Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief December 2019
Films die ogen openen

Deze week vieren we dat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat. Feest dus!

Met onze films, verdiepingsprogramma’s, debatten en lesmaterialen willen we ogen openen. Voor veel leerlingen lijken mensenrechten vanzelfsprekend, maar wat gebeurt er eigenlijk als die mensenrechten wegvallen? Dát laten die films zien.

Bekijk hieronder onze nieuwste lesmaterialen, filmtips en festivalaanbod.

Filmtips - Dag van de Rechten van de Mens

Op 20 november bestaat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar en 10 december is de Dag van de Rechten van de Mens. Daarom tippen wij twee films die je in de klas kunt vertonen om deze mensenrechten te bespreken.

In de korte film Bachir in Wonderland (PO groep 7 en 8, VO jaar 1) droomt de titelheld van zwemmen in de zee. Maar hij zit zonder paspoort in een vluchtelingekamp midden in de woestijn. Een zomerkamp in Spanje biedt een kans op de droom van zijn leven. The Breadwinner (VO jaar 1 en 2) is een animatiefilm waarin de vader het twaalfjarige Afghaanse meisje Parvana door de taliban ten onrechte in de gevangenis wordt opgesloten. Parvana verkleedt zich als jongen om voor haar gezin te kunnen zorgen, en zet alles op het spel om uit te vinden of haar vader nog leeft.

Benieuwd naar onze andere films? Kijk op onze site voor meer films in de klas.

Mbo-debatten

Ook dit jaar organiseren we mbo-debatten tijdens het Movies that Matter Festival. Studenten kijken tijdens dit programma een film en gaan met elkaar in debat.

In samenwerking met Amnesty organiseren we een debat voor mbo Orde & Veiligheid en Welzijn rond het thema ethnisch profileren.

Het debat i.s.m. Prodemos organiseren we voor juridische mbo opleidingen. Het thema van deze debatten is dilemma's in de rechtstaat.

Nieuw lesmateriaal

We hebben nieuw lesmateriaal ontwikkeld! Voor Aardrijkskunde bij Scenes from a Dry City, een korte film over de watercrisis in Kaapstad. Kijk de film gratis via onze site of vraag de gratis dvd aan.

Voor Geschiedenis hebben we lesmateriaal bij When the War Comes, een film over een paramilitaire groep tieners in Slowakije. Een dvd is gratis op te vragen via educatie@moviesthatmatter.nl.

Movies that Matter Festival 2020

Tijdens het MtMF20 in maart vertonen wij films met verdiepingsprogramma's, waarbij wij leerlingen uitdagen en aansporen om mee te denken en praten over lastige onderwerpen. In deze nieuwsbrief lichten we Stupid Young Heart (VO leerjaar 4 en mbo) uit.

In Stupid Young Heart raakt tiener Kiira onverwacht zwanger van Lenni. Beiden hebben geen positieve rolmodellen in hun omgeving. Terwijl hij worstelt met zijn identiteit en de stress die de zwangerschap met zich meebrengt, raakt Lenni in de ban van zijn nieuwe, extreemrechtse vrienden. Hoe ga je als jongere om met uitdagingen en tegenslagen als je geen stabiele thuisbasis hebt om op terug te vallen?

Aanmelden voor het festival

Wil je ook met je leerlingen naar het festival komen? Vul dan snel het aanmeldformulier in voor Den Haag (23 - 26 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui) of Amsterdam (18 - 19 maart in EYE).

Amnesty  NPL-DEF   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube