Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter 22 - 30 maart 2019 in Den Haag
Documentaires over conflict op #MtMF19

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang brengen we spraakmakende speelfilms en documentaires in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Tijdens het festival vertonen we verschillende documentaires over internationaal conflict, vredesprocessen en oorlogstribunalen. Hieronder een greep uit het programma.

Let's connect!
We sturen deze aankondiging met het vriendelijke verzoek om het festival onder de aandacht te brengen van jouw achterban middels website, nieuwsbrief en/of sociale media. Indien je meer informatie wenst, verstrekken wij deze graag. Wil je een actie wil met ons opzetten? Neem dan contact op via a.vermeulen@moviesthatmatter.nl, we bespreken graag de mogelijkheden.

Bekijk het volledige festivalprogramma
Onverharde weg naar vrede

In het competitieprogramma Activist zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. 

In Onverharde weg naar vrede is de vrede getekend in Colombia en keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding.

Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen. Hij is festivalgast en neemt deel aan de nagesprekken. 

Bekijk het filmpje over Farid
Cold case hammarsjköld

Cold Case Hammarsjköld is een opzienbarende documentaire waarin regisseur en enfant terrible Mads Brügger (The Ambassador) samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld probeert te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman.

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart is regisseur Mads Brügger aanwezig voor een intro-/nagesprek. Op donderdag 28 maart is er na afloop een fact-check sessie waarin HIV/Aids onderzoeker Saskia Janssen (AMC/UvA), defensie-expert Marno de Boer (TROUW) en onderzoeker Thijs Bouwknegt (NIOD) hun visie geven op de film.

Trailer
The Trial of Ratko Mladic

Voor de documentaire The Trial of Ratko Mladic volgden de filmmakers gedurende vijf jaar het proces voor het Joegoslaviëtribunaal tegen de beruchte oorlogscrimineel Ratko Mladić. De Bosnisch-Servische generaal was bevelhebber tijdens de belegering van Sarajavo in de ‘vuile oorlog’ in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig. Hij was indirect verantwoordelijk voor de moord op zevenduizend moslimmannen.

Op woensdag 27 en donderdag 28 maart is er na afloop een Q&A met regisseur Rob Miller. Op vrijdag 29 maart gaat journalist en politicoloog Jorie Horsthuis in gesprek met onderzoeker Nena Tromp (UvA) over de lessen en het nalatenschap van het Joegoslaviëtribunaal en het proces tegen Ratko Mladić. 

Trailer
Daddy and the Warlord

In de documentaire Daddy and the Warlord onderneemt filmmaker Shamira Raphaëla samen met Amerikaans-Nederlandse-Liberiaanse journalist Clarice Gargard een zoektocht naar het verleden van de vader van Clarice. Tot haar verbazing ontdekt ze dat de man tegen wie ze altijd opkeek, functioneerde als de rechterhand van Charles Taylor, ex-president van Liberia, dictator en veroordeelde oorlogscrimineel.

Na afloop van alle vertoningen is er een Q&A met regisseurs Shamira Raphaëla en Clarice Gargard.

Meer info
Amnesty  NPL-DEF  Trouw - verdieping  BNNVARA   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube