Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Festival barst los
Festival barst los

Vandaag, vrijdag 18 maart, barst het Movies that Matter Festival los in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en het Nutshuis: 9 dagen met spannende speelfilms, indrukwekkende documentaires, Q&A's, debatten, talkshows, seminars, muziek en meer!

Op zaterdag 26 maart sluiten we het festival af met een spetterende slotfeest. Op deze avond zijn er optredens van DJ Bobby Boogaloo en de band The Dubbeez. Een kaartje voor een festivalfilm (ongeacht dag of tijdstip) geeft je GRATIS toegang tot dit feest!

I AM SUN MU

BREAKING NEWS!
De Noord-Koreaanse kunstenaar Sun Mu, te zien in de documentaire I Am Sun Mu, is te gast op het festival. Het is de eerste keer dat deze kunstenaar, wiens identiteit geheim is, een filmfestival in Europa bijwoont. Op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 maart is Sun Mu aanwezig voor een Q&A na afloop van de vertoningen van de film. Koop nu kaartjes en ontmoet deze voormalig propaganda-kunstenaar van het Noord-Koreaanse regime.


Sun Mu vluchtte in de jaren negentig naar Zuid-Korea. De film toont de aanloop naar een expositie in Beijing van zijn politiek gevoelige schilderijen en de camera filmt alles behalve zijn gelaat, dat in nevelen gehuld blijft. Artistieke creaties, omgevormd tot animaties, onderschrijven zijn levensverhaal op ingenieuze wijze.

digitale festivalkrant

Nieuw dit jaar: de digitale festivalkrant. Hierin staat veel informatie over het Movies that Matter Festivalprogramma, plus achtergrondartikelen en interviews. Deze festivalkrant kwam tot stand in samenwerking met Trouw verscheen als bijlage van het dagblad. Lees de bijlage nu online. 

fair deal en modeshow
Bestaat er zoiets als eerlijke handel in de ondoorzichtige
en grootschalige mode-industrie? Na afloop van vertoningen van de  onthullende documentaire The True Cost op zondagmiddag 20 maart vindt vanaf 16.30 uur in de foyer van Theater aan het Spui een gratis toegankelijke spetterende TALK & MODESHOW plaats. Lees meer.  
VERDIEPING

Welke regisseurs en activisten zijn dit jaar te gast? Wie schuiven er aan bij de gratis toegankelijke talkshows, die tijdens het festival (bijna) iedere dag plaatsvinden in de foyer van Theater aan het Spui? Het talkshows- en debattenprogramma staat online. Bekijk hier het programma van dag tot dag.

Opvang op het Spui

Better Shelter ontwikkelde in opdracht van UNHCR en IKEA Foundation een nieuwe, innovatieve vorm van opvang voor vluchtelingen. In plaats van de bekende tenten bouwen ze housing units, die een veiliger en duurzamer onderkomen bieden voor vluchtelingen wereldwijd. Vanaf zaterdag 19 maart is op het Spuiplein zo’n ingerichte housing unit te bekijken. Het publiek kan deze opvang voor vluchtelingen met eigen ogen zien. 

Het Better Shelter project op het Spui is een onderdeel van Refugee Specials, waarin we extra aandacht besteden aan de vluchtelingenproblematiek. Met o.a. het avondvullende programma Media that Matter en de talkshow Refugees, the Recap.

Bootjes vouwen
Tijdens het festival kan het publiek in de foyer van Theater aan het Spui meebouwen aan de installatie van ex-UAF student Nosrat Mansouri. In deze houten installatie, die dient als monument voor alle bootvluchtelingen, worden uw papieren gevouwen bootjes geplaatst. 

Ook organiseren we tijdens het festival in samenwerking met UNHCR en Stichting voor Vluchteling Studenten UAF twee speciale vertoningen van de feelgood film Nice People met na afloop een nagesprek. Op dinsdag 22 maart vindt om 19:00 uur in Filmhuis 5 de UNHCR-vertoning plaats en op vrijdag 25 maart 2016  is om 19:15 in Theater aan het Spui Kleine Zaal de UAF-vertoning te zien.
Amnesty Selection

Naast de films uit de A Matter of ACT competitie presenteert het festival dit jaar de Amnesty Selection met vijf documentaires over onderwerpen waar Amnesty zich hard voor maakt. De selectie bestaat uit Alisa in Warland, The Chinese Mayor, The Hard Stop, This is Exile: Diaries of Child Refugees en Vergeet Mij Niet. Tijdens het festival is op iedere werkdag een van deze films te zien.

Music that Matters

Bijna elke avond mogen op het festival de voetjes van de vloer met Music that Matters: gratis live optredens van bands en D.J.'s in de foyer van Theater aan het Spui.
Zo zijn er diverse optredens van rapster Sonita, bekend van de gelijknamige documentaire. Afghaanse kinderen kennen haar teksten uit hun hoofd. Sinds zij ‘Brides for Sale’ op YouTube zette is Sonita een ster in Afghanistan. Ook is er muziek van de De Haagse band Ragmob, De Flageolettes, diverse D.J.'s en nog veel meer.

JUSTICE FOR SALWA

In samenwerking met Hivos organiseren we tijdens het Movies that Matter Festival op woensdag 23 maart om 17.00 in Filmhuis 5 een event over Libië. Na vertoning Justice for Salwa gaan we in gesprek met de Libische mensenrechtenactiviste Zahra’ Langhi (Libyan Women’s Platform for Peace), Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) en journalist Gerbert van der Aa over de huidige machtsverhoudingen in Libië en de rol van civil society (vrouwenactivisten in het bijzonder). Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan. 

Logo Amnesty International  vfonds logo   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube