Indien u deze e-mailnieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter - Educatief Juli 2020
Racisme bespreken in de klas

De dood van George Floyd heeft veel teweeg gebracht. Over de hele wereld demonstreren mensen tegen etnisch profileren. Een belangrijk thema om ook in de klas te behandelen. In deze nieuwsbrief vind je drie filmtips waarmee je dit thema invoelbaar kan maken in de klas.

Daarnaast zijn de eerste titels van MtMF21 bekend. Woon je niet in Amsterdam of Den Haag? Boek dan een vertoning bij een filmtheater in de buurt.

3 filmtips over Etnisch profileren

1 The Hate u Give (in de klas)
bovenbouw vo en mbo

Starr beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat. De balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent.

We geven een dvd van The Hate U Give gratis weg! Wil je kans maken, stuur dan een mail naar educatie@moviesthatmatter.nl o.v.v. aan de slag met etnisch profileren.

2 See You Yesterday (online)
vo leerjaar 1 en 2

Als CJ en Sebastian een rugzak ontwerpen waarmee ze terug in de tijd kunnen, wordt CJ’s broer onterecht doodgeschoten door de politie. CJ en Sebastian gaan terug in de tijd om hem te redden. Maar de gevolgen daarvan laten zich in de keiharde Bronx niet overzien; is de broer niet het slachtoffer dan is het een andere onschuldige Afro-Amerikaanse jongen. Wie moet het slachtoffer worden?

Deze film is beschikbaar via Netflix.

3 Les Misérables (i.s.m. IFFR, in de bioscoop)
mbo

Een dag na de gewonnen WK-finale van 2018 lopen de spanningen hoog op in de Parijse voorstad Montfermeil. Terwijl agent Stéphane zijn eerste werkdag beleeft, eist een groep zigeuners een gestolen leeuwenwelp op en zorgt de jonge Issa weer voor problemen. Indrukwekkend, explosief debuut, deels geïnspireerd door de Franse rellen van 2005.

Ga met je klas naar de bioscoop voor een voorstelling van Les Misérables. Movies that Matter en IFFR hebben samen een educatief programma ontwikkeld voor deze film, passend bij de uitgangspunten van het vak Burgerschap/Maatschappijleer.

Eerste festivaltitels bekend

De eerste educatietitels voor het Movies that Matter Festival 2021 zijn bekend.

Vechtmeisje (praktijkonderwijs, leerjaar 1&2)
De 12-jarige Bo blijkt talent te hebben voor boksen. Maar nu haar ouders in een vechtscheiding liggen, moet ze leren haar emoties te beheersen en te accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.

Stupid Young Heart (bovenbouw voortgezet onderwijs en mbo)
De 15-jarige Kiira en Lenni worden verrast met een onverwachte zwangerschap. Ze komen voor verschillende problemen staan, zonder goede rolmodellen, zonder geld en zonder baan, waardoor Lenni betrokken raakt bij een extreemrechtse groepering.

Watani My Homeland (bovenbouw vmbo en mbo)
We volgen een gezin dat leeft in oorlogsgebied; in de frontlinie van de oorlog in Syrië tussen de door burgers verlaten huizen.

Het Movies that Matter Festival 2021 vindt plaats op 17 en 18 maart in EYE Amsterdam en van 22 t/m 25 maart in Den Haag. Wil jij met je klas het Movies that Matter Festival bezoeken? Schrijf je dan in via deze pagina. Wees er snel bij, want tot 15 oktober ontvang je vroegboekkorting.

Met je klas naar de bioscoop

Vanaf september starten we weer met filmvertoningen en verdiepingsprogramma’s in filmtheaters door heel Nederland. Zo kun je met jouw leerlingen of mbo-studenten een film van Movies that Matter zien bij een theater bij jullie in de buurt. Klik hier voor het nieuwe filmaanbod. Uiteraard volgen we de richtlijnen van het RIVM en werken we binnen de mogelijkheden van de verschillende theaters.

Amnesty  NPL-DEF   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube