Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Save the date! Amsterdam 20 en 21 Den Haag 27 t/m 31 maart 2017
FIJNE ZOMER!

In deze nieuwsbrief...

Een mooie, zomerse film om het jaar mee af te sluiten; Jongens - via onze nieuwe service direct online te bekijken via deze link.

Een mooie winactie; de jubileum-box '10 jaar Movies that Matter'.

Het nieuwe educatieprogramma van het Movies that Matter Festival 2017. 

Let op: de educatie uitleenservice is van 16 juli tot 21 augustus 2016 gesloten.

Bioscoopprogramma nu ook landelijk

Uit een enquête onder 300 docenten bleek dat docenten in heel Nederland graag hun leerlngen mee naar de bioscoop nemen om een maatschappelijke film te zien. Volgend schooljaar zijn de Movies that Matter films dan ook in verschillende filmtheaters in het land te zien: in Apeldoorn, Groningen, Helmond, Nijmegen en Utrecht. 

Geeft u les in een andere stad en wilt u ook graag met uw leerlingen naar de film? Neem contact op, dan gaan wij dat regelen!

LEES MEER
FESTIVAL FILMS 2017 - VOORTGEZET ONDERWIJS EN MBO

Save the Date! 20 en 21 maart EYE Amsterdam 27 t/m 31 maart 2017 Filmhuis Den Haag Reserveer nu! 

Trash

speelfilm - 110 minuten - onderbouw vmbo en havo/vwo

Trash is een aangrijpende thriller over twee jongens, Rafael en Gardo, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn...

Een film over het contrast tussen arm en rijk, vriendschap, corruptie en het leven in de favela's.

meer info over de film
Shorts

korte fictie en documentaire - vmbo, havo/vwo onderbouw

Een compilatieprogramma van krachtige korte films (fictie en documentaire) die veel vragen oproepen en leerlingen aan het denken zetten. Na elke film gaan de leerlingen in gesprek met de maker. Waarom is het verhaal op deze manier verteld? Hoe had het ook gekund? 

Een boeiend interactief programma om leerlingen mediawijs te maken. Met mogelijkheid workshop filmmaken voor of achteraf.

EYE IN THE SKY

speelfilm - 102 minuten - bovenbouw vmbo en havo/vwo

Een fascinerende, zwartkomische en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren. Eye in the Sky neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. 

Een film die leerlingen prikkelt na te denken over oorlogsrecht. In het interactieve tussenprogramma moet de leerling een keuze maken.

meer info over de film
#chicagoGirl

documentaire - 52 min - mbo/havo/vwo (bovenbouw)

Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

Een film die in gaat op de verschrikkingen van de oorlog in Syrië. Nagesprek met jonge Syrische vluchtelingen.

LEES MEER
The Crossing

documentaire - 56 min - mbo/havo/vwo (bovenbouw)

Gedurende twaalf maanden wordt een groep Syrische vluchtelingen gevolgd die in de zomer van 2014 vanuit Egypte naar Europa vlucht, op zoek naar een veilig bestaan. Als dat gelukt is, volgt het verlangen naar een zinvol bestaan.

Een film over de oversteek en de opvang in Europa, waaronder Nederland. Nagesprek met vluchtelingen uit de film.

LEES MEER
Nice People

documentaire - 58 min - mbo/havo/vwo (bovenbouw)

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze nu mee aan de wereldkampioen-schappen Bandy in Siberië.

Een vrolijke film over integratie en cultuurverschillen.

LEES MEER
EXTRA PROGRAMMA BIJ HET THEMA VLUCHTELINGEN

combinatieexcursie - 1 dagdeel - voortgezet onderwijs bovenbouw en mbo 

Bezoek met uw klas voor of ná de filmvertoning van een van de drie documentaires ook het Humanity House. Een indrukwekkende en interactieve reis laat de leerlingen ervaren hoe het is om te moeten overleven in een gebied waar een conflict heerst of een ramp heeft plaatsgevonden.
Leerlingen koppelen het persoonlijke verhaal uit de films aan wat ze hebben ervaren in het museum. 

prijs € 6,50 per leerling (film, museum en gesprek met vluchteling).

Fruitvale Station

met mbo-debat etnisch profileren Amnesty 

Fruitvale Station vertelt een aangrijpend waargebeurd verhaal over de 22-jarige Oscar Grant, die op oudejaarsnacht 2008 betrokken raakt bij een vechtpartij en de schijn tegen zich heeft wanneer een (blanke) politieagent een fatale inschattingsfout maakt…

meer info over de film
Het vonnis

met mbo-debat dilemma's van de rechtsstaat 

Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen, vermoordt de dader en trekt vervolgens ten strijde tegen de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten...

meer info over de film
SPECIAAL VOOR MBO-STUDENTEN: Film en debat

Ook in 2017 organiseren we gastlessen en debatten voor mbo-studenten bij bovenstaande films.

Het programma sluit uitstekend aan bij burgerschapsvorming en bestaat verschillende onderdelen. Studenten ontvangen een gastles over het thema. Daarbij is ook aandacht voor debatvaardigheden. Vervolgens bezoeken ze tijdens het festival de film Fruitvale Station of Het Vonnis waarna een dynamisch debat volgt met begeleiding van coaches en een deskundige jury. Nieuw dit jaar: mbo-opleidingen debatteren tegen elkaar!

prijs € 6,00 per leerling (gastles, film en debat)

LEES HIER EEN VERSLAG
win de jubileum dvd-box

In 2016 bestaat stichting Movies that Matter tien jaar.  Movies that Matter Educatie verloot deze jubileum-box onder docenten. 

Op de DVD-box staan drie spraakmakende films die in het eerste decennium van het bestaan van stichting zijn uitgekomen. Veelbekroonde speelfilms die aansluiten bij de missie van Movies that Matter: films die ogen openen, die onze kijk op de wereld aanscherpen. 

De box kost € 19,95 en is te koop via de Amnesty webshop.

Kans maken om zo'n mooie box te winnen? Stuur een mailtje met de zin: ik wil die box! en uw gegevens naar educatie@moviesthatmatter.nl

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube