Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Herdenken en vieren
Herdenken en vieren

De meimaand staat traditioneel in het teken van het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren dat we in vrijheid leven.
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Het Verzetsmuseum Amsterdam presenteert in samenwerking met Amnesty International de tentoonstelling Geen Nummers, Maar Namen. Over de ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, die tussen 1941 en 1945 in concentratiekamp Dachau zaten.

Burden of Peace

Movies that Matter On Tour sluit in mei het seizoen af met Burden of Peace van de Nederlandse filmmaker Joey Boink. Deze documentaire ging inwereldpremière op het Movies that Matter Festival 2015 en eindigde op de 2e plaats van publieksfavorieten. 

Claudia Paz y Paz, Guatemala’s eerste vrouwelijke procureur-generaal, voert een moeizaam, maar dapper gevecht voor rechtvaardigheid in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. In Leiden, Amsterdam, Den Bosch, Utrecht, Groningen en Amsterdam gaat Joey Boink na de film met het publiek in gesprek. Lees meer.

Documented bij NPO Doc

Op donderdag 30 april is de documentaire Documented te zien tijdens de wekelijkse Movies that Matter Filmavond op NPO Doc. Voormalig Pulitzerprijswinnaar Jose Antonio bekende in 2011 dat hij als immigrant naar de VS was gekomen en geen papieren heeft.

Documented is de laatste movie that matters op NPO Doc van dit seizoen. Momenteel is het onduidelijk of het themakanaal NPO Doc kan blijven voortbestaan. Movies that Matter betreurt dit en is tegen het wegvallen van dit mooie, belangrijke platform. U ook? Kijk hier voor meer informatie.

Students that Matter

Voor wie de prachtige speelfilm Hope heeft gemist op het festival en On Tour is er de kans om de film GRATIS te bekijken tijdens de Students that Matter Filmnight op dinsdag 26 mei. In samenwerking met de studenten vluchteling organisatie UAF en de Hogeschool van Amsterdam organiseert Movies that Matter deze filmvertoning met na afloop een nagesprek onder leiding van Bahram Sadeghi.

'9999' op tv

De actuele documentaire 9999 van regisseur Ellen Vermeulen toont op beklemmende wijze het Belgische wanbeleid waarbij criminelen met een psychiatrische achtergrond worden opgesloten in de gevangenis. De film was te zien op het Movies that Matter Festival en wordt op 12 mei om 23.00 uur uitgezonden bij de IKON op NPO 2. Na afloop is regisseur Ellen Vermeulen te gast in Regisseur aan de Keukentafel.

'Border' in de Balie

In samenwerking met UNHCR en De Balie, Amsterdam vertoont Movies that Matter op vrijdag 19 juni de speelfilm Border. Na afloop is er een discussie over de positie van vrouwelijke Syrische vluchtelingen. Lees meer.

 

Geen nummers, maar namen

Koning Willem-Alexander opende vorige week de tentoonstelling Geen nummers maar Namen, Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau in het Verzetsmuseum Amsterdam. Lees meer.

Vacatures
Waardevolle ervaring opdoen in een culturele én maatschappelijke organisatie, werken in een leuk team en veel leren over film en mensenrechten? Movies that Matter heeft momenteel plek voor een stagiair Marketing & Communicatie en een stagiair Events &Advies.
Freedom, Theatre...

Tijdens de Nationale Bevrijdingsdag, 5 mei, vindt de opening plaats van de tentoonstelling Freedom, Theatre and the Oppressed in de Prins Clauds Fonds Gallerie aan de Herengracht met optredens van The Freedom Theatre. Lees meer.

Releases

In mei zijn twee Movies that Matter Festivalfilms in de bioscoop te zien: Difret is vanaf 21 mei in de bios te zien en de spannende docu-thriller CITIZENFOUR draait vanaf 28 mei. Verder tipt Movies that Matter we Those Who Feel the Fire Burning en White Shadow, beide vanaf 7 mei te zien.

Logo Amnesty International  Logo VFonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube