Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter 22 - 30 maart 2019 in Den Haag
Films over journalistiek & persvrijheid op #MtMF19

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang brengen we spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Op het festival zie je dit jaar verschillende films die gaan over het belang van journalistiek en persvrijheid over de hele wereld. Activiste en journaliste Shakila Ibrahimkhail maakt deel uit van het Activist-programma en is festivalgast. In de film Facing the Dragon zie je haar strijden tegen de beperkingen die haar worden opgelegd door het religieus fundamentalisme in Afghanistan. De slotfilm van het festival gaat over Zweedse onderzoeksjournalist en auteur Stieg Larsson. Hieronder een greep uit het programma. 

Let's connect!
We sturen deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst, verstrekken wij deze graag. Wil je een actie wil met ons opzetten? Neem dan contact op via a.vermeulen@moviesthatmatter.nl, we bespreken graag de mogelijkheden.

Bekijk het volledige festivalprogramma
Activist competitie: Facing the Dragon

In het competitieprogramma Activist zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Een internationale jury bekroont tijdens de Activist Night op 27 maart de winnende documentaire met de Gouden Vlinder Activist Documentary Award en €5000. Ook is er een stimuleringsprijs voor de mensenrechtenverdedigers: de Gouden Vlinder Activist Human Rights Award en €5000.

In de documentaire Facing the Dragon weigeren twee vrouwen zich de mond te laten snoeren en te laten onderschatten in het door mannen gedomineerde Afghanistan. Nilofar Ibrahimi, een van de weinige vrouwen in het Afghaanse parlement, en journaliste Shakila Ibrahimkhail moeten overleven in een land ‘waar het patriarchaat de pan uitrijst’. Beiden doet dat met ongelooflijke kracht, maar hun keuzes vragen grote persoonlijke offers.

Shakila Ibrahimkhail is festivalgast en neemt deel aan de gesprekken na afloop van de vertoningen.

Bekijk hier het filmpje over Shakila
Stieg Larsson

Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire is een intrigerend portret van de beroemde Zweedse auteur van de Millennium-trilogie. Als onderzoeksjournalist dook Larsson in de duistere wereld van het rechts-extremisme en neonazi’s in zijn land. De film legt bloot hoe het opkomende fascisme in Zweden langzaamaan genormaliseerd raakt in de huidige politiek.

De film is slotfilm van het festival en wordt op zaterdag 30 maart vertoond in de Grote Zaal van Theater aan het Spui. Met je filmticket kun je gratis naar het slotfeest, waar je onder andere kunt genieten van de funky muziek van Love the System

Trailer
Viper Club

Susan Sarandon speelt in Viper Club de moeder van een journalist die wordt vastgehouden door IS in Syrië. De kidnappers vragen losgeld, maar dat kan ze niet betalen. Wanhopig probeert ze hulp te krijgen van de autoriteiten, maar die weigeren te onderhandelen met terroristen. Als laatste redmiddel schakelt ze de hulp in van de Viper Club: een gezelschap dat geld bijeenbrengt om gegijzelde journalisten vrij te kopen. Maar de tijd dringt…

Na de vertoning op zaterdag 23 maart gaat onderzoeksjournalist Linda Polman in gesprek met oud Artsen zonder Grenzen medewerker Arjan van Erkel en veiligheidsexpert Hans Slaman over hun ervaringen met gijzelingen.

Trailer
Amnesty  NPL-DEF  Trouw - verdieping  BNNVARA   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube