Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Nieuwsbrief juni
Op de vlucht

Op 20 juni is het Wereld Vluchtelingendag en staan we stil bij de ruim 68 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. In het hele land worden activiteiten georganiseerd; zo kun je in het Humanity House in Den Haag een 'bakkie doen' met vluchtelingen en is er in De Balie in Amsterdam en speciaal programma over schrijvers op de vlucht. Movies that Matter over vluchtelingen kijk je gratis op NPO 2doc, zoals de film Those Who Feel the Fire Burning of het aangrijpende Jij bent mijn vriend.

EXIT bij De Groene Filmclub

Waarom sluiten jonge mensen zich aan bij extremistische groepen? En hoe komen ze er weer vanaf? In de documentaire Exit bieden voormalige radicalen een kijkje in de cultuur van rechts, links en islamitisch extremisme in Europa en de Verenigde Staten. Geregisseerd door Karen Winther, ooit trots lid van de Noorse neonazi’s.

‘Alles wat duister en gevaarlijk was trok me aan,’ zegt Karen Winther aan het begin van de documentaire Exit, wanneer ze uitlegt hoe ze als zestienjarige terechtkwam bij een groep neonazi’s. Nu, vijfentwintig jaar later, kijkt ze met schaamte terug op haar keuzes van toen. Ze wil erachter komen hoe het andere voormalige extremisten is gelukt te veranderen. Hebben ze vrede met zichzelf kunnen sluiten? Of blijft het verleden ze voor altijd achtervolgen?

Exit is in juni online te zen bij De Groene Filmclub. De film is gratis voor abonnees van De Groene Amsterdammer. Heb je geen abonnement? Neem dan nu een proefabonnement (10 weken voor €15).

De Groene Filmclub is het online filmplatform van weekblad De Groene Amsterdammer, met iedere maand een documentaire over een actueel thema, met een inleiding door een redacteur van De Groene.

Cinema al Fouad

Naast festival, educatieprogramma's en On Tour-vertoningen door het land, ondersteunen we ook geëngageerde filmfestivals in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Midden Oosten. Een daarvan is Cinema al Fouad, een nieuw LHBTI filmfestival in Libanon, dat eind juni plaatsvindt. Evenementen rondom gender en seksualiteit staan hevig onder druk in Libanon. Daarom vinden wij het van groot belang om bij te dragen aan deze eerste editie van Cinema al Fouad.

Bios Releases

Vanaf vandaag te zien: An Elephant Sitting Still, een melancholische drama van de Chinese regisseur Hu Bo over jongeren die gebukt gaan onder de economische crisis. Ook draait Daymohk nu in de bios, een docu over een Tsjetsjeense dansgroep die in een poging de traditionele volksdans van hun land te redden, privébezit van de president geworden. Het Spaanse Carmen & Lola, over twee vrouwen die verliefd worden en hun weg moeten vinden tussen hun relatie en de Romagemeenschap waarin ze leven, is vanaf 13 juni te zien.

Amnesty  NPL-DEF   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube