Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter 22 - 30 maart in Den Haag
Afrika in de spotlight tijdens #MtMF19

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang brengen we spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Tijdens #MtMF19 staat Afrika in de spotlight. Zo vertonen we twee documentaires van Nederlandse makers die zich afspelen in Afrika. Ook vertonen we twee films over de politieke situatie in Zuid-Afrika en komt de Zuid-Afrikaanse activiste Shaeera Kalla naar het festival. Hieronder een greep uit het programma.

Let's connect!
We sturen deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst, verstrekken wij deze graag. Wil je een actie wil met ons opzetten? Neem dan contact op via a.vermeulen@moviesthatmatter.nl, we bespreken graag de mogelijkheden.

Bekijk het volledige programma
Dutch Movies Matter

In het competitieprogramma Dutch Movies Matter vertonen we speelfilms en documentaires van eigen bodem, die ogen openen voor mensenrechten. De Dutch Movies Matter Award (€ 5000) wordt tijdens de feestelijke Dutch Movies Matter Night op vrijdag 29 maart uitgereikt. Twee van deze films spelen zich af in Afrika.

In Daddy and the Warlord onderneemt filmmaker Shamira Raphaëla samen met Amerikaans-Nederlandse-Liberiaanse journalist Clarice Gargard een zoektocht naar het verleden van de vader van Clarice. Tot haar verbazing ontdekt ze dat de man tegen wie ze altijd opkeek, functioneerde als de rechterhand van Charles Taylor, ex-president van Liberia, dictator en veroordeelde oorlogscrimineel.

From Ghetto to Parliament gaat over Robert Kyagulanyi, oftewel Bobi Wine. Hij is een succesvolle muzikant, maar vooral ook vrijheidsstrijder uit Oeganda. Kyagulanyi schopt het vanuit de sloppenwijken tot volksvertegenwoordiger in het parlement en neemt daar niet bepaald een blad voor de mond. Dit komt hem duur te staan, maar hij blijft strijden voor een beter en rechtvaardiger Oeganda.

Bekijk het complete Dutch Movies Matter programma
Everything Must Fall

In het competitieprogramma Activist zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers.

Everything Must Fall is een levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg, Zuid-Afrika. Toen de regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activiste Shaeera Kalla, vertellen hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde.

Shaeera Kalla is festivalgast en neemt deel aan het nagesprek na de vertoningen.

Zie hier het filmpje over #FeesMustFall
Whispering Truth to Power

Whispering Truth to Power is een inspirerend portret van Thuli Madonsela, Zuid-Afrika’s zachtaardige maar doortastende ‘Openbaar Beschermer’, tijdens haar laatste jaar in functie. Als ze het opneemt tegen president Jacob Zuma in een grootschalige corruptiezaak, moet Madonsela navigeren in een mijnenveld waarin gevaar en tegenwerking aan alle kanten op de loer liggen.

Deze documentaire is onderdeel van het competitieprogramma Camera Justitia, met acht indrukwekkende films (zowel fictie als documentaire) en naprogramma's over juridische dilemma’s, waarheidsvinding, internationaal recht en de strijd tegen straffeloosheid.

Trailer
Amnesty  NPL-DEF  Trouw - verdieping  BNNVARA   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube