Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Nieuwsbrief mei
Gelijke Behandeling

Iedereen heeft recht op gelijke behandeling en gelijke kansen, ongeacht geaardheid, afkomst of gender. Helaas is dit nog niet overal het geval. Vorige week vond de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie plaats. Wil jij in jouw klas aandacht besteden aan dit onderwerp? Lees dan de filmtips in deze nieuwsbrief en download het gratis lesmateriaal. Ook hebben we een leuke winactie: we mogen speciaal voor docenten 8 gratis kaarten weggeven voor de vertoning van Rafiki in Rialto in Amsterdam op 24 mei om 19:15. Wil jij erbij zijn? Stuur voor donderdag 23 mei 15:00 een mailtje naar 
educatie@moviesthatmatter.nl o.v.v. Winactie Rafiki.

Filmtip: Jongens

4 vmbo en mbo

Jammer genoeg is er in de samenleving en dus ook op scholen, nog veel onbegrip over en discriminatie tegen LGBT+-ers. Op 17 mei was het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Wil jij dit onderwerp bespreekbaar maken met jouw klas? Bekijk dan online met jouw klas de film Jongens en download het gratis lesmateriaal. 
Jongens
 vertelt over Sieger, een sportieve, zwijgzame 15-jarige jongen die plotseling verliefd wordt op Marc, zijn nieuwe teamgenoot.

Bekijk online
Filmtip: Love, Simon

Praktijkonderwijs en vmbo

Iedereen verdient ware liefde. Voor de zeventienjarige Simon Spier (Nick Robinson) is het net iets ingewikkelder. Hij moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt hilarisch, angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. Love, Simon is een grappig en oprecht verhaal over opgroeien, alle hectiek rondom jezelf vinden en verliefd worden.

Bestel deze film op dvd of boek een vertoning bij jou in de buurt
Filmtip: Pride

vo bovenbouw en mbo

Pride is een hartverwarmende en vrolijke speelfilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de zomer van 1984, tijdens het Thatcher-tijdperk, besluit een groep homo’s en lesbiennes uit Londen geld in te zamelen voor de arme families van de stakende mijnwerkers. Wanneer de vakbond het geld weigert aan te nemen, trekt de groep in een minibus naar het mijnwerkersdorpje op het platteland van Wales om het geld persoonlijk te overhandigen. Daar stuiten ze op conservatisme en homohaat. 

Bekijk online
MtMF Films bij jou in de buurt

Voor leerlingen die niet naar Amsterdam of Den Haag kunnen komen, brengen wij onze mooie festivalprogramma's naar filmtheaters door heel Nederland. Zo kun je met jouw school bijvoorbeeld naar de indrukwekkende film What Will People Say over de zestienjarige Nisha. Zij is net als haar Noorse leeftijdsgenoten; ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en heeft haar oog laten vallen op een leuke jongen. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen, omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. 

Tijdens een interactieve inleiding voorafgaand aan de film gaat de moderator met studenten in gesprek over zelfbeschikking middels stellingen. In hoeverre bepalen studenten zelf hoe ze hun leven leiden? En heeft hun opvoeding invloed op de beslissingen die ze maken? 

Wil jij met jouw school naar deze of een andere film uit ons programma? Bekijk hier het volledige programma of ga direct naar het online formulier.

Filmtip voor Aardrijkskunde

vo leerjaar 4

Geef jij aardrijkskunde en wil je in de les aandacht besteden aan Cambodja? Kies er dan voor om de korte documentaire (16 min.) Lost World te laten zien. In deze film keert regisseur Kalyanee Mam terug naar haar thuisland Cambodja en legt vast hoe ieder jaar miljoenen tonnen Cambodjaans zand verscheept worden om de landmassa van Singapore uit te breiden. Als gevolg hiervan worden ecosystemen ontwricht en is er steeds minder bescherming tegen tsunami’s en de stijgende zeespiegel.

Volg ons op LinkedIn

Film kan op een pakkende manier complexe problemen invoelbaar maken. Daarom bieden we docenten gratis films en lesmateriaal aan voor in de klas en organiseren we bioscoopvoorstellingen door het hele land. Samen met docenten en partnerorganisaties meten we de impact van films, op basis van kennis, houding en gedrag van leerlingen.

Wil jij op de hoogte blijven van al onze activiteiten, nieuwtjes, filmtips, docentendagen, winacties en nog veel meer? Volg Movies that Matter Educatie op LinkedIn. 

Amnesty  NPL-DEF  De versterking   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube