Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter A Matter of ACT op Movies that Matter Festival 2017
A Matter of ACT-programma

In de negen A Matter of ACT documentaires op het Movies that Matter Festival 2017 wordt op indrukwekkende wijze een beeld gegeven van het leven en werk van mensenrechtenverdedigers wereldwijd. De films tonen de dappere strijd tegen onrecht en onderdrukking en laten zien onder welke grote gevaren en bedreigingen de activisten hun werk moeten doen. De activisten geportretteerd in deze negen films  zullen na bijna elke screening aanwezig zijn om met het publiek in gesprek te gaan.

De A Matter of ACT selectie bestaat dit jaar uit de documentaires The Borneo Case, City 40Dil Leyla, Disturbing the PeaceThe Empty RoomHissein Habré, A Chadian TragedyKiki, Tickling Giants en What Tomorrow Brings.

Dit competitieprogramma komt tot stand in samenwerking met Amnesty International.

A Matter of ACT-night

Op zaterdag 25 maart om 20.00 uur vindt in Theater aan het Spui de feestelijke A Matter of ACT Night plaats. Op deze door Simone Weimans gepresenteerde avond brengen we een hommage aan de negen activisten uit het programma en wordt de documentaire Dil Leyla vertoond. Speciale gast Mary Robinson, eerste vrouwelijke president van Ierland (1990-1997) en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de verenigde Naties, opent de avond. Na afloop van de film volgt een nagesprek met de regisseur van Dil Leyla, Asli Ozarslan.

What Tomorrow Brings

Razia Jan (uit onze festivalfilm What Tomorrow Brings) heeft een droom: dat alle meisjes in Afghanistan naar school gaan. In een afgelegen, conservatief Afghaans dorpje richt zij de allereerste meisjesschool op. Voor het eerst kunnen meisjes leren lezen en schrijven, en op de school hebben ze een veilige haven waar ze kunnen dromen van een betere toekomst. Tradities, conservatieve familieleden en de dreiging van de Taliban maken deze toekomst echter zeer instabiel.  What Tomorrow Brings was in 2016 de verrassings-slotfilm van het festival, dit jaar terug als een van de inspirerende hoogtepunten.

Awards

Op woensdag 29 maart worden tijdens de feestelijke Award Ceremony in Theater aan het Spui de Gouden Vlinders uitgereikt. Een daarvan gaat naar de beste film uit de A Matter of ACT competitie, de tweede vlinder valt een van de voorvechters van mensenrechten uit dit programma ten deel.
Voor deze avond, waarop ook ander prijzen uitgereikt worden en een winnende film vertoond, worden via de website en aan de festivalkassa kaartjes verkocht.

Jury

De A Matter of ACT-jury bestaat dit jaar uit Lilian Gonçalves – Ho Kang You, voormalig bestuurslid van Amnesty Internationaal in Nederland en International Executive Committee van Amnesty International te Londen. De Chinese filmmaakster en activiste Nanfu Wang, oprichter en directeur van Artists for Amnesty Bill Shipsey, mensenrechtenactivist en regisseur Malek Shafi’i en Samer Al Adib, oprichter van de in Amsterdam gebaseerde, Syrische radio station Sonono Internet Radio. Lees hier meer over de juryleden.

Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube