Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief zomerfilms
DE LAATSTE LOODJES

De eindexamens zijn in volle gang, het schooljaar loopt weer ten einde. Nu nog een mooie film om het jaar mee af te sluiten...

In deze nieuwsbrief filmtips en nieuw digitaal lesmateriaal bij lastig te bespreken onderwerpen.

Ook verloten we weer een aantal DVD's onder nieuwsbrief lezers en vindt u de data van de schoolvoorstellingen van 2016 voor in de jaarplanner.

HOE BESPREEK JE SEKSUELE DIVERSITEIT

(Homo)seksualiteit is voor veel docenten nog steeds een  lastig onderwerp om in de klas te bespreken. Zo werd duidelijk tijdens de docentendag die we in april samen met Amnesty International, De Anne Frank Stichting en het Humanity House organiseerde.
Reden voor ons om een online leerpad te maken over seksuele diversiteit bij de korte jeugddocumentaire Danny's Parade.

Leerlingen bekijken de volledige documentaire (15 min)  binnen het online leerpad. Naast een klein gedeelte filmanalyse gaat de les vooral in op de samenhang tussen thema's als gender identiteit, gender expressie, seksuele voorkeur en geslacht. Volgt u het nog? Maak vooral ook zelf het leerpad ;)

POSITIEVE ZOMERFILMS

Twee positieve films om het jaar mee af te sluiten: Little World en Jongens.

In de feelgooddocumentaire Little World zien we de 19-jarige Albert die in zijn rolstoel de wereld rondtrekt. Een positieve en toepasselijke film, met de vakantie voor de deur.

De speelfilm Jongens is een prachtige film over een bijzondere zomervakantie in Nederland. Twee sportieve jongens in de provincie worden verliefd op elkaar en moeten daarmee om leren gaan.

Beide films zijn vertoond tijdens de schoolvoorstellingen in 2015 en werden zeer positief ontvangen door de leerlingen. Het lesmateriaal bij de films kunt u direct gratis downloaden op de betreffende filmpagina. Een leen-DVD vraagt u kosteloos aan via educatie@moviesthatmatter.nl

WINACTIE DVD

Movies that Matter Educatie verloot tien DVD's van de spannende en zeer actuele speelfilm Fruitvale Station. Een waargebeurd verhaal over politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten.

De film was tijdens het Movies that Matter Festival in maart onderdeel van de schoolvoorstellingen en uitgangspunt voor een debat over etnisch profileren door de Nederlandse politie. Leerlingen waardeerden de film gemiddeld met een 7,9!

Opvallend was dat maar liefst 55% van de leerlingen in Amsterdam en Den Haag het eens was met de volgende stelling: 'De Nederlandse politie maakt ook vaak gebruik van etnisch profileren'

Wilt u kans maken? Stuur dan een e-mail naar educatie@moviesthatmatter.nl o.v.v. 'winactie Fruitvale Station'

BESTE FILMS VOLGENS SCHOLIEREN EN STUDENTEN

De Moviezone Jury (scholieren in de leeftijd 15 tot 18 jaar) zag maar liefst 12 films op het festival. De MovieZone MtM Award 2015 gaven zij aan Toto and his Sisters.

De Students' Choice jury (studenten van De Haagse Hogeschool) beoordelen 8 voor hen geselecteerde festivalfilms. De jury reikte de Students' Choice Award en een geldprijs van €1.000,- uit aan de film We are the Giant.

VOOR DE JAARPLANNING

De schoolvoorstellingen tijdens het Movies that Matter Festival vinden in 2016 plaats op 21, 22 en 23 maart in Filmhuis Den Haag en op 30 en 31 maart in EYE Amsterdam.

Het filmprogramma wordt voor de zomervakantie bekend gemaakt.

Reserveren (kan al!) via educatie@moviesthatmatter.nl.
Prijs: 4 euro per leerling (gratis voor begeleiders).
Duur: +/- 2 uur. (film en verdieping)

DEBAT IN DE KLAS

Op het Movies that Matter Festival gingen mbo-leerlingen n.a.v. de film Fruitvale Station met elkaar in debat over het thema 'etnisch profileren'. Ter voorbereiding verzorgde Amnesty International een gastles debatvaardigheden op school. Lees hier een uitgebreid verslag van het dynamische debat.

Wilt u zelf aan de slag met deze film en een debat over 'etnisch profileren' op school organiseren? Door het jaar heen verzorgt Amnesty International lessen op school over etnisch profileren. Vanaf half juni is er ook een gratis lespakket bij het thema beschikbaar.

Meer informatie
Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube