Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Movies that Matter @ IDFA 2013
INTERNATIONALE PREMIERE 'AI WEI WEI: THE FAKE CASE'

De jaarlijkse themamiddag van Movies that Matter op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) kent dit jaar drie premières.

Het programma met als thema ‘Een podium voor vrijheid’  start zondagmiddag 24 november met Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus, een film die inzoomt op een moedige ondergrondse theatergroep in Minsk. Het onthutsende rechtbankverslag Judgment in Hungary is de tweede film en volgt het onlangs afgeronde proces tegen vier Hongaarse neonazi’s. Ai Weiwei The Fake Case sluit de dag af.

Om 16.30 uur vertoont Movies that Matter als hekkensluiter de nieuwe documentaire over de vermaarde Chinese ‘artivist’ Ai Weiwei. In Ai Weiwei The Fake Case portretteert filmmaker Andreas Johnsen de kunstenaar in de periode van zijn proefverlof, volgend op drie maanden eenzame opsluiting vanwege vermeende belastingontduiking. De kunstenaar reflecteert op zijn ervaringen in de gevangenis en de Chinese politieke situatie, en vraagt zich af hoe ver hij moet gaan in zijn activisme. We zien hoe de strubbelingen met zijn belagers Ai Weiwei ook tot nieuwe kunstwerken inspireren, de enige manier om zijn frustraties te uiten. Bahram Sadeghi spreekt aansluitend met filmmaker Andreas Johnsen en hoogleraar globaliseringsstudies aan de UvA Jeroen de Kloet, die zich richt op Chinese cultuur: van rockmuziek tot moderne kunst.

Movies that Matter @ IDFA 2013 vindt plaats in Pathé Tuschinski. Alle films worden gevolgd door een gesprek met onder anderen de regisseur. Bahram Sadeghi presenteert de middag.
Kaarten zijn nu te reserveren via www.idfa.nl.

LEES MEER
Logo Amnesty International  Logo VFonds  IDFA   Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube