Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Extra nieuwsbrief - April 2020
Thuis aan de slag

Helaas moeten de scholen langer gesloten blijven. Daarom lichten wij een aantal films met opdrachten uit, die leerlingen thuis kunt maken. Met online leerpaden gaan leerlingen zelf aan de slag, en kunnen docenten de antwoorden inzien. Neem hiervoor contact op via educatie@moviesthatmatter.nl.

In deze nieuwsbrief vind je films en opdrachten voor Aardrijskunde, Geschiedenis, Maatschappijleer en Burgerschap, CKV en het primair onderwijs.

Aardrijkskunde

In de documentaire Anote's Ark maak je kennis met Kiribati, een eilandenstaat in Oceanië. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Volgens wetenschappers is Kiribati een van de eerste landen die door de opwarming van de aarde zal worden opgeslokt door de zee en spoedig onbewoonbaar zal zijn. De president van Kiribati, Anote Tong, staat voor de grote uitdaging zijn bevolking te redden van de ondergang en tegelijkertijd het klimaatprobleem te agenderen bij wereldleiders.

Overige tips: Ben je op zoek naar materiaal binnen het thema waterschaarste? Dan is het leerpad van Scenes from a Dry City geschikt. Of ga aan de slag met Blood in the Mobile voor het thema handel en globalisering.

Maatschappijleer en burgerschap

In Pizza Verdi komt een man een chique woning binnen. Er blijkt nóg iemand in het huis te zijn, en er ontstaat een spannend kat en muis spel. Al snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. Pizza Verdi is een spannende korte film, die de kijker confronteert met zijn eigen vooroordelen.

Overige tips: Ook Night is een korte film binnen hetzelfde thema. In Drone gaan leerlingen aan de slag met het humanitair oorlogsrecht.

CKV

In Framing the Other zie je hoe elk jaar honderden westerse toeristen de versierde inboorlingen van de Ethiopische Mursi stam komen bezichtigen. Om meer geld te verdienen, verfraaien de Mursi vrouwen hun ' kostuums' op zodanige wijze, dat er minder van hun oorspronkelijke cultuur overblijft.

Overige tips: Aan de slag met het onderwerp Mediawijsheid? Kijk dan naar Film is ook maar een Mening.

Geschiedenis

Voor When the War Comes volgde de Tsjechische filmmaker Jan Gebert de leden van de Slovaakse extremistische, paramilitaire groep Svrcek. De groep bestaat vooral uit jonge mensen, grotendeels tieners, die zich zorgen maken over de toekomst van hun land. Onder de bezielende leiding van oprichter Peter trainen ze in weekeinden met nepgeweren en verkondigen ze op scholen hun fascistische ideeën. Hun doel is om van Slovakije een totalitaire staat te maken, zonder immigranten. De regerig staat het oogluikend toe, zolang ze maar geen wetten overtreden.

Helaas is deze film niet gratis online beschikbaar. U kunt de DVD gratis bij ons lenen. Mocht u gebruik maken van een online klaslokaal, kunt u uw scherm delen met uw leerlingen terwijl u de film aan zet. 

Overige tips: Gebruik het leerpad van China Blue voor het thema Industriële revolutie. In het leerpad van Arigato wordt de bezetting van Nederlands-Indië behandeld.

Primair onderwijs

Ook voor het primair onderwijs hebben we verschillende lespaden. Bijvoorbeeld Een Giraf in de Regen. In deze korte animatiefilm gaat al het drinkwater in het denkbeeldige land Djambali naar het zwembad van de leeuw. Een giraf protesteert daartegen en wordt prompt verbannen naar Mirzapolis, een land waar voornamelijk honden wonen. De giraf wil asiel aanvragen en probeert zich aan te passen, maar dat is niet gemakkelijk. Een grappige en korte fabel waarin grote thema's als vluchten en asiel op speelse wijze aan bod komen.

Overige tips: Voor het thema 75 Jaar Vrijheid kan je ook aan de slag met Een Jaar Zonder Mijn Ouders of De Club van Lelijke Kinderen.

Amnesty  NPL-DEF   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube