Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Ontmoet de makers @ MtM Academy!
Ontmoet de makers @ MTM Academy!

Hoe gaan makers van speelfilms, documentaires of fotoreportages over mensenrechten te werk? Welke keuzes maken zij bij het vastleggen van hun subject op de gevoelige plaat?

Dit jaar presenteert het festival de MtM Academy: vijf gerenommeerde makers van films, fotoreportages en een multimedia project vertellen over de dilemma’s en verassingen in hun werk.

DRONE - Tonje Hessen Schei                                          De onderzoeksdocumentaire

Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire Drone op maandag 23 maart om 15.30 uur Filmhuis Den Haag 1 geeft Professor mr. Maurits Barendrecht, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg een inleiding bij de film over de rechtvaardigheid van de inzet van drones. Na afloop gaat hij in gesprek met filmmaker Tonje Hessen Schei over deze bijzondere onderzoeksdocumentaire, waarvoor zij recent in Berlijn de prijs voor 'most valuable documentary of the year' won.

IN THE SANDS OF BABYLON- Mohamed Al-Daradji     Mobile cinema in Irak

Op dinsdag 24 maart, na de vertoning van In the Sands of Babylon om 19.00 uur in Filmhuis Den Haag 1 is er een masterclass van filmmaker Mohamed Al-Daradji, in samenwerking met Hivos. Hivos ondersteunt een mobile cinema project dat Al-Daradji in Irak coördineert om de cinema cultuur in Irak te herstellen. Na afloop van de vertoning geeft Al-Daradji een presentatie van dit project.

THE SHELTER- Fernand Melgar                                      De kracht van observeren

Na de vertoning van The Shelter om 17.00 uur op donderdag 26 maart in Filmhuis Den Haag 1 gaat Daisy van de Zande (docent Film aan de Universiteit Utrecht) in gesprek met filmmaker Fernand Melgar over zijn observerende manier van film maken in de veelgeprezen fly on the wall documentaire The Shelter. 

WE COME AS FRIENDS- Hubert Sauper                        De realiteit is complex

Na de vertoning van zijn meest recente documentaire We Come as Friends op zaterdag 28 maart om 13.30 uur in Theater aan het Spui 1 geeft filmmaker Hubert Sauper een masterclass over het tot stand komen van deze complexe en zwart-komische documentaire. Movies that Matter eert dit jaar in het retrospectief het werk van deze prijswinnende, geëngageerde filmmaker en vertoont eveneens zijn eerdere Darwin's Nightmare en Kisangani Diary's. Ook bij deze films zal Sauper na afloop aanwezig zijn voor en Q&A.

HET GROENE HUIS & REFUGEE REPUBLIC                    Een interactieve webdocumentaire

Op maandag 23 maart om 11.30 uur geeft fotografe Liny Mutsaers in de Studio van Filmhuis Den Haag een GRATIS masterclass over haar expositie Het Groene Huis. Mutsaers bezocht in de afgelopen jaren meerdere malen Syrische vluchtelingen in Jordanië. Door het maken van familieportretten wil de fotograaf aandacht vestigen op alle Syriërs die dit lot treft.
Het Movies that Matter Festival presenteert in samenwerking met Submarine Channel het project Refugee Republic. Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser brachten het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp tot leven in een multidimensionale mix van tekeningen, foto’s, film, geluid en tekst. De makers vertellen over het tot stand komen van dit multimediale project. Na afloop volgt er een bezoek aan het Atrium om de expositie te bekijken.

Alvast reserveren? Dit kan tot 27 februari bij Margreet Cornelius via m.cornelius@moviesthatmatter.nl.

Vanaf 5 maart zijn kaarten hiervoor online te koop en bij de kassa van Filmhuis Den Haag.

Logo Amnesty International  Logo VFonds   Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube