Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Nieuw lesmateriaal bij Hoe Duur was de Suiker?
Iedereen wordt vrij...

...en met gelijke rechten geboren. Donderdag 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens, een mooie gelegenheid om in de klas een film uit ons educatie-aanbod te vertonen.

Verder maakt u deze maand kans op een dvd van de speelfilm Freedom Writers, selecteerden we een aantal films in het kader van Serious Request, bieden we nieuw lesmateriaal aan bij Hoe duur was de suiker, is ons bioscoopprogramma in 5 nieuwe steden te zien én vragen we u een zeer zinnige petitie te ondertekenen!

Schoolvoorstellingen gaan het land in

Wilt u ook zo graag de film The True Cost met uw leerlingen in de bioscoop zien? Goed nieuws, vanaf dit schooljaar is het Movies that Matter Educatieprogramma naast Den Haag en Amsterdam ook in Apeldoorn, Groningen, Helmond, Nijmegen en Utrecht te zien.
Zit uw stad er niet tussen? Neem contact met ons op en wij kunnen u in contact brengen met de plaatselijke bioscoop.

Informatie en reserveren
Serious Request

Onder de titel Keep Them Going vraagt Serious Request dit jaar aandacht voor de toekomst van kinderen in oorlogsgebieden.

Movies that Matter Educatie selecteerde alvast een aantal films om het onderwerp dichtbij te halen en in de klas te bespreken. Uiteraard kunt u alle films kosteloos van ons lenen. Bijvoorbeeld Bekas voor de onderbouw, of Boys from Baghdad voor uw bovenbouw leerlingen..

Meer Serious Request filmtips
changemakers gezocht 15-19 jaar

Leerlingen kunnen zich nu aanmelden voor een 4-daags programma in de kerstvakantie over vluchtelingen, mensenrechten en democratie van Humanity in Action. Bezoek de Tweede Kamer, het Anne Frank Huis, het Humanity House en ontmoet jongerenvertegenwoordigers van de VN, FNV en NJR. Schrijf zelf een plan voor een project met impact!

Inschrijven kan tot 5 december, dus breng snel uw leerlingen op de hoogte!

Informatie en aanmelden
Hoe Duur was de Suiker?

Er is een nieuwe lesbrief bij de eerste aflevering (50 min) van de serie Hoe duur was de suiker (12+).

Leerlingen leggen verbanden tussen slavernij, racisme en discriminatie en bekijken deze kwesties vanuit zowel historisch als hedendaags perspectief. Het lesmateriaal is geschikt vanaf leerjaar 2 van vmbo-t, havo en vwo.

Via het online leerpad is de eerste aflevering direct digitaal beschikbaar voor beamer of computers.

Bekijk hier het online leerpad
winactie Freedom Writers

Heeft u al een mooie film in huis om het jaar mee af te sluiten?
Movies that Matter Educatie geeft maar liefst 6 exemplaren van Freedom Writers weg. Deze meeslepende film brengt het verleden (WOII) in verband met hedendaags racisme en bestaande vooroordelen. In de film staan actuele thema's als wederzijds begrip en het dichterbij elkaar brengen van verschillende mensen centraal.
Kans maken? Stuur uw gegevens o.v.v. 'winactie Freedom Writers' naar educatie@moviesthatmatter.nl.

Kennen uw leerlingen deze film al? Of wilt u liever een ander thema bespreken in de klas? U kunt alle flms uit de educatiecatalogus kosteloos van ons lenen.

Spreek u uit voor film in het onderwijs

Een groot aantal filmpartijen en onderwijsinstellingen slaan de handen ineen en lanceren een online petitie voor film en beeldcultuur in het onderwijs. Deze petitie is het vervolg op een gezamenlijke brief gericht aan de leden van het Platform Onderwijs2032, alsmede aan minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, waarin een vurig pleidooi werd gehouden om film in het nieuwe onderwijscurriculum op te nemen.

Kinderen en jongeren groeien op in en met beeldcultuur, maar op school is geen structurele aandacht voor het creëren van of kritisch kijken naar bewegend beeld. Met aandacht voor beeldcultuur bieden scholen een onderwijsprogramma dat aansluit bij de maatschappij van nu en in de toekomst.

Het is de hoogste tijd dat we ook in Nederland erkennen dat overdracht van informatie allang niet meer alleen via tekst plaatsvindt. Het is tijd voor verandering: film hoort in het curriculum.

Onderteken de petitie hier
Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube