Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Filmtips! speciaal voor groep 8
Weet u het nog?

Op een mooie lentedag in maart bezochten uw leerlingen tijdens de Kunstschooldag het programma van Movies that Matter en IDFA in Kriterion. Er werd gekeken naar Lydia blijft en One happy day  en gesproken met de filmmakers over de verschillen tussen documentaire en speelfilm.

Hierbij geven we u graag een aantal filmtips speciaal voor leerlingen uit groep 8; o.a. jeugddocumentaires over de overgang naar de middelbare school en feelgood speelfilms om de week / het jaar mee af te sluiten.

En dan nu...de sprong in het diepe

Het afscheid van groep acht komt snel dichterbij. In het kader hiervan wijzen wij u op een aantal korte jeugdfilms die de gesprekken over de overgang van basis naar middelbaar onderwijs aan kunnen zwengelen of kunnen verdiepen.

Deze korte documentaires zijn direct online beschikbaar, via IDFA's Docschool online:

Little Mo
De goedgebekte Mo voelt ondanks zijn bravoure toch enige spanning bij de overgang naar de middelbare school want lukt het hem zijn impulsieve gedrag daar in goede banen te leiden?

School full of Fish
De bedachtzame Hugo vindt de overgang naar de middelbare school ook spannend maar probeert zich goed voor te bereiden en vindt rust in zijn hobby’s schoonspringen en het wii-spel Enless Ocean.

We are Boys
De vrienden Sam en Jim gaan straks ieder naar een andere middelbare school. In deze mooie, eindeloze zomervakantie bespreken ze de veranderingen die voor de deur staan maar genieten ze vooral volop van deze laatste echte zomervakantie samen.

Through Ellen's Ears
Ellen is 11 jaar. Zij praat niet met haar stem maar met haar handen, in gebarentaal, want ze is doof. Ellen moet kiezen naar welke middelbare school ze gaat na de zomer. Wordt het een doveninternaat waar ze alleen in het weekend naar huis kan? Daar praat iedereen in gebarentaal. Of wordt het de slechthorende school dichtbij huis? Die school richt zich meer op de horende wereld. Een lastige keuze!

Deze korte documentaires zijn direct online beschikbaar, via Movies that Matter Educatie:

Azza
Met een Nederlandse moeder en een Egyptische vader leeft Azza (12) tussen twee culturen. Ze zit op een Islamitische basisschool, waar meisjes apart van jongens les krijgen en lange jurken en hoofddoeken dragen. Na de zomer gaat ze naar het lyceum, waar die kleding niet vanzelfsprekend is. Wat doet ze: blijft ze de cultuur van haar vader trouw of gaat de hoofddoek af?

In stijl dansen
De veertienjarige Eugène zit op stijldansen. Iets dat een jongen eigenlijk niet hoort te doen, althans dat vinden zijn klasgenoten. Eugène wordt op school gepest om het stijldansen, maar hij laat zich niet uit het veld slaan. Dit jaar gaat hij aan de hele middelbare school laten zien dat hij heel goed kan dansen en dat ze hem er niet onder krijgen.

Of de week afsluiten met een mooie speelfilm

Billy Elliot
Billy Elliot is het hartverwarmende verhaal van een jongen uit een mijnwerkersgezin die een passie ontdekt die zijn leven verandert. De 11-jaar oude Billy Elliot is op weg naar boksles als hij per ongeluk een balletles binnenvalt. Hij besluit mee te doen en door te gaan, maar wel stiekem omdat hij vreest dat zijn familie het afkeurt. Als zijn vader er achter komt, moet Billy vechten voor zijn droom.

I am Kalam
De ultraslimme Chhotu woont in India, waar veel mensen geloven dat je geboorte bepaalt wie je bent. Om zijn arme familie te helpen, werkt Chhotu in een eettentje aan de weg. Er komen veel Westerse toeristen, die hij keer op keer met zijn talenten verbaast. Een speech van de voormalige president dr. Abdul Kalam, zelf ooit arm, verandert zijn leven. Vanaf dat moment noemt Chhotu zichzelf Kalam.

Feelgood speelfilms met vluchtelingen thema

Kidz in da Hood
'Kidz in da hood' is een hartverwarmende film over de vluchtelinge Amina, die illegaal in Zweden verblijft. Ze is bevriend met de slimme Mirre. Dankzij Mirre, die overal wel een oplossing voor weet, is er altijd leven in de brouwerij. De kinderen bedenken een ingenieus plan om een stelletje dieven het leven zuur te maken en binden samen vastberaden de strijd met de overheid aan, want Amina wil het liefst van alles in Zweden blijven.

Hoppet
In een bergdorp in Koerdistan staart Azad (11 jaar) vol bewondering naar een foto van de Zweedse hoogspringvedette Kajsa Bergqvist. Azad is zelf een talentvolle hoogspringer. Op een dag vliegen bommenwerpers over de bergen; de jongens ontsnappen ternauwernood aan een bombardement. In het spoor van enkele landgenoten gaan ze op de vlucht en belanden bij toeval in Zweden. 

Het leven lacht hen niet toe: bij de familie die hen onder hun hoede nam, zijn ze niet welkom, Tigris weigert sinds het bombardement te praten en de contacten met hun nieuwe landgenoten lopen niet zo vlot. Azad blijft hardnekkig trainen. Misschien komt dankzij zijn hoogspringtalent alles weer op z'n pootjes terecht... 

Wilt u deze of een andere speelfilm gratis lenen? www.moviesthatmatter.nl/educatie

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube