Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Nieuwsbrief juni
Movies that Matter trakteert!

Als afsluiting van het voorjaarsseizoen twee vrijkaartenacties voor bijzondere avonden. In EYE is er deze maand aandacht voor Arabische vrouwen achter de camera in het programma 'Where Do We Go Now?' Voor de feestelijke openingsavond delen we vrijkaarten uit. Ook voor de film Taxi Teheran: de nieuwste uit de stal van de Iraanse dissident Jafar Panahi geeft Movies that Matter kaartjes weg. Voor beide geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus wees er snel bij!

Arabische filmvrouwen in EYE

Met ‘Where Do We Go Now? - Arabische vrouwen achter de camera’ werpt EYE licht op een interessante ontwikkeling: de internationale doorbraak van de vrouwelijke filmregisseur uit de Arabische wereld. Het programma wordt officiëel geopend op vrijdag 5 juni om 20.00 uur met een vertoning van de speelfilm I Am Nojoom, Age 10 and Divorced. Regisseur Khadija Al-Salami zal de vertoning bijwonen. Movies that Matter en EYE geven 5 duo-vrijkaarten (voor 2 personen) weg voor de openingsavond. Stuur een mailtje naar info@moviesthatmatter.nl o.v.v. Winactie EYE. De eerste vijf mailers winnen, dus wees er snel bij!

Taxi Teheran

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi omzeilde met groot persoonlijk risico het beroepsverbod door met een simpele camera te filmen vanuit een taxi in Teheran. Het resultaat is Taxi Teheran, een film waarin hij op vaak komische wijze commentaar geeft op zijn eigen situatie en op het Iran van nu. De film is vanaf 11 juni te zien in de filmtheaters. Met een reeks voorstellingen met inleidingen door o.a. Kader Abdolah, Dana Linssen, Peyman Jafari en Beri Shalmashi. Movies that Matter mag 5x2 vrijkaarten weggeven voor een voorstelling naar keuze. Stuur een mailtje o.v.v. Winactie Taxi naar info@moviesthatmatter.nl. De eerste vijf mailers winnen, dus wees er snel bij! Kijk hier voor meer info over de film en de voorstellingenen met inleiding.

'Border' in De Balie

In samenwerking met UNHCR en De Balie vertoont Movies that Matter op vrijdag 19 juni de speelfilm Border over de diepgelovige zussen Fatima en Aya. Ze vluchten van Syrië naar Turkije en zijn overgeleverd aan de gratie van een onbekende.

Na afloop is er een discussie over de positie van vrouwelijke Syrische vluchtelingen en 'opvang in de regio'. Het gesprek wordt geleid door journaliste Eefje Blankevoort. Te gast zijn o.a. Luke Korlaar van UNHCR en Houda Kafi (van Syrische afkomst). Kijk hier voor meer informatie en tickets.

start nieuwe directeur

Vanaf 2 juni start Dirk van der Straaten, momenteel Hoofd Cinema bij De Balie, als artistiek directeur bij Stichting Movies that Matter. Hij neemt het stokje over van Taco Ruighaver. Van der Straaten zal samen met zakelijk directeur Ali Remmelts Movies that Matter gaan leiden. Het Movies that Mater team heet haar nieuwe directeur van harte welkom en neemt met een lach en een traan afscheid van Taco Ruighaver.

filmreleases

Op 4 juni komt de film Dancing Arabs  uit, over de Palestijns-Israëlische Eyad die wordt toegelaten tot een prestigieuze kostschool in Jeruzalem. Het romantisch oorlogsdrama Testament of Youth draait vanaf 11-6. Macondo over de 11-jarige Ramasan die samen met zijn moeder en zijn twee zusjes uit Tsjetsjenië naar Oostenrijk is gevlucht. De film is vanaf 18-6 in de filmtheaters te zien.

'The Look of Silence' in Eindhoven

Op donderdag 11 juni vertoont Vredesburo Eindhoven i.s.m. Movies that Matter om 19.00 uur The Look of Silence in pand Burgers aan de Hertogstraat 2 in Eindhoven. Na afloop is er een nagesprek. Opticien Adi, wiens broer slachtoffer was van de Indonesische massamoord op communisten, confronteert dapper enkele onboetvaardige daders in deze opvolger van Joshua Oppenheimers veelgeprezen The Act of Killing. Aanmelden kan via culturenontmoeten@gmail.com

Logo Amnesty International  Logo VFonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube