Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Aankondiging Movies that Matter Festival
Alledaagse Rebellie en de 'war on terror'
Van protesteren in je blootje, lawaai maken met potten en pannen en rebelleren met kunst tot een punkoptreden in een kerk en het verstoren van de openbare orde door bijvoorbeeld het zoenen van politieagenten. In A Matter of ACT, het eerste hoofdprogramma van het Movies that Matter Festival dit jaar allerlei ludieke vormen van geweldloos protest.

Competitieprogramma A Matter of ACT heeft behalve tien documentaires over mensenrechtenactivisten en een uitgebreid verdiepingsprogramma met prominente internationale gasten, evneeens een eigen talkshow op het festival: ACT gaat over allerlei vormen van activisme en geweldloos protest. Op maandag 24 maart om 20.30 uur in de foyer van Theater aan het Spui. Onder leiding van Margriet van der Linden gaan Femen activiste Inna Sjevtsjenko (te zien in Everyday Rebellion), ex-oppositieleider Andrei Sannikov (Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus), social media activist Ala'a Basatneh (te zien in #chicagoGirl) en Russisch correspondent Olaf Koens met elkaar in debat. Entree is gratis.

De War on Terror Talkshow sluit zowel aan bij het programma van A Matter of ACT als competietieprogramma Camera Justitia: in dit tweede hoofdprogramma zijn acht indrukwekkende documentaires te zien over over het belang van het recht en de rechtsstaat. Op zaterdagmiddag 22 maart om 16.00 uur in de foyer van Theater aan het Spui. De discussie gaat over de uitwassen van de strijd tegen  terrorisme. Entree is gratis. Te gast zijn onder anderen Sir Nigel Rodley en Jeremy Scahill, een gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist die de oorlog tegen het terrorisme en de betrokkenheid van paramilitaire eenheden daarin onderzocht. Scahill wordt gevolgd in de film Dirty Wars, ook op het festival te zien. De films 5 Jahre Leben en de educatiefilm Drone sluiten ook aan op dit thema. Arabiste Petra Stienen is moderator.
GREED

De ongelijke verdeling van de welvaart en de grote verschillen in inkomen wereldwijd staan centraal in het programma GREED. De films leggen de schrijnende gevolgen van de globalisatie bloot en tonen de keerzijde van de ongereguleerde vrije markteconomie.

In deze selectie zijn te zien: Big Men, Bay of All Saints, Fatal Assistance, Disruption, Everday Rebellion, Inequality for All, Miners Shot Down, Powerless en de openingsfilm van het festival La Jaula de Oro.

Regisseurs en economen uit alle windstreken reageren op filmfragmenten en prangende stellingen over de mondiale economische ongelijkheid in de Talkshow GREED op zondagmiddag 23 maart om 16.00 uur in de foyer van Theater aan het Spui. Entree is gratis.

Met de Zuid-Afrikaanse Rehad Desai (Miners Shot Down), Italiaanse Stefano Liberti (Closed Sea), Colombiaanse econome Amy Benitez, New Yorkse Pamela Yates (Disruption) en Nederlandse professors Alexander Rinnooy Kan en Rick van der Ploeg. Het publiek kan meestemmen. Presentatie door Bahram Sadeghi, tafelheer is Ikenna Azuike van What's up Africa. Slotwoord door Alexander Rinnooy Kan.

ATOMIC: No Panic!

Geen paniek! Ondanks het plaatsvinden van het Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart blijft het festival goed bereikbaar.

Het Movies that Matter Festival sluit aan bij de wereldtop over nucleaire veiligheid met een uitgebreid film- en debatprogramma onder de noemer ATOMIC. Aan de hand van vijf films, debatten en een talkshow belicht dit programma de voor- en nadelen van kernenergie en stelt vragen over de gevaren en het nut van nucleaire toepassingen. De documentaires in dit programma: Countdown to Zero, Pandora’s Promise, Into Eternity, Snake Dance en de speelfilm Grand Central.

Na afloop van de Nuclear Security Summit op dinsdag 25 maart, vindt om 20.30 uur de Talkshow ATOMIC plaats in de foyer van Theater aan het Spui. Entree is gratis. De discussie zoomt in op de risico's van kernwapens & kernenergie met inspirende activisten, wetenschappers, en kunstenaars: Ambassadeur Richard Burt (Global Zero), Kirsty Alexander (Nuclear Industry Association), Shin Chang-Hoon (directeur Asan Nuclear Policy and Technology Center), Bert Wolterbeek (directeur van het Reactor Instituut Delft), Jorien de Lege (Greenpeace), en fi lmmaker Patrick Marnham (Snake Dance). Presentatie Jeroen Kramer.

LOVE

Geen romantische komedies, maar tien onconventionele ‘love stories' zijn te zien in het themaprogramma LOVE. Van de verboden liefde van homoparen in Oeganda en Kameroen in God Loves Uganda en Born This Way tot het gedwongen huwelijk van een tienermeisje met haar meer dan veertig jaar oudere echtgenoot in de speelfilm Night of Silence.

LOVE schijnt met vijf documentaires en vijf speelfilms een ongewoon licht op liefdes, seksualiteit, relaties en vriendschappen op bijzondere plekken en in onalledaagse situaties. De vrolijk gestileerde documentaire The 727 days without Karamo biedt bijvoorbeeld een opmerkelijk inkijkje in het leven van binationale liefdeskoppels in Oostenrijk: door de strenge immigratiewetten zijn partners gedwongen gescheiden van elkaar te leven. De overige twee documentaires zijn Dance of Outlaws en Sex voor 5 euro. Verder zijn de speelfilms Grand Central, Wajma – An Afghan Love Story, Heart of a Lion en Before Snowfall te zien. Na afloop van de films in het programma LOVE zijn er diverse debatten en nagesprekken.

En Verder...

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 20 t/m 26 maart 2014. In Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui en Het Nutshuis in Den Haag presenteert dit internationale film- en debatfestival een week lang zo'n 70 speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, debatten, muziekoptredens en een expositie. Het is een ontmoetingsplek voor publiek en internationale gasten als filmmakers, politici, journalisten en kunstenaars. Mis het niet!

Ook tijdens de NSS top in Den Haag is het festival goed bereikbaar met openbaar vervoer.
Klik hier voor meer festivalinfo en hier om direct kaarten te reserveren.
En abonneer u hier op de gedurende het festival dagelijkse digitale nieuwsbrief Daily Matters.

Logo Amnesty International  Logo VFonds   Stelt u geen prijs op deze nieuwsbrief, klik dan hier om u af te melden Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube