Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Win een film- en ervaringsreis voor je klas!
Feest

Hoera! Op 20 november bestaat het kinderrechtenverdrag 28 jaar. Dit verdrag is er om de rechten van miljoenen kinderen (tot 18 jaar) over de hele wereld te beschermen. Helaas wordt dit nog niet overal nageleefd. Mede daarom besteden we hier ieder jaar aandacht aan, en vieren we het belang ervan.

Vier het met ons mee op 20 november tijdens een feestelijk programma op IDFA of bekijk een mooie kinderrechtenfilm in de klas. En bij feestjes horen kadootjes dus daarom hebben we een hele mooie winactie.

Vier het met ons mee!

Kom op 20 november naar Tuschinski 1 in Amsterdam en vier het 28-jarig bestaan van het kinderrechtenverdrag samen met ons, IDFA en EO/IKONdocs. Kijk op deze feestelijke dag gloednieuwe films uit de jeugddocumentaire-serie Mensjesrechten, beleef optredens van jongeren, voer gesprekken met filmmakers en doe mee aan een kinderrechtenquiz met stemkastjes. Wil je samen met je leerlingen (vo- onderbouw) dit feest bijwonen? Dat kan kosteloos!

Meld je aan
Kinderen in de hoofdrol

Op Cinekid gingen de afgelopen week nieuwe Mensjesrechten documentaires in première. Er zijn inmiddels veertig (!) korte films gemaakt in deze serie, die je kunt bekijken op onze website. Amnesty maakte een gratis te downloaden lespakket bij een paar van de films uit de serie.

Bestel dit pakket
Leerlingenparticipatie in Kenya

Niet over kinderen maar met kinderen praten. Dat is een belangrijk punt uit het Kinderrechtenverdrag. In Kenya, waar afgelopen donderdag verkiezingen waren, doen leerlingen mee aan de leerlingenraadverkiezingen. In de documentaire A Goat for a Vote zien we hoe de leerlingen van de Majaoni Secondary School in Kenia leren over democratie. Tijdens de jaarlijkse schoolverkiezingen strijden drie studenten voor de prestigieuze titel van president. We maakten een Engelstalig online leerpad bij de film.

Ga naar online leerpad
Online leerpad Uitgezet

Het nieuws over de verdrijving van de terreurgroep IS uit de Syrische stad Raqqa doet ons denken aan het verhaal van Ahmed. Hij vluchtte naar Nederland maar kreeg geen verblijfsvergunning en werd in 2012 als twaalfjarig kind uitgezet naar Irak. Wij maakten een online leerpad op de site van Spons waarin Ahmed vertelt hoe zijn leven drastisch veranderde toen hij gedwongen werd te verhuizen van het Nederlandse Dronten naar het Irakese Kirkuk. 

Bekijk het online leerpad
Studiedag Filmdidactiek

Niet alleen kinderen hebben rechten; docenten ook!
Zo is er bijvoorbeeld het recht op bijscholing. Het Amsterdams Filmmenu organiseert een docentendag op IDFA. De mogelijkheden van film zijn grenzeloos, ook in het onderwijs. Tijdens deze studiedag wordt je ondergedompeld in de wereld van film en didactiek en kun je de de grappige en indrukwekkende documentaire Netiquette zien over de etiquette onder jongeren op internet. 

Meld je hier aan
Winactie film en ervaringsreis

In The Wait maken we kennis met de 14-jarige Rokhsar. Ze woont met haar familie in Denemarken, spreekt vloeiend Deens en voetbalt bij een lokale club. Hoewel ze er al vijf jaar woont en goed is geïntegreerd, heeft ze geen verblijfsvergunning. Het wachten op het verlossende woord duurt eindeloos en trekt een zware wissel op de jonge tiener.

The Wait is dit jaar in het educatieprogramma te zien op IDFA, maar ook op het Movies that Matter Festival in Den Haag (23 t/m 31 maart 2018). We vertonen de film in samenwerking met IDFA en het Humanity House. Na de filmvertoning maken de leerlingen een ervaringsreis in het Humanity House. Daarbij kruipen ze in de huid van een vluchteling en maken een interactieve reis, waarin ze ervaren hoe het is om te moeten overleven in conflict- of rampgebied. Na afloop van deze reis is er een ontmoeting met een vluchteling.

Wil jij kans maken op dit bijzondere pakket? Stuur dan een mailtje naar educatie@moviesthatmatter.nl o.v.v. ‘Ik wil naar The Wait’ en wie weet ben je de gelukkige winnaar!

Lees meer over combinatietickets in Den Haag
Amnesty  vfonds  De versterking   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube