Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter 22 - 30 maart 2019 in Den Haag
Opzienbarende docu's op #MtMF19

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang brengen we spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Op het festival zie je dit jaar verschillende films die een nieuw licht schijnen op hoe mensen, dieren en natuur over de hele wereld slachtoffer zijn van de belastende activiteiten van multinationals. Twee activisten in het Activist-programma strijden tegen het onrecht dat deze grote bedrijven veroorzaken.

Let's connect!
We sturen deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst, verstrekken wij deze graag. Wil je een actie wil met ons opzetten? Neem dan contact op via a.vermeulen@moviesthatmatter.nl, we bespreken graag de mogelijkheden.

Bekijk het volledige festivalprogramma
Activist competitieprogramma

In het competitieprogramma Activist zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Een internationale jury bekroont tijdens de Activist Night op 27 maart de winnende documentaire met de Gouden Vlinder Activist Documentary Award en €5000. Ook is er een stimuleringsprijs voor de mensenrechtenverdedigers: de Gouden Vlinder Activist Human Rights Award en €5000. Twee Activist titels gaan over de gevolgen van slavernij en uitbuiting over de hele wereld. 

Ghost Fleet is een opzienbarende, prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken en is festivalgast.

Zie hier het filmpje over Patima.

In Grit zie je dat vijftien Indonesische dorpen diep begraven liggen onder een onheilspellend maanlandschap van gruis. Verwoest door een gigantische tsunami van modder, die veroorzaakt werd door gasboringen. Dian Maharani ontsnapte als kind ternauwernood aan de kokende modderstroom. Nu vecht ze samen met haar moeder voor gerechtigheid voor alle slachtoffers en neemt ze het op tegen het grote bedrijf Lapindo, dat geen enkele verantwoordelijkheid neemt. Maharani is ook festivalgast.

Zie hier het filmpje over Dian.

Ademloos

In Ademloos start de Belgische filmmaker Daniel Lambo na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt hij een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Na afloop van de vertoningen vindt er een nagesprek plaats met regisseur Daniel Lambo. Op zaterdag 30 maart neemt Tinka de Bruin, voorzitter van het comité asbestslachtoffers, ook deel aan het nagesprek.

Meer informatie
Soyalism

De groeiende vraag naar varkensvlees in met name China heeft wereldwijd grote consequenties voor de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Enorme delen van de Amazone worden gekapt om plaats te maken voor sojaplantages, bestemd voor veevoer. In de VS is de varkenshouderij een miljoenenindustrie geworden. Gigantische varkensfabrieken toveren hele gemeenschappen om tot giftige mestpoelen, met alle gevolgen van dien voor de omwonenden.

Op zondag 24 maart is Soyalism onderdeel van het programma Earth at Stake i.s.m. het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er vindt een nagesprek plaats met verschillende experts op het gebied van duurzame ontwikkeling onder leiding van Marieke Eyskootduurzame lifestyle-expert, spreker en presentator.

Trailer
Amnesty  NPL-DEF  Trouw - verdieping  BNNVARA   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube