Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Juli 2019
Even ontsnappen

De zomervakantie is hét moment om even te ontsnappen aan de alledaagse sleur. Dit kan met een verre reis, maar je kunt je ook weg te laten voeren door een inspirerende film. Wij nemen je deze maand graag mee naar het prachtige Noorwegen, waar de zestigjarige Nils in zijn eentje probeert te overleven. In de docu Drømmeland van de Nederlandse filmmaker Joost van der Wiel, zien we hoe Nils de beslommeringen van het moderne leven zat is en zich terugtrekt in de wildernis. De film ging in maart in première op het MtMF19 en is deze maand te zien bij De Groene Filmclub.

Nieuw seizoen On Tour

De filmselectie voor het nieuwe On Tour- seizoen is rond! Vanaf oktober t/m mei brengen we festivalfavorieten naar filmtheaters in 17 steden door heel Nederland. We zijn blij je te melden dat het On Tour-programma dit najaar ook afreist naar een nieuwkomer: filmtheater Concordia in Enschede. Welkom, Concordia en alle filmliefhebbers in Enschede!

We trappen het nieuwe seizoen in oktober af met de documentaire The Feminister, een portret van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wellström. In november volgt de spannende documentaire Crime + Punishment, winnaar van de Special Jury Prize op het Sundance Film Festival. 

Ook de film van december viel in de prijzen op het Sundance Festival: The Miseducation of Cameron Post vertelt over een meisje dat naar een heropvoedingskamp wordt gestuurd om haar homoseksuele gevoelens de kop in te drukken. In januari 2020 is Ghost Fleet te zien, over Nobelprijswinnaar Patima Tungpuchayakul die vecht tegen moderne slavernij in Thailand. Deze film won op het Movies that Matter Festival de BNNVARA-publieksprijs en de Activist Documentary Award. 

LEES MEER
Drømmeland bij De Groene Filmclub

In de prachtige, ongerepte natuur van Noorwegen probeert de zestigjarige Nils in zijn eentje te overleven. Hij is het moderne leven zat en trekt zich met zijn geliefde paard terug in de wildernis. Het lukt hem heel aardig zichzelf te onderhouden, maar hij heeft veel moeite om los te komen van de moderne communicatievormen.

Drømmeland
 van regisseur Joost van der Wiel is in juli online te zien bij De Groene Filmclub, gratis voor abonnees van De Groene Amsterdammer. Geen abonnement? Probeer dan een proefabonnement (10 weken voor €15).

Facing the Dragon bij de Correspondent

In Facing the Dragon van regisseur Sedika Mojadidi zie je hoe twee vrouwen weigeren zich de mond te laten snoeren in het door mannen gedomineerde Afghanistan. Nilofar Ibrahimi, een van de weinige vrouwen in het Afghaanse parlement, en journaliste Shakila Ibrahimkhail moeten overleven in een land ‘waar het patriarchaat de pan uitrijst’. Shakila werd op het MtMF19 bekroond met de Activist Human Rights Award en € 5.000.

De film is zaterdag 6 t/m zondag 14 juli te zien bij De Correspondent

Winactie Weldi

Vanaf donderdag 25 juli is de speelfilm Weldi in de bioscoop te zien. In Weldi worstelen een vader en een moeder met gevoelens van schuld en verdriet wanneer hun zoon onverwacht naar Syrië afreist. Het ontroerende familiedrama van de Tunesische regisseur Mohamed Ben Attia (Hedi) werd geselecteerd voor de 50ste Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en is mede geproduceerd door de gebroeders Dardenne.

Wij mogen van distributeur Imagine maar liefst 4 x 2 vrijkaarten weggeven voor de film. Stuur een mailtje naar sylvie@imaginefilm.nl o.v.v. Winactie Movies that Matter en wie weet win jij de vrijkaarten!

Amsterdam Roots Festival

Van 2-10 juli vindt het Amsterdam Roots Festival plaats. Naast verrassende optredens op de verschillende podia vind je lekker eten en mooie producten op de Roots Bazaar en is er ruimte voor bezinning en verdieping.

Het festival geeft ook een podium aan jonge vrouwelijke filmmakers. In samenwerking met Rialto vertonen zij twee films die op een humoristische wijze vertellen over jonge vrouwen die hun plek in de maatschappij zoeken.

Bios Releases

In juli zijn weer veel mooie movies that matter te zien in de filmtheaters. Vanaf 11 juli is de film Funan te zien over de geschiedenis van het Rode Khmer-regime. Ook vanaf 11 juli in de bios: The Little Comrade over de jaren vijftig in Sovjet-Estland vanuit een uniek perspectief. Vanaf 18 juli in de bios: What You Gonna Do When The World’s on Fire? van Roberto Minervini (The Other Side) over zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid in de zomer van 2017. Vanaf 25 juli te zien Tarde Para Morir Joven over de zestienjarige Sofia die, na de val van Pinochet, opgroeit in een commune aan de voet van de Andes.

Amnesty  NPL-DEF   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube