Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Stem en win!
Stem en win!

Wordt het Carol, A Perfect Day, Mustang of toch Charlie's Country? Of waren ze allemaal even goed? Laat je stem horen want wie weet komt jouw favoriete movie that matters nog eenmaal op het grote doek tijdens het festival in maart 2016. Niet alleen kun je zo meebepalen wat er op het festival te zien zal zijn: je maakt ook nog eens kans op twee vrijkaarten.

Behalve een maand van feest en kado's staat december in het teken van mensenrechten. Op 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Laat van je horen en doe mee aan de Amnesty Schrijfmarathon.

Stem Harvest 2015 en win

Van vrijdag 18 t/m zaterdag 26 maart 2016 vindt in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag het jaarlijkse Movies that Matter Festival weer plaats. Jij kunt meebepalen welke mensenrechtenfilms uit 2016 nog eenmaal te zien zullen zijn op het witte doek. Kies uit een voorselectie van dertien bijzondere films. En er valt ook nog wat te winnen! Breng je stem uit en maak kans op twee vrijkaarten voor het Movies that Matter Festival 2016. Lees meer.

'Drone' in On Tour

De Verenigde Staten voeren in Pakistan al jaren drone-aanvallen uit met vele burgerslachtoffers. Drone onthult met welk leed en onrecht dit gepaard gaat: niet alleen nabestaanden en mensenrechtenadvocaten doen hun verhaal, maar ook de jonge dronepiloten, die vanuit de gamewereld worden gerekruteerd om van achter een scherm hun aanvallen uit te voeren. Drone toert in december door zestien steden in Nederland. Na afloop zijn er nagesprekken.

Heb je een Cineville-pas? Dan kun je naar alle On Tour voorstellingen in Cineville-steden. Goed nieuws: vanaf december doet Filmtheater Hilversum ook mee met Cineville!

'Reporter' bij De Correspondent

Movies that Matter & De Correspondent bieden ieder laatste weekend van de maand online een film die onze blik op de wereld verandert. Vorige maand zagen duizenden kijkers Special Flight en discussieerden online met filmmaker Kees Vlaanderen over het thema van deze film.
Dit weekend is de docu Reporter te zien, over New York Times-verslaggever Nicholas D. Kristof, die in 2007 afreist naar DR Congo om verslag te doen van de burgeroorlog. Voormalig oorlogs-correspondente Nathalie Righton is speciale gast.

Te zien op 27, 28 en 29 november.
Nog geen lid van De Correspondent? Neem hier een gratis proefabonnement: corr.es/movies, code: matter.

Nacht van de Rechtsstaat

Hoe kunnen we het recht gebruiken om uitsluiting te voorkomen? De Nacht van de Rechtsstaat beleeft dit jaar zijn lustrumeditie. Op 27 november staat Felix Meritis in het teken van het thema 'uitsluiting en de rechtsstaat'. 
Met debatten, lezingen, film en nog veel meer.

Movies that Matter vertoont op deze avond om 21.50 uur de documentaire Dirty Wars, de bloedstollende, onthullende reis van Amerikaanse journalist Jeremy Scahill door de uitdijende, wetteloze wereld van de geheime operaties die schuilgaat achter ruim tien jaar War on Terror.

Lees meer

NIOD in Filmhuis Den Haag

Meer weten over 'transitional justice'? Op 9 december organiseert het NIOD, instituut voor oorlog-, holocaust-, en genocidestudies een dag met debat, lezingen en filmfragmenten onder de titel Understanding the Age of Transitional Justice in Filmhuis Den Haag.

In samenwerking met Movies that Matter worden er fragmenten getoond uit de film Watchers of the Sky. Toegang is gratis. Aanmelden kan via onderstaande site.

Lees meer

International Support

Tijd voor een kijkje in de internationale keuken! Movies that Matter ondersteunt wereldwijd organisaties die film inzetten om de discussie over mensenrechten, vrijheid en duurzaamheid te stimuleren.

Twee keer per jaar kunnen organisatoren van filmfestivals uit landen waar persvrijheid in het geding is en mensenrechten niet vanzelfsprekend zijn een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning. Lees hier het verslag van Movies that Matter over enkele bijzondere projecten die dit najaar de revue passeerden.

Schrijfmarathon

Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden wereldwijd op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. Met succes. Gevangenen komen vrij. Mensen voelen zich gesteund. Doe dit jaar ook mee! Op 10 december vinden overal in het land Schrijfmarathons plaats, tot wel 24 uur lang. Je kunt ook meedoen, thuis, met de pen of online. En wil je samen met anderen schrijven, organiseer dan zelf een schrijfactie.

Releases

Geen reden om alleen maar thuis voor de buis te zitten deze maand. Alle kerst- en familiefilms even zat? Ga de volgende mooie films in de Nederlandse filmtheaters bekijken: Pawn Sacrifice en Suffragette; beiden te zien vanaf 3 december, Publieke Werken; te zien vanaf 10 december, Carol; te zien vanaf 17 december en The Wakhan Front, die uitkomt op 31 december.

Logo Amnesty International  vfonds logo nieuw   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube