Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Extra nieuwsbrief MtMF19
wereld
premières MtMF19

Tijdens het #MtMF19, dat komende vrijdag van start gaat, beleven maar liefst vijf Nederlandse films hun wereldpremière. Op zaterdag 23 maart kun je de premières bijwonen van de documentaire From Ghetto to Parliament, de BNNVARA productie Stad van twee lentes en de documentaire Drømmeland. Op zondag 24 maart beleven de BNNVARA documentaire Daddy and the Warlord en de Activist-film Onverharde weg naar vrede hun première. Zorg dat je erbij bent en koop snel je kaarten!

LGBT+

De rechten van LGBT+-ers worden wereldwijd met voeten getreden. Daarom dit jaar een kleurrijk programma vol sprankelende films met nagesprekken over het recht om jezelf te mogen zijn. Bekijk hier welke films je kunt zien.

Op donderdagavond is er de speciale CJP-avond DECODED | LGBT+ Matters. Geen CJP-pas? Geen probleem, dit programma is voor iedereen toegankelijk. Dus kom naar deze sprankelende avond vol film, theater, muziek, en uiteraard bier en vega bitterballen als toetje.

Koop je kaarten voor DECODED
FemmeTastic
Voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten. Maar wereldwijd worden vrouwen achtergesteld en ongelijk behandeld. In het themaprogramma FemmeTastic onderzoeken we met films en nagesprekken deze ongelijke behandeling.

Een van de films uit dit programma is The Feminister. Op woensdag 27 maart praten we na de vertoning met politicus Lilianne Ploumen over het belang van ‘feministisch buitenlandbeleid’. Op vrijdag 29 maart praten we na afloop met ex-politicus Hedy d’Ancona. 
FemmeTastic
Winactie Stieg Larsson

De slotfilm Stieg Larsson: the Man Who Played with Fire is een intrigerend portret van de beroemde Zweedse auteur van de Millennium-trilogie, Stieg Larsson. Als onderzoeksjournalist dook Larsson in de duistere wereld van het rechts-extremisme en neonazi’s in zijn land. De film legt bloot hoe het opkomende fascisme in Zweden langzaamaan genormaliseerd raakt in de huidige politiek. De film is te zien op zaterdag 30 maart om 20:00 uur. Na afloop is er een gesprek met Daniel Poohl, oud-collega van Stieg Larsson en huidig hoofdredacteur van Expo Magazine.

Uitgeverij A.W. Bruna stelt speciaal voor Movies that Matter twee exemplaren beschikbaar van het splinternieuwe boek Zij die moet sterven van schrijver David Lagercrantz. Dit zesde deel uit de Millennium-reeks ligt pas vanaf augustus in de boekenwinkels, maar wij mogen als primeur twee exemplaren weggeven. Wil jij dit boek als eerste in huis hebben? Mail dan dan een foto of screenshot van je gekochte ticket voor de slotfilm Stieg Larsson: the Man Who Played with Fire naar info@moviesthatmatter.nl en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

De Groene Presents

In De Groene Presents zie je twee documentaires met verdieping voor €18. Op zondag 24 maart vertonen we in Filmhuis Den Haag zaal 1 om 14.15 uur Welcome to Sodom en om 16.45 uur Exit

Voorafgaand aan Welcome to Sodom geeft journalist Frank Mulder een inleiding over de thema’s uit de film. Na afloop van Exit gaat Jaap Tielbeke, redacteur van De Groene, in gesprek met onderzoeker en specialist op het gebied racisme, islamfobie en (de)radicalisering, Ineke van der Valk en ervaringsdeskundige op het gebied van extremisme, Michel.

Filmhuis Den Haag Presents

Voor het elfde jaar is het Movies that Matter Festival thuis in Filmhuis Den Haag. Het is dé plek voor kwaliteitsfilm in Den Haag. Tijdens het festival organiseren wij samen een aantal programma's: LGBT+ film José op maandag 25 maart, met na afloop een gesprek met regisseur Li Cheng en scenarioschrijver George Roberson; op dinsdag 26 maart Filmhuis in Gesprek voor docenten met Junha’s Planet; de Filmfocus bij Dirty God op woensdag 27 maart en op donderdag 21 maart een speciale editie van Film & Debat bij de film Another Day of Life, voor deze film koop je kaarten hier.

Ademloos @ Picl

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. De documentaire Ademloos toont ons hoe zijn zoektocht hem leidt naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt hij een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten in gevaar brengt.

Ademloos is tijdens het festival in Den Haag te zien, maar vanaf 22 maart ook op thuisbioscoop Picl. Op Picl.nl zie je nieuwe films die op dit moment in het filmhuis draaien. Zo hoef je nooit meer iets te missen wat de moeite van het kijken waard is. 

Shorts: better safe than sorry

In samenwerking met het Go Short Festival stelden we een bijzonder korte filmprogramma samen. De films in deze selectie vertellen allemaal op eigen wijze een verhaal over veiligheid. Te zien zijn: The Christmas Gift van Bogdan Muresanu, Down There van Zhengfan Yang, Heavy Pen van Pamela Kalkman en Bowie Verschuuren, Prisoner of Society van Rati Tsiteladze en Untravel van Ana Nedeljković en Nikola Majdak Jr.

Koop je kaarten
Workshop on Film and International Law

In samenwerking met T.M.C. Asser Instituut organiseren we dit jaar een uitgebreid tweedaags workshopprogramma op woensdag 27 en donderdag 28 maart met colleges en filmvertoningen voor studenten, professionals en andere geïnteresseerden over de verbeelding van internationaal recht in films. De kosten zijn €100,- voor niet-studenten en €75,- voor studenten.

Meld je hier aan
ASN CineVan

Tijdens het festival kun je buiten in de CineVan, een kleine bios-caravan, gratis een bijzondere korte film van Rik van der Linden bekijken over het meisje Simran. Zij werkt in een kledingfabriek in India en voert actie voor een leefbaar loon. Om haar actie kracht bij te zetten droomt ze van een Human Rights Tattoo. De ASN Bank steunt Simran in haar strijd.

Hivos: m/f/x

In de korte docu m/f/x maken we kennis met een transvrouw in Honduras, een transman in Vietnam en een transgender non-binair persoon in Nederland. Op zondag 24 maart vertonen we deze film om 14.30 uur in samenwerking met Hivos en Human Rights in the Picture. Na afloop is er een Q&A met de makers en een van de hoofdpersonen. Meld je hier aan.

UNHCR: Easy Lessons

De zeventienjarige Kafia vluchtte uit Somalië om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen. Nu woont en studeert ze in Boedapest. Op maandag 25 maart organiseren we in samenwerking met UNHCR om 19.15 in Filmhuis 5 een vertoning van de festivalfilm Easy Lessons. Na afloop gaan we in gesprek met o.a. protagonist Kafia. 

Gezocht: artistiek directeur en medewerker marketing & communicatie

Ben jij net als wij overtuigd van de kracht van film? Wil jij ons helpen om al onze projecten en programma's nog beter en de maatschappelijke impact van onze films nog groter te maken? Bekijk dan nu onze openstaande vacatures: momenteel zoeken wij een nieuwe artistiek directeur en een medewerker marketing & communicatie.

Lees meer over de vacatures
Amnesty  NPL-DEF  BNNVARA  Trouw - verdieping   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube