Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Bijna meivakantie!
Record!

De tiende Haagse editie van het Movies that Matter Festival is alweer achter de rug. We bereikten dit jaar bijna 10.000 scholieren en in totaal een record aantal van 27.000 bezoekers!

Graag brengen we in deze nieuwsbrief een aantal succesvolle festivalprogramma's onder je aandacht, met films over jongeren die zich inzetten voor een betere toekomst. Deze zijn te bekijken in de klas of in een bioscoop bij jou in de buurt. En natuurlijk hebben we ook weer een winactie.

Joshua: Teenager vs Superpower

Nog maar 17 lentes jong en dan al tegen een onderdrukkend regime in opstand komen? Je moet het maar durven.De Chinese tiener Joshua Wong deinst niet terug voor de Chinese overheid die steeds meer macht grijpt in het tot voor kort autonome Hong Kong.

In Joshua: Teenager vs. Superpower zie je hoe hij zich verzet tegen de machthebbers. Deze bijzondere documentaire van de Amerikaanse regisseur Joe Piscatella won op het MtMF18 maar liefst twee awards: de Activist Documentary Award en de MovieZone MtM Award (dé jongerenprijs op Nederlandse filmfestivals).

Bekijk deze film online
#chicagogirl - The Social Network Takes on a Dictator

Ook de Syrische vluchteling Ala’a Basatneh is een dappere jongere die in opstand komt tegen het regime. Zij gelooft in burgerverzet tegen dictator Assad. Vanuit een buitenwijk in Chicago onderhoudt de negentienjarige een online netwerk van revolutionairen in Syrië. Terwijl de oorlog voortduurt, rijst de vraag welk middel het meest effectief is om een dictator te verdrijven: sociale media of een AK-47?

#ChicagoGirl - The Social Network Takes on a Dictator is ook een film van Joe Pisctatella, waarmee hij in 2014 op het Movies that Matter Festival de Students' Choice Award in de wacht sleepte.

Bekijk deze film online
Gastspreker of gastdocent in de klas

Maak de vertoning van een film in de klas extra bijzonder door een ervaringsdeskundige uit te nodigen die de leerlingen na afloop meer kan vertellen over de onderwerpen uit de film. Denk bijvoorbeeld aan een Chinese of Syrische vluchteling bij de twee bovenstaande films of een holocaust overlevende bij de spannende speelfilm Un Sac de Billes. Of nodig een gastdocent uit bij één van onze films.

Wil je een gastspreker of gastdocent uitnodigen? Neem dan contact met ons op. In samenwerking met onze partners Vluchtelingenwerk, Vluchtelingenambassadeurs, en Landelijk Steunpunt WOII-Heden, het Rode Kruis of Amnesty International, regelen wij een gastspreker bij jou in de klas.

UN SAC DE BILLES

Veel indruk maakte dit jaar het fonkelnieuwe programma dat we maakten bij de film Un Sac de Billes. De scholieren maakten voor dat ze de film zagen een leerpad, waarin ze kennis maakten met de bijzondere Frits Pront. Hij was zes jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Tijdens het festival ontmoetten de leerlingen Frits in het echt, waarna hij vertelde over zijn ervaringen tijdens de oorlog. Lisa Wade stelde de vragen die de leerlingen via het online leerpad vooraf hadden ingestuurd. Dit had veel impact op de scholieren, die de film en het naprogramma waardeerden met een dikke 9!

Bekijk de film en het online leerpad
SCHULDIG

Ook nieuw dit jaar op het festival was het programma dat we maakten bij de docu-serie Schuldig. De serie gaat over de bewoners van een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters, en veel mensen met schulden.

Voorafgaand aan de voorstelling maakte illusionist Dan LeFay verschillende thema's van de schuldenproblematiek inzichtelijk d.m.v. verbluffende illusies met geld. Daarna sprak hij met Valerie en Paul Scheerder: twee mensen uit de serie. De aanwezige mbo-studenten waren zeer onder de indruk en beoordeelden zowel de film als het naprogramma met een 8.

Bekijk de serie en het lesmateriaal
Win deze festivaltopper!

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Vind jij het ook van belang dat jouw leerlingen stilstaan bij oorlog en vrede? Ga dan met je klas naar de bijzondere festivalhit Un Sac de Billesin een bioscoop bij jou om de hoek. Wij bieden je de film in combinatie met een online leerpad en een naprogramma met gastspreker. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 5 per leerling. Het is mogelijk om met CJP te betalen. Stuur een mailtje naar educatie@moviesthatmatter.nl 

Heb je geen budget meer? Mail dan: "ik wil de DVD van Un Sac de Billes winnen" naar hetzelfde mailadres en wie weet ontvang jij hem gratis met de post!

Amnesty  vfonds  De versterking   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube