Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief na de eindexamens tijd voor film!
Door de ogen van een hoofdpersoon

We zijn allemaal verschillend maar hebben ook erg veel overeenkomsten: zo zouden we bijvoorbeeld allemaal graag het eindexamen willen halen! In deze nieuwsbrief tips voor films waarbij de jongeren de wereld kunnen bekijken vanuit een hoofdpersonage waamee zij zich, ondanks een verschillend leven, gemakkelijk kunnen identificeren. Daarnaast aandacht voor de afschaffing van de slavernij.
En...wie ons helpt met een (kort) online onderzoekje ontvangt een mooie dvd!

Hasta la Vista

Hasta la Vista vertelt het verhaal van drie jonge gasten die houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze nog nooit mogen smaken. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk van de grond te gaan.
Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is. 

Deze film of een andere feel good film lenen? Bel of mail ons en ontvang de film binnen 2 werkdagen op school.

Beste film volgens leerlingen

De spannende speelfilm Trash werd door leerlingen het best beoordeeld tijdens het Movies that Matter festival; gemiddeld met een 8,9!

Trash is een aangrijpende thriller over twee jongens, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn..

Nu ook te zien als schoolvoorstelling in Apeldoorn, Groningen en Nijmegen.

1 juli 2016 - herdenken met film

In 2016 is het 153 jaar geleden dat de Slavernij formeel door Nederland werd afgeschaft. Het wekt nog steeds verbazing en ontzetting dat in 1863 wel de eigenaars door de Nederlandse Staat volledig werden vergoed voor hun “eigendom”, maar de tot-slaaf-gemaakten geen enkele tegemoetkoming ontvingen. Bovendien werden in Suriname de "vrijgemaakten" verplicht om nog tien jaar, tot 1873, onder staatstoezicht, voor de slavenhouders te blijven werken...

Herdenk de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863) in de klas met de volgende films en lesmaterialen:

Hoe duur was de Suiker

Hoe duur was de Suiker is een historisch drama naar het boek Cynthia McCleod over twee jonge vrouwen in het achttiende-eeuwse Suriname. Terwijl de blanke Sarith verbitterd raakt door het veranderende koloniale bestaan en de zoektocht naar een man, krijgt haar huisslaaf Mini-Mini haar eigen kans op geluk. 

e-learning

www.spons.nl/moviesthatmatter

Bij de eerste aflevering van de vierdelige televisieserie Hoe Duur was de Suiker is een online leerpad beschikbaar.
Aan de hand van filmfragmenten gaan leerlingen inhoudelijk aan de slag met het thema slavernijgeschiedenis. Daarnaast maken ze kennis met filmanalyse en mensenrechten.
Het leerpad is geschikt voor leerlingen vanaf leerjaar 2 van vmbo-t, havo en vwo.

12 Years a Slave

12 Years a Slave is een aangrijpende, spannende speelfilm gebaseerd op de memoires van Solomon Northup. In 1841 werd hij, een vrije, zwarte man in New York, door twee mannen ontvoerd en verkocht als slaaf. 

Er is Engelstaligtalig lesmateriaal bij de film beschikbaar.

vul een enquete in en ontvang DVD The True Cost

Movies that Matter wil graag weten wat uw wensen en verwachtingen zijn omtrent filmeducatie. Vult u de online enquête voor ons in? (+/- 5 min). Als dank ontvangt u van ons de spraakmakende documentaire The True Cost, over de werkelijke prijs van de fast fashion industrie.

Afgelopen Movies that Matter Festival zagen meer dan 3.000 leerlingen de film The True Cost in de bioscoop. Maar niet voordat ze stapels spijkerbroeken hadden opgevouwen (foto). Ook speelden ze na afloop van de film een oplossingenbingo- want ... wat kunnen wij er eigenlijk aan doen dat ze in Bangladesh niet veel verdienen? Deze bingo kunt u ook terug vinden in het vernieuwde lesmateriaal (op 1 A4!).

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube