Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Nieuwsbrief mei
Vrijheid

Mei staat in ons land in het teken van herdenken en het vieren van onze vrijheid. Movies that Matter staat graag stil bij beide en doet dit met films die ogen openen. Dat vrijheid niet overal geldt zoals hier zien we in de docu Raving Iran, die in mei naar een stad bij jou in de buurt komt in Movies that Matter On Tour. Maar voor goede films hóef je niet perse de deur uit: op NPO2 en De Correspondent zijn ook deze maand weer films te bekijken die in Den Haag op het festival te zien waren.

In Procedure en Forever Pure bij 2Doc op NPO2

De komende maanden zijn in 2Doc op NPO 2 films te zien die op het Movies that Matter Festival 2017 draaiden.

In Procedure wordt uitgezonden op woensdag 3 mei om 22.55 uur. Deze film  vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Zijn vijftienjarige dochter Yomna is ernstig ziek, maar hij heeft haar moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing.

Op woensdag 31 mei wordt om 22.55 uur de documentaire Forever Pure uitgezonden. De Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem is de meest populaire en invloedrijke club in het land en tevens het enige team waar nog nooit een moslimspeler is gecontracteerd. Forever Pure volgt de club in het seizoen 2012-2013 van heel nabij.

Raving Iran in On Tour

In mei toert de festivalfilm Raving Iran door heel Nederland. De film wordt in vijftien steden vertoond in combinatie met een inleiding of nagesprek.

Techno-dj’s Arash en Anoosh willen dolgraag geld verdienen als echte muzikanten, maar voor de muziek die ze maken is er in hun land Iran weinig plaats. Dus draaien ze op illegale feestjes en proberen ze hun album bij platenzaken ‘onder de toonbank’ te verkopen. Wanneer een van hen tijdens een illegaal feestje wordt gearresteerd en opgesloten, zakt de moed ze in de schoenen. Hun droom van een leven vol muziek en vrijheid drijft ze ertoe te willen vluchten. Ze overwegen de mogelijkheden om illegaal het land uit te gaan, maar dan komt er een officiële uitnodiging van een groot technofestival in Zwitserland.

LEES MEER
Dugma: The Button bij De Correspondent

Iedere maand is op de site van De Correspondent een film te zien die de wereld verandert of onze blik daarop. De Correspondent publiceert een inleidend artikel bij de film,en biedt de mogelijkheid om in discussie te gaan.

Vanaf vrijdag 28 maart t/m donderdag 4 mei is de festivalfilm Dugma: The Button via deze link te zien. De Noorse journalist Paul Refsdal doet al enkele decennia verslag vanuit conflictgebieden. Voor Dugma: The Button volgt hij enkele mannen die wachten tot hun tijd komt om met vrachtwagentjes vol explosieven door vijandige linies te breken en zichzelf op te blazen. De mannen zijn aangesloten bij de Syrische tak van Al-Qaida, Jabhat al Nusra.

LEES MEER
War on Minerals in Pakhuis de Zwijger

Op vrijdag 19 mei presenteren we in Pakhuis de Zwijger de documentaire War on Minerals, met na afloop een nagesprek.

Elke week worden drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor de natuur. Eén van hen was een Nederlander, Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen. War on Minerals onderzoekt de ware toedracht van de moord en duikt dieper in de wereld van conflicterende belangen, waardoor natuurbeschermers zoals Willem in de vuurlinie komen te staan. Na afloop van de film is er een nagesprek met:

Femke Wijdekop, zij is jurist en specialist op het gebied van mensenrechten bij natuurorganisatie IUCN NL.

Herman Geertman is de broer van de vermoorde natuurbeschermer Willem Geertman. Sinds zijn dood zet Herman zich in om het onrecht rond zijn moord aan de kaak te stellen.

Inez de Boer werkt als coördinator bij Peace Brigades International (PBI)-Nederland. PBI zendt vrijwilligers vanuit de hele wereld naar conflictgebieden om bedreigde natuur- en mensenrechtenverdedigers te beschermen, via begeleiding, voorlichting en training.

Vrijdag 19 mei, Pakhuis de Zwijger, aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis. 
LEES MEER
Stage Vacatures

Ben jij een echte filmliefhebber en heb je een hart voor mensenrechten? Wil je ervaring opdoen in een superleuk team? Dan is Movies that Matter op zoek naar jou! Er zijn momenteel twee stage/ vrijwilligers-vacatures bij Movies that Matter. Wil je zelf geen stage lopen, maar weet je wel iemand die dat misschien wil? Stuur dit bericht dan s.v.p. door!

LEES MEER
Bios Releases

Ook in mei valt er weer genoeg moois te zien in de Nederlandse filmtheaters. Zo zijn Movies that Mater festivalfilms Sami Blood (11 mei) en The Teacher (18 mei) te zien. Verder tippen we de film I Am Not Your Negro, die vanaf 11 mei te zien is en Un Sac des Billes, vanaf 18 mei. Op 25 mei gaan de films Double Play en King of the Belgians in première.

Logo Amnesty International  Vfonds logo NB   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube