend gemaakt. Maar we kunnen nu alvast een paar filmtitels verklappen. Voor competitieprogramma Activist selecteerden we de documentaire The Feeling of Being Watched. In deze film onthult regisseur en activist Assia Boundaoui een geheim anti-terrorismeonderzoek van de FBI in de Arabische wijk in Chicago waar ze woont. De speelfilm Acusada, genomineerd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival in Venetië, is geselecteerd voor de Camera Justitia-competitie. Voor het themaprogramma Save the Planet is de film Welcome to Sodom geselecteerd. In deze docu zien we hoe duizenden Ghanese kinderen en volwassenen werken op een immense afvalberg van elektronische apparaten uit met name de westerse wereld.

De reguliere kaartverkoop start op donderdag 7 maart. Kaarten voor de Best of MtMF19 zijn al verkrijgbaar vanaf donderdag 31 januari.

#MtMF19
STYX On Tour

In de speelfilm STYX vaart de Duitse arts Rike in haar eentje met een zeilboot over de Atlantische oceaan. Haar reis wordt abrupt onderbroken wanneer ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt. Ze neemt contact op met de kustwacht, die zegt een reddingsboot te sturen en verbiedt haar ondertussen de vluchtelingen te helpen of dichter bij het schip in de buurt te komen. Terwijl hulp uitblijft, moet Rike de moeilijke keuze maken om te helpen of af te wachten. 

STYX toert in januari door heel Nederland in Movies that Matter On Tour.

De films voor het nieuwe On Tour seizoen zijn bekend! Van februari t/m mei vertonen we de films Welcome to Sodom, Yomeddine, Acusada en When the War Comes. Meer lezen over deze films? Kijk dan hier.

Bekijk de locaties, data en tijden
Jaha's Promise bij De Groene

Jaha's Promise toont het inspirerende verhaal van een dappere strijd om een einde te maken aan vrouwenbesnijdenis in Gambia. Toen ze één week oud was, werd Jaha Dukurehs clitoris afgesneden. Vanuit de VS, waar ze als 15-jarige gedwongen naartoe verhuisde om te trouwen, voert ze actie tegen deze praktijk. Maar om echt een verschil te maken, moet ze terug naar huis. 

Heb je deze docu gemist op MtMF18? No worries: hij is vanaf 1 januari een maand lang online te zien bij De Groene. De film is gratis te zien voor abonnees. Nog geen abonnee? Neem dan nu een proefabonnement (10 weken voor €15).

De Groene Filmclub is het online filmplatform van weekblad De Groene Amsterdammer, met iedere maand een documentaire over een actueel thema, met een inleiding door een redacteur van De Groene.

Stem op Chosen by YOU en win!

Wordt het Spike Lee's komische BlacKkKlansman of toch het prachtige Cold War? In Chosen by YOU vertonen we de beste human rights films uit het voorgaande jaar nog één keer op het witte doek: het publiek bepaalt welke vijf bioscooptoppers er op ons komende festival te zien zijn.
Wil je jouw favoriet nog een keer zien? Breng via onze site je stem uit en wie weet win jij twee vrijkaarten voor het Movies that Matter Festival 2019 (22-30 maart in Den Haag)! 

Stem hier op Chosen By YOU
Ask the Sexpert bij Trouw

In de humoristische docu Ask the Sexpert maken we kennis met de 93 jaar oude dokter Mahinder Watsa: dé man achter de superpopulaire column ‘Ask the Sexpert’ in de Indiase krant Mumbai Mirror. Watsa bespreekt daarin openhartig seksualiteit en de do’s en don’ts van het in India zeer beperkt besproken en door taboes omgeven thema seks. 

De film is vanaf 24 december drie weken lang exlusief voor abonnees gratis online te bekijken bij Trouw.

Bekijk Ask the Sexpert bij Trouw
Winactie I AM NOT A WITCH

Shula is negen jaar oud en woont in Zambia. Op een dag wordt ze zomaar beschuldigd van hekserij en komt terecht in een speciaal kamp voor heksen. Daar zitten vrouwen vast aan linten zodat ze niet wegvliegen en komen toeristen ‘heksje kijken’. 
I Am Not a Witch is een surreëel verhaal met gitzwarte humor over heksenvervolging in Zambia. De speelfilm won de Students' Choice Award op het Movies that Matter Festival 2018.

Op 9 januari verschijnt de film op dvd en is hij te zien op verschillende video on demand platformen, waaronder CineMember. Distributeur September Film verloot maar liefst 5 dvd's onder nieuwsbrieflezers. Wil jij er eentje winnen? Stuur dan voor 7 januari een mailtje naar info@moviesthatmatter.nl o.v.v. Winactie I Am Not a Witch en vergeet niet je naam en adres te vermelden.

Winactie Woman at War

Halla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. 

Het droogkomische IJslandse drama Woman at War is vanaf 27 december in de bios te zien. Distributeur Imagine stelt 3 x 2 vrijkaarten plus een paar T-shirts van de film beschikbaar om te verloten. Wil jij naar deze leuke film in bijpassend shirt? Stuur dan snel een mailtje naar sylvie@imaginefilm.nl o.v.v. Winactie MtM Women at War en vergeet niet je naam en adres te vermelden.

Bios Releases

Tegen het einde van het jaar verschijnt Woman at Wat (27dec) in de bioscoop. STYX (17 jan) gaat in januari door het hele land in voorpremière in Movies that Matter On Tour.

In Werk ohne Autor (24 jan) is de Duitse kunstenaar Kurt Barnert ontsnapt uit Oost-Duitsland en probeert een leven op te bouwen in het westen. Hij wordt echter geplaagd door nare herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren.

Starr Carter beweegt in The Hate u Give (24 jan) constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, blanke privéschool waar ze naartoe gaat. De balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Bekijk hier de trailer.

Amnesty  vfonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube