Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Nieuwsbrief november
EVENTS!

November een saaie maand? Wij geven je deze maand geen enkele reden om thuis te blijven, want we hebben een rammend vol programma met bijzondere events. Dus maak je agenda maar leeg en pak je koffer in want we nemen je mee door het hele land: van de Bijlmer in Amsterdam naar een buurthuis in Den Haag en via Rotterdam helemaal naar Terschelling. Nog meer goed nieuws: je hoeft je spaarvarkentje niet stuk te slaan, want de meeste events zijn gratis!

De Correspondent

In de verontrustende docu The Borneo Case zien we hoe 's werelds oudste regenwoud in Borneo stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. De makers filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de houtkap en het corrupte bestuur van Maleisië. 

Heb je deze mooie film gemist of wil je hem nog een keer zien? Van vrijdag 27 oktober t/m donderdag 2 november kun je The Borneo Case online kijken bij De Correspondent.

Lees meer
INSYRIATED in MtM On Tour

In een appartement in hedendaags Syrië probeert de energieke Oum Yazan wanhopig om haar familie bijeen te houden, terwijl het buiten bommen regent. Er is weinig voedsel of water, maar naar buiten gaan is levensgevaarlijk: overal liggen scherpschutters op de loer.
Vanaf 6 november kun je in Movies that Matter On Tour Insyriated zien in een filmtheater bij jou in de buurt. We vertonen de film altijd in combinatie met een inleiding of nagesprek in 17 filmtheaters door heel Nederland: van Groningen tot Maastricht. Vanaf 23 november draait de film ook regulier in de bioscoop.

Bekijk hier wanneer en in welk theater
I Daniel Blake Erasmusprijs

Op 28 november wordt de Erasmusprijs uitgereikt aan de Canadese cultuursocioloog Michele Lamont. In het kader van deze uitreiking vertonen we op 17 november in Cinerama Rotterdam de film I Daniel Blake van Ken Loach. Na afloop van de film is er een nagesprek met Michele Lamont en sociaal advocaat Jelle Klaas. 

De 59-jarige Daniel Blake verdient zijn brood als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep moet doen op de staat. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

De avond start om 19.15 uur in Cinerama Rotterdam. Toegang is gratis. wil je erbij zijn? Meld je dan o.v.v. 'Vertoning I Daniel Blake' aan via r.breman@moviesthatmatter.nl

Terschellinger Filmdagen

Even een weekendje uitwaaien op een eiland en ook nog een paar mooie films zien? Dat kan tijdens de Terschellinger Filmdagen van 16-19 november. Dit pop-up festival is van alle markten thuis: er zijn thrillers, feelgood-films en docu's te zien. Ook kun je er lekker eten en drinken.

Op 18 november vertonen we een speciale, spannende Movie that Matters. Welke film het wordt, blijft nog even geheim maar het belooft een bijzondere avond te worden.

Lees meer
Kinderrechten in Den Haag

Woon je in Den Haag en ben je geïnteresseerd in kinderrechten? Kom dan tussen 18 en 20 november naar een van de Buurthuizen van de Toekomst in Den Haag voor een gratis vertoning van een of twee leuke kinderrechtenfilms en een gastles door UNICEF. Neem je kids mee! (De films zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar).

We vertonen de films Trots en Treiter en Een Jaar Zonder Mijn Ouders uit de Mensjesrechten-serie.

Lees meer
Students that Matter Filmspecial op HvA

Stel je voor: je houdt van muziek, draait graag je plaatjes op leuke feestjes en festivals en je hebt zelfs een album klaar voor de verkoop. Het probleem is echter dat dit allemaal verboden is waar jij woont. Als je het toch doet, loop je de kans in de gevangenis te belanden. Het overkomt de Iraanse dj’s Arash en Anoosh. In Raving Iran zie je hoe hun toekomstdroom na een arrestatie bijna in rook opgaat. Maar een uitnodiging om te draaien op een groot dancefestival in Zwitserland biedt nieuwe kansen.

Op 21 november kun je om 16.30 uur bij FLOOR aan de Wibautstraat in Amsterdam de documentaire Raving Iran zien over hoe het is om als techno-dj te leven in Iran. Na afloop is er een nagesprek met bijzondere gasten en een gezellige borrel. De entree is gratis.

Wij organiseren de filmspecial in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF.

Meld je hier aan
IK ALLEEN IN DE KLAS op DBUFF

Een hoge score halen bij de Cito-toets en toch een vmbo-advies krijgen. Met vrienden naar de club en geweigerd worden door de uitsmijter. Grapjes van klasgenoten moeten ondergaan. Het zijn maar een paar voorbeelden van de discriminatie waar de jongeren uit de film Ik alleen in de klas in het dagelijks leven mee te maken hebben. 

Op 3 november vertonen wij deze eye opening docu van Karin Junger op het Da Bounce Urban Film Festival in het Bijlmerparktheater. De toegang is gratis en na afloop is er een gesprek met twee jongeren uit de film. 

Lees meer
IDFA

Het toonaangevende International Documentary Film Festival Amsterdam gaat op 16 november weer van start. Filmliefhebbers worden tijdens dit festival getrakteert op de nieuwste hoogwaardige producties in documentaireland.

De onderwerpen zijn divers, maar de films hebben één ding gemeen: ze zetten aan tot denken en nodigen uit tot discussie. IDFA biedt zo door middel van documentairefilms haar bezoekers een blik op de wereld vanuit verschillende unieke perspectieven.

Bekijk de selectie
Biosreleases

Het fantasierijke Jupiter's Moon over de Syrische Aryan die in het vluchtelingenkamp ontdekt dat hij de gave heeft om te kunnen vliegen, is te zien vanaf 2 november. 
Na de On Tour vertoningen in oktober, verschijnt op 9 november No Place for a Rebel  in de filmtheaters en op Picl
Tien jaar na Al Gore’s eerste documentaire over klimaatverandering, komt het vervolg An Inconvenient Sequel: Truth to Power 23 november uit. 
Tevens is vanaf 23 november de biografische sportfilm Battle of the Sexes te zien. In de nasleep van de seksuele revolutie en de opkomende vrouwenbeweging, gaat tennister Billie Jean King in 1973 de uitdaging aan haar mannelijke concurrent te verslaan. 

Amnesty  vfonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube