Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Movies that Matter Festival 2020
Winnaars MtMF20 Awards

De winnaars van het Movies that Matter Festival 2020 zijn bekend! Helaas kon het festival dit jaar niet doorgaan in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Een deel van de festivalfilms is nu online te zien via Picl.nl. Ook keken de jury’s van de competitieprogramma's Activist, Camera Justitia, Dutch Movies Matter en Students’ Choice alle films online. Zij zijn verheugd dat de winnende films alsnog de erkenning kunnen krijgen die ze verdienen.

Winnaar Activist Documentary Award: Ximei

Regisseurs Andy Cohen en Gaylen Ross zijn bekroond met de Activist Documentary Award en € 5.000 voor hun documentaire Ximei. De Activist-competitie komt tot stand in samenwerking met Amnesty International en bestaat uit acht inspirerende documentaires over het leven en werk van bijzondere mensenrechtenverdedigers. De jury, onder leiding van Amnesty International Nederland-bestuurslid Nenita La Rose, prees de documentaire en het werk van de activiste.

Uit het juryrapport: "Ximei is een schrijnende getuigenis van de buitengewone moed en veerkracht van een vrouw die opkomt voor de meest gemarginaliseerde en tot slachtoffer gemaakte leden van een samenleving."

Bekijk hier het dankwoord van activiste Liu Ximei en regisseur Andy Cohen.

Over de film
Een intiem portret van de Chinese Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid. Ze is de stem van de vele arme boeren die aids hebben opgelopen door bloedtransfusies in de jaren negentig. Liu is sterk - maar blijft haar hoop intact bij intimidatie, tegenwerking en ziekte?

Hier vind je ons interview met regisseur Andy Cohen.

De film is tot en met 19 april te zien op Picl.nl.

Winnaar Camera Justitia Award: Collective

De Camera Justitia-jury, onder leiding van mensenrechtenadvocaat en filmmaker Kelly Matheson, kent de Camera Justitia Award toe aan Alexander Nanau, regisseur van Collective. La Causa ontving van de jury een Special Mention. Camera Justitia is een programma met films over juridische dilemma's, waarheidsbevinding en de strijd voor gerechtigheid.

Uit het juryrapport: "Als jury voelden we dat Collective belichaamt wat deze prijs vertegenwoordigt. Collective onthult het falende gezondheidszorgsysteem van Roemenië - een systeem met een mandaat om voor zijn patiënten te zorgen, niet om ze te doden. Het benadrukt de rol die de vrije pers speelt in de strijd voor de bescherming van de fundamentele mensenrechten. Het onderstreept de cruciale rol van klokkenluiders en de moed die nodig is om naar voren te komen voor het grotere goed. En tot slot laat het ons kennismaken met visionaire mensenrechtenverdedigers ingebed in de pers, in de gezondheidszorg en in de regering die ons hoop geven en ons laten zien dat er een weg vooruit is die is geworteld in mensenrechten als we ervoor kiezen om die te nemen."

Bekijk hier het dankwoord van regisseur Alexander Nanau.

Over de film
Een zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië. Een groep dappere journalisten weigert los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Hebben ze een kans in een land dat gebukt gaat onder corruptie?

Winnaar Dutch Movies Matter Award: Stop Filming Us

Stop Filming Us van regisseur Joris Postema is door de jury, onder leiding van Ido Abram (adjunct directeur Eye), bekroond met de Dutch Movies Matter Award. Sidik en de panter ontving een Special Mention. Om de productie van geëngageerde films van Nederlandse bodem nog meer te stimuleren, organiseert het festival de Dutch Movies Matter-competitie, met steun van auteursrechtenorganisatie VEVAM.

Uit het juryrapport: "Prachtige beelden en boeiende dialogen hebben gezorgd voor een frisse benadering van een lastig onderwerp. Als publiek maken we deel uit van het filmproces zelf. We volgen de denkprocessen van de filmmaker, die consequent niet alleen probeert op zichzelf te reflecteren en een eerlijke dialoog aan te gaan met de hoofdrolspelers, maar er ook voor zorgt dat ze keuzevrijheid hebben bij het vertellen van hun verhalen." 

Bekijk hier het dankwoord van regisseur Joris Postema.

Over de film
Fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Eerlijk en inzichtelijk, met stemmen van alle kanten.

Students' Choice: Atlantis

De Students' Choice Award is in samenwerking met de Universiteit van Leiden dit jaar uitgereikt aan Valentyn Vasyanovychals voor zijn film Atlantis. De jury oordeelde unaniem dat deze film een cinematografisch meesterwerk is met een belangrijke boodschap over de gevolgen van oorlog.

Over de film
Oekraïne, 2025: de oorlog tegen Rusland is gewonnen, maar heeft de Oekraïense bevolking verslagen achtergelaten. Atlantis, bekroond op het filmfestival van Venetië, is pure arthouse cinema. Regisseur Valentyn Vasyanovych schuwt heftige, expliciete beelden niet, maar toont in schitterend geënsceneerde shots ook warmte en menselijkheid in een naoorlogs, desolaat landschap.

Amnesty  NPL-DEF  BNNVARA  Trouw - verdieping   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube