Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter 22 - 30 maart 2019 in Den Haag
Aandacht voor mensen op de vlucht op #MtMF19

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang brengen we spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Ieder jaar geven we aandacht aan de rechten van mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Migratie is een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd. Door conflicten zien miljoenen mensen zich genoodzaakt huis en haard te verlaten. Tegelijkertijd wordt het migratiebeleid strikter. Met ons themaprogramma On the Move vertonen we vier films met verdiepende gesprekken over migratie. Ook organiseren we een speciale vertoning in samenwerking met UNHCR en vertonen we twee films over migratie van Nederlandse bodem. Hieronder een greep uit het programma.

Let's connect!
We sturen deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst, verstrekken wij deze graag. Wil je een actie wil met ons opzetten? Neem dan contact op via a.vermeulen@moviesthatmatter.nl, we bespreken graag de mogelijkheden.

Bekijk het volledige programma
MtMF19 X UNHCR: Easy Lessons

Op maandag 25 maart organiseren we samen met UNHCR een vertoning van de documentaire Easy Lessons met verdiepend programma in Filmhuis Den Haag.

19:15        Easy Lessons
20:30        Nagesprek met o.a. Kafia Mahdi & Babiche Routledge

Kafia Mahdi vluchtte op haar vijftiende uit Somalië naar Hongarije. Ze kwam alleen, zonder ouders of familie. In de documentaire Easy Lessons zien wij hoe ze haar leven alleen, in een vreemd land, met een vreemde taal en vreemde gewoontes, weer probeert op te pakken. De documentaire geeft een beeld van de situatie van vele 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' (AMV's) die in Europa aankomen.

Na afloop van de vertoning gaan we in gesprek met Kafia Mahdi en een jonge vluchteling die alleen in Nederland is aangekomen. Ook praten wij met Babiche Routledge van UNHCR Nederland. Samen met andere organisaties kijkt UNHCR hoe Nederland het beste om kan gaan met jonge asielzoekers.

Klik hier voor meer informatie
On the Move

In ons themaprogramma On the Move vertonen we vier films met nagesprekken over migratie. Hieronder twee van deze films.

The Border Fence belicht de kloof tussen politiek beleid en de werkelijkheid tegen de achtergrond van het opkomende populisme in Europa. Om stromen vluchtelingen tegen te houden, wil de Oostenrijkse regering hekken plaatsen nabij de Brennerpas. Maar de verwachte massa’s migranten komen niet opdagen en de lokale bewoners hebben zo hun eigen ideeën over de kwestie. 

Twin Flower is een prachtig Italiaans drama over hoop, kracht en vriendschap. In het wonderschone landschap van Sardinië vinden twee tieners, Anna en Basim, troost en liefde bij elkaar. Beiden zijn op de vlucht en verlangen naar rust en veiligheid. Ondanks de vele gevaren en benarde omstandigheden bloeit er iets moois tussen hen.

Dutch Movies Matter

In het competitieprogramma Dutch Movies Matter vertonen we zeven geëngageerde films van eigen bodem. Tijdens de Dutch Movies Matter Night op 29 maart bekroont de jury de regisseur van de winnende film met de Dutch Movies Matter Award en € 5.000. Twee van deze films gaan over de rechten van vluchtelingen wereldwijd. 

Jungle, a Modern Odyssey is een tweeluik over verschillene reizigers op weg naar ‘het beloofde land’. Niet alleen de bestemming verbindt hen in hun lot: ze reizen allen illegaal.

In de documentaire Stad van Twee Lentes zien we dat de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is. De gevluchte inwoners van Mosul willen terugkeren naar hun oude huizen en levens. Het elfjarige meisje Ala’ is een van hen. Ze droomt van een tuintje bij haar familiehuis, al ligt de stad in puin.

Amnesty  NPL-DEF  Trouw - verdieping  BNNVARA   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube