Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Nieuwsbrief mei
Vrijheid

Sta jij op 4 en 5 mei ook stil bij het belang van het leven in vrijheid en de rechtstaat? Wij wel!

Deze hele maand kun je op verschillende plekken films kijken die je aan het denken zetten over vrijheid op allerlei gebieden: vrijheid van meningsuiting; vrijheid van identiteit en vrijheid van partnerkeuze en de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt.

We vieren onze vrijheid deze maand met twee mooie winacties, dus lees snel verder!

United Kingdom @ CineTree

United Kingdom vertelt de waargebeurde romantische geschiedenis van de kroonprins van Bechuanaland (het huidige Botswana) en zijn geliefde, een typiste van eenvoudige komaf. Deze krachtig verbeelde fictiefilm van regisseur Amma Asante is vanaf nu te bekijken op online filmplatform Cinetree, als keuze van onze artistiek directeur Dirk van der Straaten. 

Cinetree is een online platform dat een maandelijkse selectie biedt aan 'films die je gezien moet hebben' en maakt met de winst nieuwe films en documentaires mogelijk. De films en documentaires op Cinetree worden geselecteerd door toonaangevende curatoren zoals Humberto Tan, Adriaan van Dis en ook door onze eigen artistiek directeur Dirk van der Straaten. 

Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers geeft Cinetree een gratis maandabonnement weg! Je kunt de Movies that Matter-films bekijken, maar ook alle andere films. Klik op deze link en voer de code MTMCINETREE in om je maandabonnement te activeren. We wensen je veel kijkplezier!

MtM On Tour: When the War Comes

De Slowaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Toch maakt hij zich zorgen over de toekomst van zijn land, met name de aanwas van immigranten. Als er oorlog dreigt, wil hij goed voorbereid zijn en daarom is hij in zijn vrije tijd de leider van een paramilitaire beweging. Voor zijn film When the War Comes volgde filmmaker Jan Gebert drie jaar lang de leden van de Slovaakse extremistische, paramilitaire groep Svrcek. 

De festivalfilm When the War Comes in mei te zien in Movies that Matter On Tour.

Locaties, data en tijden
AMAL @ De Groene Filmclub

Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. De coming of age-docu Amal volgt haar in de jaren na de revolutie. 

Amal is vanaf 1 mei een maand lang online te zien bij De Groene Filmclub, gratis voor abonnees. Heb je geen abonnement? Neem dan nu een proefabonnement (10 weken voor €15).

De Groene Filmclub
Winactie Première RAFIKI

De kleurrijke film Rafiki was in maart te zien op het MtMF en draait vanaf 23 mei in de bios. Op vrijdag 17 mei om 21.00 uur organiseert distributeur Cinemien een speciale voorpremière in Kriterion, met voorafgaand een inleiding door een Keniaanse activist en na afloop muziek van DJ Napoleon Mukiza. Wij mogen 2x2 kaarten verloten onder nieuwsbrieflezers.  Wil jij erbij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@moviesthatmatter.nl o.v.v. Winactie Rafiki.

EXIT @ Pakhuis de Zwijger

In de festivaldocu Exit maken we kennis met de Noorse filmmaker Karin Winther. Zij was ooit trots lid van de Noorse neonazi's. In haar film gaat ze het gesprek aan met voormalig leden van radicale groeperingen in Europa en de Verenigde Staten. Heb je de film op het festival gemist? Kom dan op 20 mei naar Pakhuis de Zwijger. Voorafgaand aan de vertoning gaat journalist Bahram Sadeghi in gesprek met o.a. hoogleraar Kees van den Bos, auteur van het boek ‘Waarom mensen radicaliseren’.

Bios Releases

Vanaf 9 mei te zien in de bios: Les Invisibles, een ode aan de weerbaarheid van de vrouw die op straat leeft en de moedige sociale werkers die hen helpen. De festivalfilm Acusada is vanaf 16 mei te zien: een spannende rechtbankthriller over de verregaande impact van beeldvorming door media en sociale netwerken op het leven van de betrokkenen bij een rechtszaak. Ook vanaf 16 mei in de bios: de speelfilm Ayka van regisseur Sergey Dvortsevoy, over een jonge, berooide moeder die zich staande probeert te houden in Moskou.

Stage/vrijwilligers vacatures

Ben jij op zoek naar een leuke, uitdagende stage bij een informeel team? Wil jij ons helpen al onze filmprogramma's, inclusief het Movies that Matter Festival, weer tot een succes te maken? Bekijk dan snel onze vacature pagina. We zoeken momenteel twee stagiairs Programma en een stagiair Marketing & Communicatie.

Amnesty  NPL-DEF  BNNVARA  Trouw - verdieping   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube