Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Nieuw en uniek aanbod in Den Haag
Maak het invoelbaar

Al maanden komen per dag honderden migranten aan in Europa. Dit jaar werden er meer dan 350.000 geteld. Duizenden anderen staken ongemerkt de grenzen over. Wat is het verschil tussen vluchtelingen, ontheemden en asielzoekers? Van wie krijgen ze hulp en hoe is het nu eigenlijk om te moeten vluchten? 
Hoe bespreekt u de vluchtelingencrisis met uw leerlingen? Hieronder twee nieuwe programma's die echt indruk maken.

Film en ervaringsreis

In deze combinatie-excursie krijgen leerlingen op een speelse manier inzicht in thema’s als vluchtelingen, mensenrechten, migratie en asiel. In de wisselwerking tussen wereldcinema en ervaringsreis verplaatsen leerlingen zich op een (inter)actieve manier in het bestaan van een vluchteling.

Na de interactieve ervaringsreis in Humanity House aan de Prinsegracht kijk je met je klas naar een van onderstaande films in Filmhuis Den Haag. Voor zowel de onder- als bovenbouw is een passende film geselecteerd, waarin een prachtig persoonlijk verhaal centraal staat.

De combinatie van film en reis is een bewezen doeltreffende manier om de kennis en de houding van jongeren ten aanzien van mensenrechten positief te beïnvloeden.

Prijs / 11 euro per leerling
Duur / 1 dagdeel
Aantal leerlingen / max. 30 per groep
Aantal begeleiders / min. 2 vanuit school

Voor meer informatie en boekingen bel 070-3459900 of mail naar educatie@filmhuisdenhaag.nl

ONDERBOUW + VMBO

Bekas – onderbouw (vmbo, havo en vwo)

Ontroerende en humoristische roadmovie. De dakloze weesbroertjes Dana en Zana doorkruisen op hun ezel ‘Michael Jackson’ het stoffige Irak. Ze zijn op weg naar Amerika om bij hun held Superman te gaan wonen.

The Good Lie – bovenbouw (vmbo)

Wanneer vier jonge Soedanese vluchtelingen een nieuw leven beginnen in Amerika, een prijs die één van de jongens heeft gewonnen tijdens een loterij, worden ze opgevangen door de Amerikaanse Carrie Davis (Witherspoon). Het is voor het eerst dat de jongens een stap zetten in de Westerse wereld en Carrie probeert ze zo veel mogelijk te helpen met het wennen aan hun nieuwe omgeving. De jongens worstelen echter ernstig met hun nieuwe bestaan en hun schuldgevoelens naar hun achtergelaten familie en vrienden.

BOVENBOUW

Welcome – bovenbouw (havo en vwo)

Bilal, een Koerdische jongen van 17, heeft een lange tocht afgelegd door het Midden Oosten en Europa om bij zijn vriendin in Engeland te zijn. Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais, bij de Franse kant van het kanaal. Hij besluit het kanaal over te zwemmen en gaat naar het plaatselijke zwembad om te trainen. Hier ontmoet hij de zweminstructeur Simon, waarmee hij een sterke band opbouwt.

#ChicagoGirl – bovenbouw (havo en vwo)

Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige Ala’a Basatneh een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

DE ASIELZOEKMACHINE: WAT VIND JIJ VAN ONS ASIELBELEID?

De Asielzoekmachine is een tijdelijke tentoonstelling in Humanity House (jun-dec), waarin leerlingen mee worden genomen in de wereld van asiel. Hoe voelt het om niet te weten waar je thuis zal zijn? Hoe zou jij opgevangen willen worden als jij bent gevlucht? Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de opvang en behandeling van asielzoekers in Nederland.

Wat gaan je leerlingen doen?
In kleine groepen onderzoeken leerlingen een specifiek onderdeel van de Nederlandse asielprocedure. Dit doen ze aan de hand van de tentoongestelde kunstwerken, audiovisueel bronmateriaal en uitdagende opdrachten.

Aan de hand van dilemma’s dagen we de leerlingen uit kritisch na te denken over hun eigen gedrag en in te beelden op welke manier verschillende personages in het asielproces besluiten maken. Wat zijn de beweegredenen van een IND-medewerker versus een asielzoeker en wat zijn de belangen van iemand die werkt in de opvang van asielzoekers ten opzichte van een organisatie die uitgeprocedeerde vreemdelingen helpt te vertrekken.

In groepsverband komen ze tot een aanbeveling voor het Nederlandse asielbeleid en krijgen ze de gelegenheid hun aanbeveling onderdeel uit te laten maken van een nationale volksraadpleging. 
Leerlingen gaan weg met een beter besef van de persoonlijke en emotionele kanten van het asielbeleid.

Doelgroep / voortgezet onderwijs bovenbouw, mbo
Prijs / 95 euro per groep
Duur / 90 minuten
Aantal leerlingen / max. 30 per groep
Aantal begeleiders / min. 2 vanuit school

Voor meer informatie en reserveren, klik hier.

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube