Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief mei 2018
Heftige opmerkingen?

Jouw leerlingen roepen vast ook wel eens rare dingen in de klas. Discriminerende opmerkingen of vreemde uitspraken: het hoort erbij, maar hoe ga je ermee om? Negeren is niet de beste oplossing: dus ga in dialoog! In deze nieuwsbrief filmtips en online leerpaden over discriminatie, radicalisering en mediawijsheid. Wil je eens wat anders dan film? Dan kun je met je klas naar de theatervoorstelling Rebel with a Cause. En je kunt de leukste feel good film over discriminatie winnen: Intouchables!

Film is ook maar een mening

Het is wijs om bij alle informatie die je krijgt, stil te staan wie die informatie aan je geeft. Help je leerlingen mediawijs te worden door ze te leren vragen te stellen over de ‘afzender’. Ook bij film. In het online leerpad Film is ook maar een mening zijn twee korte films te zien over een jongen in een sloppenwijk in Nairobi. Maar beide films schetsen een verschillend beeld van die sloppenwijk en het leven van de jongen.

Bekijk het online leerpad
Impasse

In de veelbekroonde korte film Impasse zien we een jongen en een meisje die elkaar ontmoeten in een trein. Waarom wordt de jongen nerveus van het meisje?
In het gelijknamige online leerpad stellen we leerlingen vragen over radicalisering. Ga naar spons.nl/moviesthatmatter
en maak eenvoudig en gratis een account aan (alleen e-mailadres en wachtwoord vereist).

Bekijk het online leerpad
Rebel with a Cause

In de theatervoorstelling Rebel with a Cause onderzoeken de theatermakers van Drang hoe jongeren ertoe gedreven worden radicale keuzes te maken. De zes jongeren in deze voorstelling zijn op zoek naar wie ze zijn en hoe ze zich verhouden tot de ander. Van Jihadstrijder tot PVV-aanhanger en van voetbalhooligan tot dierenactivist: allerlei radicale ideeën komen aan bod. De voorstelling wordt afgesloten met een workshop, die speciaal is ontwikkeld voor mbo-opleidingen.

Wil jij met er je klas naar toe of wil je dat ze de voorstelling op jouw school komen spelen? Neem contact op met Theatergroep Drang via info@drang.nl of bel 070-346 46 45.

Lees meer over de voorstelling
Danny’s Parade

Helaas worden LGBTI-ers in Nederland nog altijd gediscrimineerd. Voor jongeren is het daarom vaak moeilijk om openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Ben je als jongere dan eenmaal ‘uit de kast’, is er heel weinig waar je naar toe kunt. Ook de 14-jarige Danny uit Bovenkarspel vindt dat hij nergens terecht kan. Dit is voor hem reden om op een jongerenboot mee te willen varen tijdens de Amsterdamse Gaypride. Bekijk de film Danny's Parade met je leerlingen en laat ze het online leerpad maken.

Bekijk het online leerpad
Uitgezet

Over vluchtelingen heeft iedereen wel een mening. Veel mensen vinden dat je niet alle vluchtelingen moet helpen en ze het land uit moet zetten. Maar wat betekent dit voor de vluchteling zelf? De BNNVARA-serie Uitgezet volgt gevluchte kinderen, die nadat ze een lange tijd in Nederland woonden toch werden uitgezet naar het land van herkomst. In het online leerpad ontmoeten we Ahmed. Hij vluchtte naar Nederland maar kreeg geen verblijfsvergunning en werd in 2012 als twaalfjarig kind uitgezet naar Irak.

Bekijk het online leerpad
Winactie Intouchables

Hebben jouw leerlingen de moderne klassieker Intouchables al gezien? Zo niet, dan is dit je kans om een dvd van deze bijzondere feel good film te winnen. Met Intouchables laat je je leerlingen zien dat er bijzondere vriendschappen kunnen ontstaan tussen heel verschillende mensen, ondanks hun vooroordelen over elkaar. 

Wij geven maar liefst tien dvd’s weg! Mail “ik wil graag de dvd van Intouchables" naar educatie@moviesthatmatter.nl en wie weet kun jij binnenkort samen met je leerlingen genieten van deze prachtige film.

Amnesty  vfonds  De versterking   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube