Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Save the date! schoolvoorstellingen 18 t/m 25 maart 2015
Vakantie

Heeft u al een mooie film in huis om het jaar mee af te sluiten? Of wellicht wilt u in de zomermaanden alvast films voor het nieuwe jaar bekijken...Geen probleem!
U kunt tot 10 juli nog steeds kosteloos films en lesmateriaal bij ons bestellen.
Raadpleeg onze online zoekmachine , bestel via educatie@moviesthatmatter.nl en ontvang de dvd en het lesmateriaal binnen een dag op school!

De mediatheek is van 14 juli tot 18 augustus gesloten.

Festivalfilms 2015 voor VOORTGEZET ONDERWIJS

18 en 19 maart in EYE Amsterdam  /  23, 24 en 25 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui
U kunt al reserveren! - educatie@moviesthatmatter.nl - prijs € 4 per leerling

Jongens

speelfilm - 76 min - vmbo/havo/vwo (onderbouw en bovenbouw)
Sieger traint samen met zijn beste vriend Stef in een nieuw atletiekteam voor het NK estafette. Tijdens die trainingen ontmoet Sieger de intrigerende, onvoorspelbare Marc. De vriendschap die zich tussen hen ontwikkelt lijkt normaal, maar stiekem voelt Sieger meer voor Marc en hij raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf als blijkt dat Marc ook verliefd op hem is.

Na de film praten leerlingen over homorechten in Nederland en wereldwijd. Hoe uit zich de tolerantie waar Nederland bekend om is in hun eigen omgeving en op school? Is homo-emancipatie eigenlijk nog steeds 'nodig'? En hoe verhoudt Nederland zich op dit gebied ten opzichte van andere landen?

filmbeschrijving en trailer
RUE DES INVALIDES + Little world

speelfilm + documentaire - 23 + 53 min - vmbo/havo/vwo (onderbouw en bovenbouw)
-Rue des Invalides gaat over Nathan, die in zijn rolstoel op zoek gaat naar romantiek in Parijs. De film focust op de (vaak pijnlijke) manier waarop mensen zonder handicap met hem om gaan.
-In de feelgood documentaire Little World laat Albert (19) zien dat backpacken in een rolstoel geen probleem is. Hij besluit van Barcelona naar Nieuw-Zeeland te reizen, in zijn rolstoel en zonder geld.

Het contrast tussen beide films is het uitgangspunt voor een inhoudelijke discussie. Hoe is het eigenlijk om in Nederland te leven met een handicap? En waarom is het VN-verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met een handicap nog steeds niet geratificeerd door onze overheid?

filmbeschrijving en trailer
#chicagoGirl

documentaire - 74 min - havo/vwo (bovenbouw)

Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

In het verdiepingsprogramma bij de film maken leerlingen op een interactieve manier kennis met de rol van social media in hedendaags activisme.

filmbeschrijving en trailer
Image

speelfilm - 90 min - vmbo/havo/vwo (bovenbouw)
(programma onder voorbehoud)
Image vertelt het verhaal van de jonge, ambitieuze journaliste Eva die tijdens het maken van een reportage wordt meegesleept in de wereld van de sympathieke Marokkaanse rough guy Lahbib.

Bij de film dagen we leerlingen uit om kritisch te kijken naar bestaande vooroordelen die van invloed zijn op hun eigen gedrag en omgeving. Onder begeleiding van deskundigen discussieren we over thema's als etnisch profileren, discriminatie en racisme 'dicht bij huis'.

Festivalfilms 2015 voor PRIMAIR ONDERWIJS

20 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui
U kunt al reserveren! - educatie@moviesthatmatter.nl - prijs € 4 per leerling

BEKAS

speelfilm - 90 min - groep 8

Ontroerende en humoristische roadmovie. De dakloze weesbroertjes Dana en Zana doorkruisen op hun ezel ‘Michael Jackson’ het stoffige Irak. Ze zijn op weg naar Amerika om bij hun held Superman te gaan wonen.

Na de film kunnen leerlingen vragen stellen aan jongeren die zelf ook zijn gevlucht.

filmbeschrijving en trailer
shorts

speelfilm / documentaire - groep 7/8

Een verrassend compilatieprogramma met bijzondere jeugddocumentaires en/of korte speelfilms. Bij alle korte films zijn actieve nagesprekken. Denk daarbij aan een Q&A met de maker(s), een interview met een hoofdpersonage of discussie aan de hand van stellingen over het onderwerp. Bij de nagesprekken staan altijd de vragen van leerlingen in de zaal centraal.

TIP: maak er een dagje Den haag van!

Boek een combinatieticket en bezoek met uw klas voor of ná de filmvertoning van Bekas of #chicagoGirl het Humanity House. Een indrukwekkende en interactieve reis laat de leerlingen ervaren hoe het is om te moeten overleven in een gebied waar een conflict heerst of een ramp heeft plaatsgevonden.
prijs € 6,50 per leerling (film en museum).

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube