Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief fijne vakantie!
I FEEL GOOD...

Hoe beter het jaar af te sluiten dan met een feelgood movie that matters in de klas of in de bioscoop om de hoek.
Bioscoop om de hoek? Ja, movies that matter kunt u voortaan in elke bioscoop, in het hele land, met uw klas gaan zien. En als kerstcadeau geven we zo'n bioscoopvertoning weg! Onderaan deze nieuwsbrief leest u hoe u hier kans op maakt. En we geven deze feestmaand nog meer weg: bestel nu kosteloos het nieuwe lespakket met drie actuele korte films.
Het Movies that Matter-team wenst u fijne feestdagen!

NIEUW LESPAKKET - drie korte films over drugs

Jaarlijks geeft de wereld bijna 400 miljard uit aan illegale drugs, en vallen er vele drugsgerelateerde slachtoffers. Movies that Matter Educatie selecteerde drie korte films over drugsproblematiek die aansluiten bij de curricula van Aardrijkskunde en Mens & Maatschappij-vakken. 

Bekijk de films direct online
Klik hieronder op één van de filmtitels om op de pagina van de betreffende film te komen. Hier kunt u in de linkerkolom het lesmateriaal direct downloaden, naar het online leerpad gaan of de film direct online bekijken.

Toch liever een gratis dvd? 
Mail naar educatie@moviesthatmatter.nl  'Ik wil graag het lespakket over drugs ontvangen' of bel 020-7733624. Of bestel eenvoudig via uw eigen docentenaccount.

La Carnada

La Carnada (13 min)
Spannende fictiefilm over drugssmokkel in het grensgebied Mexico - de Verenigde Staten.

Het lesmateriaal sluit aan bij de eindtermen van Aardrijkskunde (vmbo-t) en richt zich op het grensgebied Mexico en de Verenigde Staten. Leerlingen maken een productieketen van de handel in drugs en benoemen de actoren. Daarnaast worden ze aan het denken gezet over de gevolgen voor de VS, Midden-Amerika en Colombia van het verbod op cocaïne.

War on Drugo

War on Drugo (4 min)
Animatiefilm over de oorlog tegen drugs (war on drugs). De korte film is in opdracht gemaakt van o.a. Kofi Annan en is een pleidooi om de problemen met betrekking tot drugs anders aan te pakken.

Het lesmateriaal sluit aan bij de eindtermen van Maatschappijleer. Leerlingen leren de gevolgen analyseren van de criminalisering van drugs. Daarnaast worden ze aangespoord om zelf een mening te vormen over oplossingen voor drugsgerelateerde problemen.

Haiduc

Haiduc (15 min)
Een heftige documentaire over een jongen van 15 die verslaafd is. Hij liep al jong van huis weg voor een vader die sloeg en belandde op de straten, of eigenlijk in de riolen, van Boekarest, Roemenië. En raakte verslaafd aan drugs. 

Het lesmateriaal sluit aan bij de eindtermen van Maatschappijleer. Leerlingen leren de oorzaken analyseren van drugsverslaving. Daarnaast worden ze aangespoord om zelf een mening te vormen over het voorkomen van drugsverslaving.

MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 2017

Heeft u al een schoolvoorstelling voor uw leerlingen geboekt?
Bij ons maken leerlingen op speelse wijze kennis met mensenrechten; we combineren films met bijzondere nagesprekken en ludieke activiteiten waardoor lastige thema's bespreekbaar worden. Hieronder een greep uit het aanbod en de link naar het volledige programma.

20 en 21 maart 2017 in EYE Amsterdam
27 t/m 31 maart 2017 in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui
Of bekijk onderstaande films, met randprogramma, in een theater bij u in de buurt!

Reserveer via educatie@moviesthatmatter.nl of 020-7733624

VO onderbouw

Trash
speelfilm - 110 minuten

Een aangrijpende thriller over twee jongens, die vuilnis sorteren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Wanneer ze een portemonnee vinden tussen het afval realiseren ze zich niet wat de gevolgen hiervan zijn... Een film over vriendschap en vertrouwen, maar ook over armoede, corruptie en politiegeweld.

Voor de film maken leerlingen zelf Braziliaanse straatkunst en vertellen Braziliaanse jongeren dat Brazilië meer is dan voetbal, samba en capoeira.

VO bovenbouw

Eye in the Sky
speelfilm - 102 minuten

Een fascinerende, zwartkomische en spannende inkijk in de huidige manier van oorlog voeren. Eye in the Sky neemt de leerlingen mee naar discussies tussen militairen en politici die beslissingen maken over leven en dood op duizenden kilometers afstand. Vanuit London iemand executeren in Nairobi, mag dat?

Een film die leerlingen prikkelt na te denken over oorlogsrecht. In het interactieve tussenprogramma moet de leerling een keuze maken. Wat zouden zij doen?

Meer voor de bovenbouw
MBO

Nice People
documentaire - 58 min

Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, woonachtig in het ‘vriendelijke’ Zweedse Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, doen ze nu mee aan de wereldkampioen-schappen Bandy in Siberië.

Deze vrolijke film over integratie en cultuurverschillen wordt ingeleid door theatermakers, die de leerlingen confronteren met hun eigen vooroordelen.

Meer voor het mbo
SERIOUS REQUEST - LAAT ZE NIET STIKKEN

Aandacht voor longontsteking als dodelijke infectieziekte bij jonge kinderen

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte. Vooral kinderen in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht. Daarnaast leven, slapen en koken veel families in één ruimte. Ongezonde rookvorming in combinatie met slechte ventilatie kan tot dodelijke gevolgen leiden.

FILMTIPS
Met Serious Request aan de slag in de klas? Kijk met de onderbouw naar Africa United, een film die we samen met de Erasmus Universiteit uitvoerig hebben getest op gedragsverandering onder vmbo-scholieren. 

Lees meer over dit onderzoek
WINNEN! MET DE KLAS NAAR DE BIOSCOOP

Onderzoek toont aan dat een film in de bioscoop nóg meer impact heeft op leerlingen, dan het bekijken van een film in de klas. Daarom organiseren we voortaan op aanvraag filmvoorstellingen in alle filmtheaters in Nederland. Dus ook bij u in de buurt!

Wilt u met de klas naar een zelf gekozen film?
Kies een film uit onze ruime selectie, wij regelen de rest. educatie@moviesthatmatter.nl of 020-7733624

Wilt u zo'n bioscoopvoorstelling winnen? Mail ons dan met: "Ïk wil graag met de klas naar de bioscoop in [plaatsnaam] [filmtitel] zien". 

WIN festivaltickets door je stem uit te brengen!

Jouw favoriete 'human rights' film uit 2016 nog een keer op het witte doek? STEM NU op Harvest 2016 en wie weet is jouw favoriet straks op het Movies that Matter Festival te zien. Bovendien maak je kans op gratis kaartjes voor het festival. 

Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube