Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Het is bijna zover....
Het is bijna zover....

Nog een paar dagen en dan barst het Movies that Matter Festival weer los in Den Haag! Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Het Nutshuis bieden negen dagen lang podium aan zo'n zeventig speelfilms en documentaires uit alle windstreken. Naast de films en vele nagesprekken, is er bijna iedere avond een gratis talkshow te bezoeken en zijn er optredens van live bands of D.J's. Nieuw dit jaar is de eveneens gratis toegankelijke VR Cinema in studio B: zes films die je meevoeren naar andere werelden, zonder Den Haag te hoeven verlaten. See you in The Hague!

Digitale festivalkrant

Ieder jaar verschijnt voorafgaand aan het Movies that Matter Festival de festivalkrant als bijlage bij dagblad Trouw. Hierin vind je interviews met regisseurs en achtergrondverhalen bij de films en praktische informatie over de programma's, de filmbeschrijvingen en het blokkenschema.

Volgend jaar ook de festivalkrant met de post ontvangen? Schrijf je dan hier in. De krant is nu online te bekijken.

MtM & De Correspondent

Op de site van De Correspondent is iedere maand een week lang een movie that matters te zien. Op vrijdag verschijnt er een inleidend artikel bij de film, en op de laatste donderdag is er gelegenheid om online mee te discussiëren. Vanaf vrijdag 31 maart t/m donderdag 6 april is de festivalfilm The Good Postman te zien. In een bijna uitgestorven gehucht op de grens van Turkije en Bulgarije heeft de lokale postbode een hartverwarmend plan: de passerende hordes Syrische vluchtelingen uitnodigen in het dorp te blijven, met als doel de gemeenschap nieuw leven in de blazen.

Best of MTMF 2017

Op zaterdag 1 april presenteren we de Best of Movies that Matter Festival 2017: drie van de beste films van het festival op een dag, voor de zeer voordelige prijs van 25 euro. De dag vangt aan om 11.45 uur met een vertoning van de komische documentaire Tickling Giants over 'de Egyptische Jon Stewart' Bassem Youssef. Van 13.40 tot 14.15 uur is er een pauze. Daarna start de speelfilm The Teacher over onderwijzeres Maria Drazdechova. Sinds zij op de Tsjechoslowaakse basisschool de dienst uitmaakt, staat de wereld voor de leerlingen en hun ouders op zijn kop.  Van 16.00 uur tot 16.45 uur is er weer een pauze, waarna de uitreiking van de VARA Publieksprijs plaatsvindt. Aansluitend wordt de winnende film vertoond. De dag eindigt rond 19.00 uur. Het kaartje voor de Best of MTMF 2017 geeft ook toegang tot het slotfeest dat 's avonds vanaf 22.00 uur plaatsvindt in Theater aan het Spui, met een optreden van de band Zitakula.

Koop hier kaarten voor de Best of Dag 2017.

Climate at Stake

In samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteren we op 26 maart Climate at Stake met twee indrukwekkende fims over de gevolgen van klimaatverandering: Before the Flood (National Geographic) en Sea Blind, én een feel good film over wat mensen wereldwijd zelf doen: Tomorrow. Voorafgaand verzorgt Mary Robinson, eregast van het festival, een inleiding over Climate Justice. Bij elke film is er een inleiding of naprogramma. Lees meer.

UAF: Stranger in Paradise

Op vrijdag 31 maart vertonen we in samenwerking met Stichting voor vluchtelingstudenten UAF de film Stranger in Paradise. Na de vertoning is er een gesprek met regisseur Guido Hendrikx en een studentenkoppel uit het Refugees@ campus-project. In dit mentorproject koppelt het UAF vluchtelingstudenten aan Nederlandse studenten om hen sneller thuis te laten voelen op de hogeschool of universiteit en in hun studentenstad. Een van de studentenkoppels neemt deel aan het nagesprek.

Slotfilm: Newton

Humor is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een film over het in goede banen leiden van een democratisch proces. Regisseur Amit Masurkar slaagt er echter in om zijn film Newton te doorspekken van zwarte humor en won daarmee de CICAE-award op het afgelopen filmfestival van Berlijn. Met deze komische slotfilm sluiten we op 1 april om 20.00 uur het filmprogramma op het Movies that Matter Festival in stijl af. 

Students' Choice & Award Ceremony

De jury van het Movies that Matter Festival-programma Students’ Choice selecteerde dit jaar vier in plaats van de gebruikelijke drie films, waarvan een vertoning per film op vertoon van een studentenpas of CJP-pas gratis te zien zijn. De jury bestaat dit jaar uit het recordaantal van 15 studenten van De Haagse Hogeschool en, nieuw dit jaar, ook van de Willem de Kooning Academie. 

De juryleden verzorgen zelf inleidingen en Q&A’s bij de vertoningen van geselecteerde films. Dit zijn: de ontroerende speelfilm The Citizen over een Afrikaanse vluchteling die in Hongarije woont, Tamara over de eerste transgender politica in Venezuela, de Egyptische satirische documentaire Tickling Giants en de spannende rechtbankthriller The Verdict, waarin het publiek de afloop bepaalt. De regisseurs van de geselecteerde films dingen mee naar de Students’ Choice Award, bestaande uit de Gouden Vlinder en een geldprijs, die op woensdag 29 maart tijdens de Award Ceremony wordt uigereikt. Na de uitreiking van de award vertonen we de winnende film. Deze speciale avond is ook toegankelijk voor publiek. Koop hier kaartjes voor de Award Ceremony. Let op: gratis kaartjes voor de vertoningen van de Students' Choice films kunnen niet online worden besteld.

simultaatnvertoningen bram fischer

Bram Fischer, de nieuwe speelfilm van Jean van der Velde, gaat op zondag 26 maart om 19.30 uur in wereldpremière op het Movies that Matter Festival. Acteur Peter Paul Muller speelt advocaat Bram Fischer. Fischer is de raadsman van Nelson Mandela met een gevaarlijke dubbelrol. Na de première is er een nagesprek met regisseur Jean van de Velde en acteur Peter Paul Muller. 
De film is ook te zien in  simultaanvertoningen om 19.30 uur in Filmhuis AlkmaarLieve Vrouw AmersfoortKriterion Amsterdam, Plaza Futura EindhovenFilmtheater HilversumLux Nijmegen, Cinema Middelburg,  Springhaver Utrecht en in Filmtheater Voorschoten om 20.00 uur.

VR Cinema

Dit jaar krijg je de kans op het festival je horizon te verbreden en interessante plekken te bezoeken zonder Den Haag te verlaten! Bij VR Cinema in Studio A bieden zes verschillende films bijzondere ervaringen uit over de hele wereld. Gedurende het festival kun je deze films op werkdagen bekijken van 14.00 uur tot 22.00 uur en tijdens het weekend van 11.00 tot 22.00 uur.

De films die je kunt zien zijn: 6×9: A Virtual Experience of Solitary Confinement, Refugees, When All Land Is Lost, Will We Eat Coal? Notes on Blindness: Into Darkness, Home: Aamir en Out of the Blue.
Lees meer over de films.

Music that Matters

Voetjes van de vloer! Gedurende het festival is er iedere avond live muziek op het VARA Podium in de foyer van Theater aan het Spui. Diverse Dj’s, onder wie Dj Marcel Barlag en Dj Miel verzorgen de muzikale omlijsting van de talkshows. Als uitsmijter is er op zaterdag 1 april een spetterend slotfeest met de band Zitakula. Toegang is gratis op vertoon van een filmkaartje. Verder zijn er live optredens van Ragmob (25 maart), Pinata (29 maart) en Flageolettes (30 maart).

Spijkers met Koppen

Het cabareteske VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen van Felix Meurders en Dolf Jansen verwisselt op zaterdag 25 maart wederom het gezellige Utrechtse café voor het bruisende Haagse Theater aan het Spui! Met een optreden van muzikant Stef Bos en onder anderen festivalgasten Karin Junger en Jean van de Velde. Van 12.00 tot 14.00 uur op het VARA Podium in de foyer Theater aan het Spui, toegang gratis.

Festival Food

Tijdens het Movies that Matter Festival 2017 kan je bij het Filmhuis Den Haag zoals ieder jaar weer ontbijten, lunchen of dineren in het café of restaurant. Dit jaar hebben we echter een extraatje: FOAM Breakfast-Lunch-Catering biedt volgende week soep, salades, broodjes en quiches. Alles helemaal vers, biologisch, veganistisch en voornamelijk regionaal! Wil je alvast wat meer informatie over deze foodcorner? Kijk dan even op de site.

Human Rights Tattoo's 'WALL OF RIGHTS'

De tattoo-artists van Human Rights Tattoo waren afgelopen jaren aanwezig op het Movies that Matter Festival. Zij vereeuwigen alle letters van de Verklaring van de Rechten van de Mensen op evenzoveel lichamen. Zo ontstaat er een unieke community van mensen die allen een van deze letters bij zich dragen.  De eerste helft van de verklaring is inmiddels vastgelegd en dit wordt gevierd met een grote expositie met foto's van alle getattoerden. Op een muur van 32 meter lang, met 3321 getatoeerde letters, beginnend met ”All human beings are born free and equal’. In deze muur telt elk individu mee, niemand, geen enkele letter kan worden gemist. Aan de andere kant van de muur zijn 32 van deze mensenrechten ambassadeurs te zien met een portretfoto en een persoonlijk statement. De muur is van 24 maart t/m 20 april te bewonderen op het Spuiplein.

Logo Amnesty International  Vfonds logo   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube