Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief 12 mei docentendag Schrijf je nu in!
Ook bij u in de bioscoop

We kijken met trots terug op een prachtige festivaleditie, met een recordaantal van ruim 8.500 leerlingen die het Educatie programma bezochten.
Zij beoordeelden de filmkeuze met een 8.5 en gaven een 7,8 voor het randprogramma.
Nice People en Eye in the Sky vertonen we volgend jaar daarom opnieuw. U kunt nu  reserveren voor komend schooljaar.
Bekijk de festivalfilms nu ook in de bioscoop in uw eigen stad! Te boeken met randprogramma.

film en theater MBO

Speciaal voor mbo leerlingen maakte Theatergroep DRANG een zwart-komische inleiding bij de documentaire Nice People; scherpe grappen over nieuwkomers en de angst voor het onbekende. Leerlingen bleven in verwarring achter, maar tijdens de film viel de confrontatie op z'n plek; wat is inburgeren voor hen eigenlijk?

Theatergroep DRANG komt graag naar het filmtheater bij u in de buurt om de film in te leiden. Boekingen via educatie@moviesthatmatter.nl

Meer over theatergroep DRANG
Zeefdrukken met DJ's

Voorafgaand aan de spannende film Trash deden leerlingen mee aan een workshop zeefdrukken. Ze bedrukten ieder een eigen linnen tasje met teksten als 'vriendschap is alles', passend bij het thema van de film. 
Braziliaanse kunstenaars uit de favela's heetten de leerlingen welkom in de zaal met een swingende DJ act. Ook vertelden zij over het leven in de Favela's en de rol van 'activistische' straatkunst daar. 

Ook zeefdrukken met uw leerlingen? Het mobiele atelier komt graag naar uw school! (info via educatie@moviesthatmatter.nl)

leren over humanitair oorlogsrecht

Wanneer de spannende dilemma-film Eye in the Sky onaangekondigd wordt gepauzeerd, klinkt er een zucht van ongeloof in de zaal... Net nu de piloot op het punt staat te beslissen om de drone wel of niet af te vuren! In het pauzegesprek reageren de leerlingen via anonieme stemkastjes op stellingen over het dilemma. Wat zouden zij doen? De stellingen worden besproken met een expert van het Rode Kruis. 
Want, wat is eigenlijk humanitair oorlogsrecht? En hoe zinvol is dat? Mogen we levens tegen elkaar afwegen? 

Bekijk deze film met de leerlingen in de bioscoop bij u in de buurt en nodig een gastdocent van het Rode Kruis uit op school om te vertellen over humanitair oorlogsrecht.

gastles humanitair oorlogsrecht
Docentendag 12 mei

- zinvol praten over vooroordelen -

Mensen, en dus ook leerlingen en docenten, hebben vooroordelen. Hoe ga je hier mee om? Wat zijn de mogelijkheden die je hebt met tieners en waar liggen je kansen bij deze doelgroep? Speciaal voor het voortgezet onderwijs en het mbo is er lesmateriaal ontwikkeld dat leerlingen uitnodigt om zich te verplaatsen in de ander. De docentendag staat in het teken van verschillende werkvormen die bewustwording omtrent vooroordelen stimuleren.

De docentendag vindt plaats in het Amnesty-huis, Keizersgracht 177 in Amsterdam op vrijdag 12 mei 2017.

Meer informatie en aanmelden
BESTE FILM VOLGENS JONGEREN

Vijf jonge filmliefhebbers met een mening over film, die ze ook nog eens goed kunnen uiten: dat is de MovieZone Jury. Dit jaar keken Adam, Cindy, Eefje, Job, Flor maar liefst dertien festivalfilms en kozen unaniem voor winnaar Stranger in Paradise van regisseur Guido Hendrikx, over een leraar die pas gearriveerde migranten in een vluchtelingenkamp drie verschillende verhalen vertelt over hun toekomst in fort Europa. De film is gratis online te bekijken.

Volgend jaar uw leerlingen in de jury?
BESTE FILM VOLGENS STUDENTEN

Ook studenten hebben hun eigen competitie op het festival. Een studentenjury van de De Haagse Hogeschool keek een selectie van festivalfilms en nomineerdeThe Citizen, Tamara, Tickling Giants en The Verdict. Deze films waren op het festival voor alle studenten en CJP'ers gratis te zien. De Students' Choice Award, bestaande uit de Gouden Vlinder en € 1.500, ging naar regisseur Roland Vranik voor zijn ontroerende speelfilm The Citizen.

Interview Students' Choice jury
Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube